Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή

Ηχούν κακόηχα πλέον στ’ αυτιά της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων όροι όπως “ιμπεριαλισμός – αντιμπεριαλιστικό”, “αντιπολεμικό μέτωπο”, “αντινατοϊκός” και ακόμη περισσότερο “καπιταλισμός – κεφάλαιο”, “εργαζόμενοι”, “εργατική τάξη”. Όροι που μεγάλωσαν τρεις γενιές μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και διαμόρφωσαν στην Ελλάδα ένα πλειοψηφικό ρεύμα εναντίον της υποτέλειας και της υποταγής (όχι μόνο των εργαζομένων αλλά ακόμη και του ελληνικού κεφαλαίου στο ξένο, όταν ήταν υπό ανάπτυξη), όροι που στηριζόταν στον ελληνικό πολιτισμό της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας, όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, και συνδέθηκαν με τους αγώνες για την ελευθερία. Ποια ελευθερία; Τώρα δούλοι των δεικτών του χρηματιστηρίου 1.200.000 ελληνικές οικογένειες δεν σκέφτονται τίποτε περισσότερο από το κέρδος, την αύξηση του κεφαλαίου του κομποδέματός τους, για να χτυπήσουν το κεφάλι τους όταν θ’ αρχίσει η βέβαιη κάθετη πτώση. Μέχρι τότε όμως ελπίζουν ότι θα γίνουν εκατομμυριούχοι (σε Ευρώ). 1.200.000 ελληνικές οικογένειες νομίζουν ότι μετατράπηκαν σε επενδυτές ενώ δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταθέτουν τα χρήματά τους σε μία άλλης μορφής τραπεζική κατάθεση.
Έξω από το χρηματιστήριο υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της εργασίας, της πολιτιστικής συνέχειας, της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας, η άλλη μισή Ελλάδα, αφού 1.200.000 οικογένειες του χρηματιστηρίου συγκροτούν το μισό του ελληνικού πληθυσμού.
Η μία Ελλάδα, αυτή του χρηματιστηρίου, δεν έχει καταλάβει ακόμη τι παίζεται πίσω από την πλάτη της, ή το κατάλαβε και ελπίζει στη λαφυραγωγία της Γιουγκοσλαβίας, θα πάρει όμως ψίχουλα. Η άλλη Ελλάδα το κατάλαβε αλλά δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Πόσοι άραγε έχουν συνειδητοποιήσει ότι στις 26-4-99 υπογράφηκε η νέα Συνθήκη του ΝΑΤΟ; Πόσοι άραγε γνωρίζουν τους όρους της Συνθήκης αυτής; Για να είμαστε ειλικρινείς κανείς, πλην του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν γνωρίζει επακριβώς τους όρους της νέας Συνθήκης. Το λίγο πολύ γνωστό από τις ελεγχόμενες “δημοσιογραφικές πληροφορίες” είναι ότι το ΝΑΤΟ έχει πλέον και καταστατικά αλλάξει το χαρακτήρα του.
Το ΝΑΤΟ σύμφωνα με τη συνθήκη της ίδρυσής του διακήρυσσε: “Τα Μέρη αναλαμβάνουν, ως καθορίζεται εν τω Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως διακανονίζουν πάσαν διεθνή διαφοράν εις ην ήθελον ευρεθή εμπεπλεγμένα δι’ ειρηνικών μέσων, κατά τρόπον ώστε η διεθνής ειρήνη η ασφάλεια και η δικαιοσύνη να μην εκτεθούν εις κινδύνους, και όπως εις τας διεθνείς αυτών σχέσεις απέχουν της απειλής ή της χρησιμοποιήσεως βίας καθ’ οιονδήποτε τρόπον απάδοντα προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών”· και επίσης “Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθή ως επίθεσις εναντίον απάντων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρου 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών…” και έτσι θεωρούσε τον εαυτό του ως αμυντικό οργανισμό αν και η παγκόσμια Αριστερά σε όλες της τις μορφές το θεωρούσε επιθετικό που συστάθηκε για να προστατέψει τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.
Σήμερα πλέον, με την ελάχιστη πληροφόρηση που επιτρέπει ο κ. Κλίντον στους δουλοπαροίκους της υφηλίου, γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το “καταστατικό” του, έχει μετατραπεί και επίσημα σε ένα επιθετικό οργανισμό που θα επιβάλλει την τάξη παγκοσμίως.
Ποια είναι η “νέα τάξη” που κάνει τους δουλοπαροίκους της Ευρώπης να συμφωνούν μ’ αυτή και προπαγανδίζεται συνεχώς από τα “ανεξάρτητα” Μ.Μ.Ε.; Προβάλλεται ότι είναι η παγκόσμια σταθερότητα. Τι σημαίνει όμως σταθερότητα; Προφανώς ότι θα μείνει αναλλοίωτο το σημερινό διεθνές καθεστώς. Τούτο το καθεστώς είναι τα σταθερά σύνορα των κρατών, όπως προβάλλεται, αλλά και τα σταθερά αυξανόμενα κέρδη των χρηματιστών, οι σταθερά αυξανόμενες επενδύσεις σε οπλικά συστήματα, η σταθερότητα του επενδεδυμένου κεφαλαίου διεθνώς και η προστασία του όταν κινδυνέψει, η σταθερότητα της διεθνούς Μαφίας όπλων – ναρκωτικών (ας θυμηθούμε το Κόντρα-Γκέητ, όταν η CIA σχεδίασε και εφάρμοσε την ανέλεγκτη είσοδο ναρκωτικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει από τα μαύρα κέρδη τούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Νικαράγουα), με δυο λόγια η σταθερότητα της εκμετάλλευσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του 99% της υφηλίου από το 1%.
Θα αναρωτηθεί όμως ο πολίτης αν, παρά τα μειονεκτήματα του παγκοσμίου συστήματος, δεν είναι πλεονέκτημα η σταθερότητα των συνόρων, τη στιγμή που τα ελληνικά σύνορα απειλούνται από τον εξ ανατολών κακό γείτονα. Με άλλα λόγια τι μας νοιάζει για τον υπόλοιπο κόσμο αν εμείς παραμείνουμε οχυρωμένοι και εξασφαλισμένοι στα πλαίσια της “νέας τάξης”; Το ερώτημα αυτό είναι παραπλανητικό. Το ότι δεν θα υπάρξει σταθερότητα συνόρων είναι προφανές από την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Η “νέα τάξη” κατακερμάτισε τη Γιουγκοσλαβία όχι μόνο στα “εξ ων συνετέθη” αλλά σε περισσότερα κομμάτια, δεν εγγυήθηκε επομένως τα σύνορά της. Αν η Γιουγκοσλαβία παρέδιδε “γην και ύδωρ” στο ΝΑΤΟ από το 1990, είναι βέβαιο πως δεν θα διαπιστωνόταν κανενός είδους κάθαρση, όπως άλλωστε δεν διαπιστώθηκε για τους Κούρδους της Τουρκίας, για τους Έλληνες πρόσφυγες της Κύπρου, για τους Ινδιάνους του Μεξικού για τους αγνοούμενους του καθεστώτος Πινοσέτ και Βιντέλα. Δεν θα διαπιστωνόταν καμία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δεν διαπιστώθηκε όταν οι Γερμανοί έκλειναν στα λευκά κελιά τους τρομοκράτες της Μπαάντερ – Μάινχοφ, όπως δεν διαπιστώνεται ότι οι Βορειοϊρλανδοί προτεστάντες δολοφονούν με την ανοχή της Μ. Βρετανίας του Βορειοϊρλανδούς καθολικούς.
Η “νέα τάξη” εκμεταλλευόμενη τον εθνικισμό του Μιλόσεβιτς και την πράγματι διενεργούμενη εθνική κάθαρση των Αλβανών απαίτησε στο Ραμπουιγέ τη δημιουργία νέου κράτους όχι αυτόνομου αλλά αυθύπαρκτου προτεκτοράτου. Ποια σύνορα λοιπόν εγγυάται η “νέα τάξη”; Το οικονομικό συμφέρον της “νέας τάξης” είναι να υπάρχουν μικρά και αδύναμα κράτη που να μη μπορούν ν’ αντισταθούν στην παντοδυναμία της και μεγαλύτερα κράτη που να συμπορεύονται με τα συμφέροντά της, δηλαδή την οικονομική της κυριαρχία επί της υφηλίου, όταν δε αυτά τα κράτη τολμήσουν να έχουν διαφορετική πολιτική αυτή η “νέα τάξη” θα εφευρίσκει αφορμές για να επέμβει, να διαιρέσει ώστε να βασιλεύει εσαεί.
Η Γιουγκοσλαβία είναι το πρώτο πείραμα και παρά το ότι ο Μιλόσεβιτς είναι φασίστας, πρέπει το πείραμα ν’ αποτύχει διότι μετά την επιτυχία του επ’ αυτής θ’ ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών δεν είναι παρά η πρόφαση της επέμβασης. Η “νέα τάξη” με αφορμή την ύπαρξη 1.200 εθνοτήτων σε 185 χώρες του ΟΗΕ θα επεμβαίνει επιλεκτικά, αφού δεν είναι δυνατό και δεν θέλει να επέμβει σε όλες τις περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι έχουν άραγε να πουν οι ΗΠΑ για τη γενοκτονία 2.000.000 ινδιάνων στα τέλη του προηγούμενου αιώνα; Ποιο Δικαστήριο δίκασε τους εγκληματίες αυτού του ολοκαυτώματος και έστω ποιο μνημείο στήθηκε για να τιμήσει τη γενοκτονία; (στην αμερικανική ιστοσελίδα http://www.trufax.org/links/native.html αναφέρεται ότι μόνο από την πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ στη Β. Αμερική εξολοθρεύτηκαν πάνω από 160 εκατομμύρια γηγενείς).
Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο, με πρώτη τη Γιουγκοσλαβία, με το προϊσχύον “καταστατικό” του ΝΑΤΟ είναι παράνομες, νομιμοποιούνται όμως, έστω και αναδρομικά για την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, με τη νέα δομή του, το νέο σκοπό του, παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ και δημιουργώντας μία επίφαση διεθνούς νομιμότητας με κορωνίδα της νομιμοποίησης των μελλοντικών εγκλημάτων το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου (σκέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης), του οποίου τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή τους υψηλότατους μισθούς των δικαστών και του προσωπικού, έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε η κ. Ολμπράιτ στις 26-5-99 και το οποίο, προφανώς, έχει ταχθεί να καταδικάζει μόνο όποιους ο “Γενικός Εισαγγελέας ΗΠΑ” εισάγει σε δίκη.
Είναι μύθος ότι η Ελλάδα προστατεύεται από τη “νέα τάξη”. Η επίσημη άποψη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι κακώς γίνονται οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία αλλά η Ελλάδα είναι μικρή και αδύναμη χώρα, δεν είναι δυνατό να μη συνυπογράψει τους βομβαρδισμούς και τη νέα δομή, δηλαδή είμαστε ενάντια στα τεκταινόμενα αλλά από δίπλα καραδοκεί η Τουρκία και αν αρνηθούμε, το θερμό επεισόδιο είναι προ των πυλών. Η “περήφανη ελληνική λεβεντιά” λοιπόν θα ζήσει στο μέλλον με τη νέα “Ιερά Συμμαχία”, με την απειλή του μικρότερου κακού, θα σκύψει το κεφάλι και ίσως και τις οσφύες προκειμένου για να ξεπεράσει τη λογική του θερμού επεισοδίου, θα σκύψει πάνω στα χρηματιστηριακά γραφεία για να μετρήσει τα κέρδη της, κέρδη ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των ιθυνόντων της “νέας τάξης” κέρδη – αντίτιμο της οσφυοκαμψίας. Κανείς δεν επιθυμεί τον πόλεμο, έχουμε όμως το δικαίωμα να ζήσουμε και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την απειλή του πολέμου και του θανάτου; Δεν πρέπει κάτι να γίνει;
Η Ελλάδα προστατεύεται από τη “νέα τάξη” όσο υπακούει, αν παρακούσει όμως θα απομονωθεί, εξάλλου κάτι παρόμοιο ακούστηκε και από τα χείλη του πρωθυπουργού, υπονοώντας ότι κινδυνεύουμε με θερμό επεισόδιο. Τι είδους προστασία είναι αυτή άραγε; Είναι όμοια μ’ αυτή της Αθηναϊκής Συμμαχίας του 5ου αι. π.Χ., που το τέλος της είναι γνωστό και ως προς τη Μητρόπολη Αθήνα και ως προς τους “συμμάχους” της. Η προστασία αυτή δεν θυμίζει τον πλούσιο ώριμο κύριο και τη νεαρή πτωχή ερωμένη του; Αυτή τη θέση έχουμε τάξει στους εαυτούς μας; Αυτά είναι τα όνειρα για το μέλλον των παιδιών μας; Θα γίνουμε οι φτωχές ερωμένες του κ. Κλίντον, που μάλιστα έχει και εμπειρία στο σπορ; Πού είναι η αξιοπρέπειά μας, ο διακηρυσσόμενος πολιτισμός μας, η δημοκρατία μας η φημολογούμενη ελληνική λεβεντιά; Πού είναι η διακήρυξη της επανάστασης του ’21 “Ελευθερία ή Θάνατος”; Όλα έχουν το αντίτιμό τους, το ίδιο και η ελευθερία; Ας διαψεύσουμε αυτούς που θέλουν να την εξαγοράσουν.
Είναι λοιπόν σαφές ότι το ΝΑΤΟ έχει μεταβληθεί και νομικά σε διεθνή τρομοκράτη και μάλιστα με δύο θύματα ήδη: Το ένα είναι η Γιουγκοσλαβία. Το άλλο, αν πιστέψουμε την Κυβέρνηση που δηλώνει αντίθετη στους βομβαρδισμούς αλλά σύρεται να τους επικυρώσει, είναι η Ελλάδα (του χρηματιστηρίου, διότι η Ελλάδα της εργασίας πάντοτε θύμα ήταν) που δεν επιθυμεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε αλλά φοβάται το θερμό επεισόδιο και την απομόνωση. Εκτός αν η Κυβέρνηση υποκρίνεται και επιθυμεί να λάβει μέρος η Ελλάδα (του χρηματιστηρίου) στο πλιάτσικο που θα επακολουθήσει στο πτώμα της Γιουγκοσλαβίας και προκειμένου να μη χάσει το λαϊκό έρεισμά της αναπτύσσει τη θεωρία του μικρότερου κακού. Ο νοών νοείτω.
Είναι σαφές επίσης ότι το ΝΑΤΟ με τη νέα του δομή απειλεί τη ζωή όλων των ανυπάκουων ανθρώπων της γης ακόμη και των υπηκόων των κρατών μελών του (θερμό επεισόδιο). Απειλεί και τη ζωή των Ελλήνων παικτών του χρηματιστηρίου αλλά αυτοί δεν το έχουν καταλάβει. Η απειλή αυτή θα γίνει κατανοητή εκ μέρους τους, όταν θα επιβληθεί ο οικονομική εκμετάλλευση του Αιγαίου αλλά τότε θα είναι αργά διότι μόνο οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν τη δυνατότητα, οικονομική και τεχνική, να το εκμεταλλευτούν και όχι οι ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα χάσουν το ζωτικό τους χώρο και πιθανόν ν’ αντισταθούν αλλά τότε υπάρχει και άλλος παράγοντας πίεσης. Τι πιο απλό από την προβοκάτσια! Πέντε βόμβες σε τζαμιά και εκκλησίες, όξυνση των εθνικιστικών παθών και έτοιμη η νέα κρίση. Αλλά θα είναι πλέον αργά.
Η ζωή είναι το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου. Είτε με το παρόν σύστημα οικονομικών σχέσεων είτε όχι σημασία έχει να υπάρχει η ανθρώπινη ύπαρξη στη γη. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί ν’ αγωνιστεί για τη διατήρηση ή την ανατροπή του συστήματος. Για ν’ αγωνιστεί όμως πρέπει να είναι ζωντανός.
Στις 26-4-99 υπογράφηκε η νέα Συνθήκη του ΝΑΤΟ. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών – μελών. Είναι προφανές ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ψηφίσουν την επικύρωσή της. Είναι χρέος των πολιτών της Ελλάδας, αν θέλουν να υπάρξει ζωή και στο μέλλον, αν θέλουν ν’ ανατραπεί το σύστημα της σύγχρονης δουλοπαροικίας να θέσουν ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την καταψήφιση της συνθήκης από το κοινοβούλιο. Είναι χρέος των ηγεσιών των πολιτικών σχηματισμών που αντιτίθενται στη συνθήκη να δημιουργήσουν τους όρους για ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ, ένα μέτωπο ειρήνης, μέσα από το οποίο οι λαοί της Ευρώπης θα δώσουν ένα ισχυρό ράπισμα στη “νέα τάξη” πραγμάτων. Δεν αρκεί η καταψήφιση της συνθήκης μόνο από το ελληνικό κοινοβούλιο. Απαιτείται να καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων αλλά και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Είναι ακατόρθωτο; Οι λαοί της Ευρώπης θα ζήσουν μ’ αυτό τον εφιάλτη;
Ας μη φοβίζουν οι παλιοί όροι “αντιμπεριαλιστικό μέτωπο” ή “αντιπολεμικό μέτωπο”. Πολύ περισσότερο σήμερα που δεν υπάρχει η πάλαι ποτε κραταιά ΕΣΣΔ, ώστε να κατηγορηθούν, όσοι χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς ότι παίζουν το παιχνίδι της. Η κτηνωδία και η κυνικότητα της “νέας τάξης” πρέπει να φοβίζει. Περνάμε σε μια νέα εποχή βαρβαρότητας, όπου θα υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρού (ιθύνουσες τάξεις ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας). Οι Έλληνες και οι λοιποί Ευρωπαίοι πρέπει πρώτ’ απ’ όλα ν’ αγωνιστούν για να ζήσουν. Αφού κατακτήσουν το δικαίωμα στη ζωή μπορούν ν’ αγωνιστούν για να διατηρήσουν ή ν’ ανατρέψουν το ισχύον σύστημα. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι το ισχύον σύστημα είναι αυτό που προκαλεί τον πόνο και τον πόλεμο, το θάνατο: Δύο παγκόσμιοι, οκτώ χιλιάδες περιφερειακές συγκρούσεις από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναβίωση του εθνικισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Και αύριο τι;

Σημειώσεις:

– Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα εφημερίδα της Αλεξ/πολης «Πρώτη» το Μάιο του 1999

– Οι σύνδεσμοι που παρατίθενται στο άρθρο δεν ισχύουν πλέον. Ίσως βρω χρόνο να ψάξω τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις σήμερα.

14/11/2007 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: