Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Σημείωση της 29-3-08: Το κατωτέρω άρθρο δημοσιεύτηκε την 26-3-2008 στην καθημερινή εφημερίδα της Αλεξ/πολης «Η Γνώμη»

Θεωρείται άκομψο ν’ ασχολείται κανείς με τα εσωκομματικά των αντιπάλων κομμάτων, αρκεί τα τελευταία να μην επιδιώκουν να αποτελέσει βατήρα πολιτικών κερδών η προβολή των εσωκομματικών τους διαδικασιών.
Το ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο συνέδριό του δε ασχολήθηκε καθόλου με τα εσωκομματικά του, χρησιμοποίησε το συνέδριο σαν ένα μέσο δημοσιότητας στην προσπάθειά του πείσει τους εργαζόμενους της Ελλάδας ότι είναι ένα επαναστατικό, δημοκρατικό κόμμα, θέτοντας έτσι την εσωκομματική του διαδικασία στη γενική κρίση εργαζόμενων κι εργοδοτών. Κι επειδή οι εργοδότες γνωρίζουν πολύ καλά ποια κόμματα πρέπει να στηρίξουν αλλά είναι λίγοι και δεν αρκούν, ο Πρόεδρός του, προκειμένου να μεταστρέψει υπέρ του την κοινωνική πλειοψηφία, χρησιμοποίησε φρασεολογία με την οποία προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι το ΠΑΣΟΚ θα φέρει τα πάνω – κάτω στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που επανέλθει στην κυβέρνηση.
Η θέση περί επαναστατικού κόμματος αποτέλεσε το ανέκδοτο εκείνου του Σαββατοκύριακου, κρύο ανέκδοτο όσο κι αν προσπαθεί ο αρχηγός του να το ξαναζεστάνει, αφού το κόμμα τούτο ούτε ρηξικέλευθο, πόσο μάλλον επαναστατικό, ούτε φιλολαϊκό είναι και ο αρχηγός του, ως εκφραστής των κομματικών θέσεων, όχι μόνο δεν λειτουργεί δημοκρατικά, αλλά δρα ως απόλυτος μονάρχης κληρονόμος του πατέρα του. Οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν μόνο αν απαγκιστρωθούν από τα απατηλά οράματα της σοσιαλδημοκρατίας και είναι απαραίτητο να κατανοήσουν γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που προσπαθεί να προβάλει πως είναι.
1. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πείσει ότι είναι ένας επαναστατικός φορέας. Το θράσος του δεν έχει όρια, παραβλέποντας ότι τα όρια μεταξύ θρασύτητας και γελοιότητας είναι ασαφή. Επανάσταση είναι η ανατροπή των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων. Μα το κόμμα του κ. Παπανδρέου δεν επαγγέλλεται κανενός τέτοιου ή άλλου είδους ανατροπή. Εκτός κι αν θεωρείται επαναστατική διαδικασία η καθοριστική συμβολή του στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων με αιχμή την κατάργηση του 8ώρου και την παγίωση της μερικής απασχόλησης.
2. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει ότι είναι κοινωνικό κόμμα. Πέραν των ευθυνών της διακυβέρνησής του, ευθύνες που δεν παραγράφονται και αφορούν, συνοπτικά, την εμπορευματοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών της Υγείας & της Παιδείας και τη βίαιη συσσώρευση της λαϊκής αποταμίευσης σε λίγα χέρια μέσω του Χρηματιστηρίου, η πολιτική του πρόταση, όπως διαμορφώθηκε από το πρόσφατο συνέδριο είναι πιο νεοφιλελεύθερη ακόμη κι από της Ν.Δ. Άλλωστε κι ο ίδιος ο αρχηγός του με καμάρι διακήρυξε ότι το κόμμα του είναι σοσιαλιστικό, δημοκρατικό και πολιτικά φιλελεύθερο. Η δήθεν αντίθεσή του προς τον νεοφιλελευθερισμό διατυπώνεται μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια, αφού είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο της μέγιστης εξαπάτησης του ΠΑΣΟΚ προς τους εργαζόμενους της Ελλάδας: Να αποκηρύσσει το νεοφιλελευθερισμό και ταυτόχρονα να αποθεώνει την πολιτική του αντανάκλαση δηλ. τον πολιτικό φιλελευθερισμό! Απ’ αυτήν ακριβώς τη θέση περί φιλελευθερισμού προέρχονται όλες οι άλλες θέσεις του ΠΑΣΟΚ με αιχμή τις θέσεις για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την ανασφάλιστη εργασία, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
3. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να πείσει ότι είναι δημοκρατικό κόμμα. Ουδέν αναληθέστερον. Η δημοκρατία για τον Γ. Παπανδρέου είναι καλή μόνο όταν επικυρώνονται οι αποφάσεις του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ΝΔ, που κανείς δεν τολμά ν’ αμφισβητήσει τον Κ. Καραμανλή. Όσο κι αν ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να προβάλει τη δήθεν δημοκρατικότητά του δεν παύει να βαδίζει πάνω στα ίδια αυτοκρατορικά βήματα των προκατόχων του, όπως σ’ αυτά τα χνάρια θα βάδιζε και ο έτερος παρ’ ολίγον μελλοντικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.
Δεν δικαιούται να επικαλείται τη δημοκρατική διαδικασία αυτός που επί ένα έτος δεν λειτούργησε τα όργανα του κόμματός του επειδή αυτά ελέγχονταν από το Σημίτη, αυτός που μέχρι την Κυριακή έπνεε μένεα κατά της επαράτου Δεξιάς και τη Δευτέρα προσέλαβε στο Επικρατείας τους πρωτοπόρους του νεοφιλελευθερισμού Μάνο και Ανδριανόπουλο, έχοντας αποκλείσει προηγουμένως τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Πόρτο Καρά χωρίς να τους χορηγήσει το δικαίωμα της απολογίας. Έτσι φαντάζεται τη Δημοκρατία; Ωραία Δημοκρατία! Και συνέχισε σ’ αυτό τον αντιδημοκρατικό δρόμο λαμβάνοντας προσωπικές αποφάσεις με τις οποίες ήρθαν κι έφυγαν εκπρόσωποι Τύπου, υποστηρίχτηκε το σχέδιο Ανάν, καταρτίστηκε το Ευρωψηφοδέλτιο, άλλαξαν οι Γραμματείς. Ωραία Δημοκρατία!
Μετά δύο έτη συναίνεσης με τη ΝΔ σε όλα τα πολιτικά θέματα ήρθαν οι εκλογές του 2007. Ο Γ. Παπανδρέου με αποκλειστικά δική του απόφαση απέκλεισε από τους συνδυασμούς του κόμματός του στελέχη που είτε είχαν εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες είτε τον αμφισβήτησαν και κατάρτισε το Επικρατείας χωρίς να λάβει απόφαση οποιοδήποτε συλλογικό όργανο, παρόλο που πλέον τα όργανα ελέγχονταν από αυτόν. Κι εκεί που ο καλόπιστος παρατηρητής θα έλεγε ότι όλες οι παραπάνω αντιδημοκρατικές ενέργειες αποτελούν παρελθόν, ο αυτοπροβαλλόμενος μπροστάρης των αγώνων κατά του κοινωνικού ρατσισμού και της συλλογικής ευθύνης εξέμεσε τον υφέρποντα αυτοκρατορικό ρατσισμό του: Από ένα ουσιαστικά φιμωμένο συνέδριο πλήθους 7.000 ατόμων, στο οποίο είναι πρακτικά αδύνατο να λάβουν το λόγο όλοι οι σύνεδροι και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πορείας του κόμματός τους, ζήτησε να αποκλειστούν συλλήβδην όλα τα μεγαλοστελέχη από το κορυφαίο όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο, ενοχοποίησε τους πάντες πλην του εαυτού του, αν και ο ίδιος εμπίπτει στο κώλυμα που έθεσε. Ενοχοποίησε τους υποτιθέμενους συντρόφους του λόγω ιδιότητας που κατείχαν στο παρελθόν και όχι προσάπτοντάς τους εξατομικευμένη αδυναμία. Αν και επικαλέστηκε τις κατακτήσεις της Γαλλικής Επανάστασης, έδειξε στην πράξη ότι ούτε καν αυτά τα πάγια αστικά δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά στο κόμμα του και εύκολα καταπατώνται προκειμένου να εκμηδενιστούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι.
Συμπερασματικά, η αντιδημοκρατική πρακτική του Γ. Παπανδρέου δεν έχει μεταβληθεί από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία μέχρι σήμερα και είναι σύμφυτη με τον χαρακτήρα του κόμματός του ως κόμματος που εκφράζει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Γι’ αυτό και πλανώνται πλάνην οικτράν αυτοί οι εργαζόμενοι, οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, που ελπίζουν να φτιάξουν ένα «καλό» ΠΑΣΟΚ που θα τους γεμίσει το πιάτο και την τσέπη. Το ΠΑΣΟΚ, όπως κι η ΝΔ, δεν αλλάζουν, όπως διακήρυξε στην προεκλογική αφίσα του το ΚΚΕ. Μάλλον υπερβολικά επιεικές στάθηκε το ΚΚΕ έναντί τους, διότι το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ αλλάζουν χτυπώντας ολοένα πιο σκληρά τους εργαζόμενους. Αλλάζουν δείχνοντας πιο σκληρό αντεργατικό πρόσωπο και με την πρακτική τους και με το πολιτικό τους πρόγραμμα. Το δείχνουν επειδή βρίσκουν χαλαρούς τους εργαζόμενους, αδύναμους να αντισταθούν στη λαίλαπα της δήθεν ελεύθερης αγοράς, που επιφέρει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την κατάρρευση των κοινωνικών κατακτήσεων.
Ο αντεργατικός χαρακτήρας των κομμάτων του συστήματος εξουσίας είναι προφανής και ως προς το ΠΑΣΟΚ, που αφορά το άρθρο αυτό, αποδείχτηκε περίτρανα. Οι εργαζόμενοι οφείλουν πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον εαυτό τους να απορρίψουν τα απατηλά οράματα της κεντροαριστεράς σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροδεξιάς νοικοκυροσύνης και να περάσουν στην αντεπίθεση φτιάχνοντας γερές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα στους τόπους δουλειάς, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, απομονώνοντας τις συνδικαλιστικές πολιτικές της εργοδοσίας, ώστε να αρχίσουν να διεκδικούν τον πλούτο που παράγουν, κάνοντας αρχή με το σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και το φόβο της απόλυσης.

Σημείωση της 29-3-08: Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε την 26-3-2008 στην καθημερινή εφημερίδα της Αλεξ/πολης «Η Γνώμη»

21/03/2008 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: