Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Αντι-Μανιφέστο της σύγχρονης Αριστεράς

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ «ΕΙΝΑΙ» ΚΑΙ ΕΝΑ «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ»
Μια απάντηση στο «αριστερό μανιφέστο» της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας

Στελέχη της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας πρόσφατα κυκλοφόρησαν ένα κείμενο σχετικά με τον ορισμό της σύγχρονης Αριστεράς που παρουσιάστηκε στον «Πολίτη της Θράκης» φαντάζονται δε μια Αριστερά λάστιχο, προσαρμοσμένη στις δικές τους απόψεις. Κι αν οι απόψεις τους αφορούσαν τους εργαζόμενους, τότε χαλάλι τους, θα ήταν δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, αφορούν όμως την αύξηση των κερδών των εργοδοτών σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της Αριστεράς, που πάντοτε οφείλει να διευκρινίζει το στίγμα της:
1. Η Σύγχρονη Αριστερά αποτελείται από εργαζόμενους και γι’ αυτό είναι η πολιτική φωνή των μισθωτών, περιλαμβανομένων και των ανέργων, των μικρών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, όλων αυτών δηλαδή που δεν εκμεταλλεύονται ξένη εργασία και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
2. Η Σύγχρονη Αριστερά έχει μέθοδο επιστημονική. Αποδεικνύει ότι η εργοδοσία και η εργασία έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Αποδεικνύει ότι το πυροτέχνημα της ανταγωνιστικότητας υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και οδηγεί στην καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής και της φύσης
3. Η Σύγχρονη Αριστερά διαπαιδαγωγεί τους εργαζόμενους, αποδεικνύοντάς τους διαρκώς ότι αυτοί αποτελούν την παραγωγική δύναμη της κοινωνίας και τον κινητήριο μοχλό της.
4. Η Σύγχρονη Αριστερά αποκαλύπτει στους εργαζόμενους τις αιτίες του χαμηλού βιοτικού επιπέδου τους και το ρόλο του κράτους ως στηρίγματος της εργοδοσίας. Αποκαλύπτει ότι η σημερινή δημοκρατία σταματά εκεί που αρχίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
5. Η Σύγχρονη Αριστερά είναι ρεαλιστική. Διαμορφώνει τη στρατηγική της με βάση το συνεχώς επαληθευόμενο γεγονός πως η εργοδοσία μόλις βρει τους εργαζόμενους αδύναμους και χαλαρούς αφαιρεί απ’ αυτούς, ακόμη και τα πιο αυτονόητα δικαιώματα, όπως το οκτάωρο και τη σύνταξη.
6. Η Σύγχρονη Αριστερά είναι διεκδικητική. Μαθαίνει στους εργαζόμενους να διεκδικούν συλλογικά και καθημερινά τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αυτό το επιτυγχάνει και μέσα από τον οικονομικό αγώνα, που έχει προσωρινά μόνο αποτελέσματα, και μέσα από τον πολιτικό αγώνα για τον έλεγχο της παραγωγής και της διακίνησής της.
7. Η Σύγχρονη Αριστερά είναι δημοκρατική. Πιστεύει ότι ο εργαζόμενος πρέπει να νοιάζεται συνεχώς για την πορεία της κοινωνίας και να συμμετέχει σε καθημερινή βάση στη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο των αντιπροσώπων του. Πιστεύει ότι η άσκηση της κυριαρχίας του πρέπει να πραγματοποιείται από αιρετά όργανα σε όλα τα επίπεδα.
8. Η Σύγχρονη Αριστερά είναι κοινωνική. Θεωρεί ότι ο άνθρωπος δεν έχει κανένα λόγο να είναι παραγωγικός αν δεν είναι αφεντικό της δουλειάς του, κι ο μόνος δρόμος για να νοιάζεται γι’ αυτήν είναι να μετατραπεί σε συνιδιοκτήτη της μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, ώστε να λύσει οριστικά τα βιοτικά του προβλήματα.
9. Η Σύγχρονη Αριστερά προάγει την παιδεία, τον πολιτισμό και την οικολογία. Αγωνίζεται για να κατακτήσει ο εργαζόμενος νέα πεδία γνώσης και να τα κάνει κτήμα όλης της κοινωνίας, ώστε να απογειωθεί η παραγωγικότητα της εργασίας και να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.
10. Η Σύγχρονη Αριστερά υποστηρίζει την οικονομία της διανομής έναντι της σημερινής οικονομίας της αγοράς. Θεωρεί ότι η αγορά, επιβραβεύοντας όποιον πωλεί το πιο άχρηστο εμπόρευμα στην πιο ψηλή τιμή, έχει εξαντλήσει την ιστορική της διαδρομή. Αντιθέτως η σπουδαία εξέλιξη της πληροφορικής έχει επιλύσει το πρόβλημα του συνολικού σχεδιασμού της παραγωγής με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και την παραπέρα διανομή των παραγόμενων αγαθών.
11. Η Σύγχρονη Αριστερά θεωρεί πως το δικαίωμα για έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο θα κατακτηθεί μόνο όταν πάψουν να υπάρχουν και οι αιτίες που δημιουργούν τον πόλεμο και την ανισότητα, γι’ αυτό κι η έλλειψη ασφάλειας δεν αντιμετωπίζεται με την καταστολή.
12. Η Σύγχρονη Αριστερά βασίζεται στον εργατικό διεθνισμό. Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους, ο κοινός στόχος όλων είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο ο εργατικός διεθνισμός είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊσμός και πατριωτισμός.
13. Η Σύγχρονη Αριστερά είναι πολέμια της υποκριτικής ηθικής του «κόσμου των επιχειρήσεων», που ονομάζουν τον πόλεμο ως εκδημοκρατισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ως ίσες ευκαιρίες. Η Σύγχρονη Αριστερά, με βάση την κρατούσα υποκριτική ηθική, οφείλει να είναι ανήθικη.
14. Η Σύγχρονη Αριστερά αποβλέπει πάντοτε σε μια κοινωνία χωρίς τάξεις, όπου κανείς δεν εκμεταλλεύεται κανέναν ενώ επιδιώκει την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων στους κόλπους της οι οποίες συντείνουν στην πραγματοποίηση του μακροπρόθεσμου στόχου της.
15. Η Σύγχρονη Αριστερά δεν είναι ο Σωτήρας που θα σώσει τους εργαζόμενους, δεν είναι ο από μηχανής θεός που σερβίρει έτοιμες λύσεις και «τακτοποιεί» εκλογικές πελατείες· δεν ξεχνά ποτέ τον στίχο του παλιού τραγουδιού «της γης οι δούλοι κι οι ραγιάδες μοναχοί τους θα σωθούν».
16. Γι’ αυτό η Σύγχρονη Αριστερά είναι επαναστατική και ρηξικέλευθη, αξιοποιεί το παλιό και φέρνει καθημερινά το καινούργιο μέσα από τη διαλεκτική της σκέψη, αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους και δραστηριοποιείται ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή αντικοινωνική οικονομία που αναλώνει τις παραγωγικές δυνατότητες όχι στην αύξηση του κοινωνικού πλούτου αλλά στην επιτυχή πώλησή του.

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Αλεξ/πολης «Πολίτης της Θράκης» την 3-10-07.

14/11/2007 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: