Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Μετά τις εκλογές – ΓΣΕΕ Εργατών όχι των Εργοδοτών

Θα διακινδυνεύσω προβλέψεις για τις εκλογές μια μέρα πριν:

ΠΑΣΟΚ 42-43
ΝΔ 36-37
ΚΚΕ 7,5-8,5
ΛΑΟΣ 6,5 – 7,5
ΣΥΡΙΖΑ 3
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2

Εκτιμώ, δηλαδή, ότι θα υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς, που θα επιβάλει στην πολιτική ατζέντα το μεταναστευτικό, όχι ως πρόβλημα που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της στρατιωτικής θεραπαινίδας τους ΕΕ, που αναγκάζουν έτσι τους πληττόμενους λαούς να μεταναστεύσουν για να γλιτώσουν από την πείνα και το θάνατο, αλλά ως δήθεν εσωτερικό πρόβλημα στο οποίο οφείλεται η αύξηση της ανεργίας.

Πράγματι, αυτή η τελευταία άποψη κυκλοφορεί ευρέως στους εργαζόμενους και μάλιστα πιο πολύ σ’ αυτούς που ζορίζονται να τα βγάλουν πέρα, μου έχει τύχει να τη συναντήσω και σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παραδοσιακά ψήφιζαν και ψηφίζουν ακόμη αριστερά κόμματα και έτυχε να χτυπηθούν από την ανεργία. Είναι εύπεπτη και εύκολη: Διώχνεις τους πρόσφυγες από τη Χώρα χωρίς να λες τι θα απογίνουν και πού θα τους πας.

Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορείς να τους διώξεις. Αν θες να μην υπάρχουν στην Ελλάδα, πρέπει να ιδρύσεις καινούργια Άουσβιτς. Διότι οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στην Ελλάδα χωρίς ταξιδωτικά έγγραφα. Επομένως, ασχέτως αν λένε ότι είναι Αφγανοί ή Πακιστανοί ή Ιρακινοί, καμία από τις Χώρες τους δεν τους αναγνωρίζει ως υπηκόους της, επομένως δεν τους παραλαμβάνει σε περίπτωση απόπειρας επιστροφής τους, ναι επιστροφής τους ως τεμάχια κρέατος, αυτό λένε οι ρατσιστές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον πρακτικό λόγο είναι αδύνατη η «επαναπροώθηση» των μεταναστών αυτών, εκτός κι αν τους ρίξεις στους φούρνους, αν κι από ένα κρυπτοφασιστικό κόμμα σαν το ΛΑΟΣ, όλα θα έπρεπε να τα περιμένουμε, να περιμένουμε δηλαδή να μιλήσουν επίσημα για φούρνους, γιατί πολλοί οπαδοί του, υμνητές του Χίτλερ, το λένε ήδη σε ιδιωτικές συζητήσεις και στα ιντερνετικά φόρουμ.

Φυσικά, όσο γίνονται πόλεμοι και επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΕΕ δεν πρόκειται να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα, οι άνθρωποι αυτοί είναι απελπισμένοι, αν δεν φύγουν από τη χώρα τους είναι ήδη νεκροί, στη Δύση, μπορεί και να ζήσουν. Όσο δεν χτυπιέται η αιτία του ξεσπιτώματος αυτών των ανθρώπων, που είναι διπλά δυστυχείς, αφενός διότι αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν και αφετέρου διότι υφίστανται την πιο βάναυση και σκληρή εκμετάλλευση απ’ την εργοδοσία της Δύσης, αν καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί σ’ αυτή, τόσο θα συνεχίζεται το ρεύμα της προσφυγιάς,.

Γι’ αυτό αποτελεί επείγον ζήτημα, που θα το βρούμε μπροστά μας αμέσως μετά τις εκλογές, η άνοδος της ακροδεξιάς, όχι ως άνοδος του ΛΑΟΣ αλλά ως ιδεολογική άνοδος του ρατσισμού και του εθνικισμού που φαρμακώνει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως αυτά που πλήττονται περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση, δηλαδή τα εργατικά.

Είναι καιρός λοιπόν να λειτουργήσει πραγματικά ένα ταξικό μέτωπο ενάντια στην ιδεολογική άνοδο της ακροδεξιάς, μέτωπο που επιδιώκεται από το σύνολο των αριστερών δυνάμεων, μέτωπο, βεβαίως – βεβαίως, με διαφορετικές παραμέτρους, μέτωπο αντιφασιστικό, όχι όμως παρόμοιο με αυτά της 10ετίας του 30 (δηλαδή συμμαχίας με αστικά – σοσιαλδημοκρατικά κόμματα) αλλά ως το μοναδικό συνεπές μέτωπο που θα είναι ενάντια στο φασισμό επειδή ακριβώς θα είναι ενάντια στον καπιταλισμό.

Σ’ ένα τέτοιο μέτωπο έχουν θέση όλες οι δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή του καπιταλισμού, δηλαδή την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, από τους Συριζαίους, όσοι απ’ αυτούς δεν έχουν γίνει ήδη Πασόκοι, μέχρι τους Αναρχικούς, δηλαδή μέσα κι οι μεταρρυθμιστές, μέσα οι ορθόδοξοι, μέσα οι μαοϊκοί, μέσα οι τροτσκιστές, μέσα οι χοτζικοί, μέσα όλοι αυτοί που επιδιώκουν, έστω και θεωρητικά, την ανατροπή του καπιταλισμού.

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω δυνάμεις έχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ τους, π.χ. είναι αδύνατο να συνυπάρξουν οργανωτικά το ΚΚΕ με τους τροτσκιστές ή με εκείνους από τους μαοϊκούς που έχουν σφετεριστεί τον τίτλο του. Αυτό το ουσιώδες πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη δημιουργία μίας νέας ΓΣΕΕ, μιας ταξικής ΓΣΕΕ στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παραπάνω δυνάμεις που επαγγέλλονται την ανατροπή του καπιταλισμού, όπως ακριβώς συμμετέχουν σήμερα και στην εργοδοτική ΓΣΣΕ. Όπως ακριβώς μπορούν να συνυπάρξουν στην εργοδοτική ΓΣΕΕ, έτσι θα τα καταφέρουν και στην ταξική. Θα διατηρήσουν τις μεταξύ τους διαφορές, θα αντιπαλεύουν πολύ πιθανόν ο ένας τον άλλον, θα έχουν διαφορετική τακτική έναντι της εργοδοσίας αλλά δεν θα παύουν όλες αυτές οι δυνάμεις να είναι αντικαπιταλιστικές.

Είναι χρήσιμο οι αριστερές αυτές δυνάμεις να διατηρήσουν την ιδιομορφία και τη διαφορετικότητά τους για να μπορεί ο εργαζόμενος να κρίνει τα προγράμματα και τις πρακτικές τους. Η δημιουργία μιας νέα ταξικής ΓΣΕΕ με όλες τις δυνάμεις που στρέφονται ενάντια στον καπιταλισμό και όχι απλώς ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό κατά τις διακηρύξεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέσον όχι τόσο για την ενότητα της Αριστεράς, αυτή δεν πρόκειται να έρθει ποτέ και ούτε είναι σκόπιμο να έρθει, όσο για την ενότητα ενάντια στην επιχειρούμενη φασιστικοποίηση της κοινωνίας, που επιδιώκει η εθνική και παγκόσμια εργοδοσία, τώρα που το σύστημα της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας περνάει αυτή την τεράστια κρίση.

Μια νέα ταξική ΓΣΕΕ δεν θα υποχρεώσει καμία από τις δυνάμεις που θα τη συγκροτήσουν να προβούν σε οποιοδήποτε συμβιβασμό ή υποχώρηση από τις θέσεις τους, ούτε καν σε κοινή διακήρυξη πολιτικού προγράμματος, πλην της αναγκαιότητας ανατροπής του καπιταλισμού και της δημιουργίας ταξικού αντιφασιστικού – αντικαπιταλιστικού μετώπου. Θα διατηρήσει την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό, θα διατηρήσει τις συγκρούσεις μέσα από τις οποίες θα γεννηθεί το καινούργιο, θα δώσει στους εργαζόμενους να κατανοήσουν τη δύναμή τους μέσα από μια καινούργιας ποιότητα αμεσοδημοκρατική σχέση.

03/10/2009 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

1 σχόλιο »

  1. Τελικά δεν έπεσα και πολύ έξω. Όχι ότι ήμουν και ακριβής. Πάντως σε όσου είχα πει την εκτίμησή μου, μού έλεγαν ότι είμαι υπερβολικός ως προς την έκταση της διαφοράς ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αλλά αυτοί διαψεύστηκαν ακόμη περισσότερο από μένα.
    Το ΛΑΟΣ έχει πιάσει γερή πόστα μέσα στην κοινωνία· τα ποσοστά του ανέβηκαν κατά 48,16%, από 3,80 το 2007 σε 5,63% και οι πολιτικές του θέσεις είναι πολύ πιο διαδεδομένες από την εκλογική επιρροή του.
    Επιμένω ότι επείγει η συγκρότηση νέας ταξικής ΓΣΕΕ με όλες τις δυνάμεις που έχουν ως πολιτικό τους στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού με συνεπές μέτωπο ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία.

    Σχόλιο από antrikos | 05/10/2009 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: