Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Και θάλασσα θα σας φέρωμε!

Και θάλασσα θα σας φέρωμε!

Αυτή ήταν η παλιά υπόσχεση των αστών πολιτικών στην εκλογική τους πελατεία. Τα κατάφεραν μια χαρά. Έφεραν τη θάλασσα μέχρι την Ορεστιάδα!

Είχαν σχέδιο και πρόγραμμα. Σχέδιο να μη κάνουν καθόλου αντιπλημμυρικά έργα και πρόγραμμα να μετατρέψουν σε παραθαλάσσια τουριστική περιοχή όλον τον Έβρο. Μόνο που δεν τους έκατσε και για πολλοστή φορά καταστράφηκε το βιος της αγροτιάς του Έβρου, καταστράφηκε η παραγωγή κι η παραγωγική δυνατότητα της περιοχής.

Οι υπεύθυνοι της καταστροφής έχουν ονοματεπώνυμο. Κι όμως, βγήκαν ανερυθρίαστοι και μας ενημέρωναν για την έκταση της καταστροφής, λες κι η δουλειά τους είναι να κάνουν τον ανταποκριτή. Ανερυθρίαστοι. Ε, τι να κάνουμε, πλημμύρισαν 80.000 στρέμματα στον κάμπο της Ορεστιάδας. Ε, τι να κάνουμε έσπασε το ανάχωμα στον Πόρο. Αναχώματα είναι αυτά και σπάνε.

Οι υπεύθυνοι της καταστροφής έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι αυτοί που έχουν κυβερνήσει τη Νομαρχία επί 16 χρόνια, δηλαδή οι Ντόλιος και Ζαμπουνίδης οι οποίοι με την επί 16 χρόνια πλήρη απραξία τους στο θέμα αντιμετώπισης των πλημμυρών κατάφεραν να φέρουν για ακόμη μια φορά την καταστροφή, κατάφεραν για ακόμη μια φορά να κάνουν τον Έβρο φτωχότερο. Κοτσάρανε στα παράθυρα των τηλεοράσεων και με βαρύγδουπο ύφος ενημέρωναν για την εξέλιξη της πλημμύρας. Μα για την εξέλιξη της πλυμμήρας, κύριοι, έχουμε  τους δημοσιογράφους, δεν χρειαζόμαστε εσάς. Εντάξει, είσαστε πολιτικοί της εργοδοσίας, δεν μπορεί να περιμένει ο φτωχός λαός από σας και σπουδαία πράγματα. Όμως, γι’ αυτό το χρόνιο πρόβλημα κάτι θα μπορούσατε να κάνετε.

Ήμουν παιδάκι και θυμάμαι τη 10ετία του 70 τις πλημμύρες. Έφταναν μέχρι την εκκλησία των Καστανεών. Θυμάμαι που έφταναν παραδίπλα από το 2ο Δημοτικό της Ορεστιάδας. Και σήμερα εκεί φτάνουν! Δεν έγινε ούτε ένα βήμα επί 40 χρόνια!

Το έργο και πρόγραμμα των δυο αυτών κυρίων επίτηδες στηριζόταν στο ΜΗΔΕΝ. Επίτηδες δεν προχώρησαν σε αντιμετώπιση του φαινομένου. Όχι, όχι, δεν είναι σαδιστές. Τις πλημμύρες ακολουθούν οι αποζημιώσεις από τον κρατικό κορβανά τις οποίες διαχειρίζεται η Νομαρχία. Τις ακολουθούν τα έργα αποκατάστασης και οι εργολάβοι. Αυτό είναι το μυστικό. Την παλιά εποχή οι πολιτικοί της εργοδοσίας υπόσχονταν ευημερία και ζητούσαν την ψήφο λόγω βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Ο Λαός τους πίστευε, αφού κι η Αριστερά έδειχνε και δείχνει ακόμη και σήμερα μια ουσιαστική αδυναμία να τραβήξει το Λαό από τις πελατειακές του σχέσεις, και τους ψήφιζε. Όμως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου δεν ήρθε. Και πώς να ‘ρθει, αφού η πτώση του είναι σύμφυτο φαινόμενο της λεγόμενης ελεύθερης οικονομίας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το νέο πελατειακό σύστημα δεν στήθηκε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αλλά στη μείωση της δυστυχίας του Λαού. Παλιά υπόσχονταν περισσότερη ευμάρεια, τώρα υπόσχονται λιγότερη δυστυχία. Ρε Λαέ, δυστυχισμένος θα ‘σαι έτσι κι αλλιώς, ψήφισέ με για να ‘σαι λιγότερο. Εξάλλου υπάρχουν το Πακιστάν κι Αϊτή, που εκεί γίνεται χαμός. Εκεί να δεις τι θα πει καπιταλισμός και φιλελευθερισμός. Ψήφισέ με για να σου μειώσω τη ζημιά με τις αποζημιώσεις. Αν είσαι καλό παιδί θα πάρεις πολλά, αν όχι θα πάρεις λιγότερα ή καθόλου.

Αν όμως οι κ.κ. Νομάρχηδες (ανισοσύλλαβο) έλυναν το πρόβλημα των πλημμυρών, δεν θα έπαιζαν πλέον με τις αποζημιώσεις, δεν θα εξυπηρετούσαν τους εργολάβους που τους συμφέρει αυτή η κατάσταση, δεν θα έφτιαχαν τον πελατειακό τους μηχανισμό για να εκλέγονται και επιλέγονται θριαμβευτικά Νομάρχες, Βουλευτές και Υπουργοί, μα πάνω απ’ όλα να εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων.

Τόσα λεφτά που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια για τις αστικές και αγροτικές αποζημιώσεις και για τις αποκαταστάσεις, κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν πραγματικά υδραυλικά έργα, υδροταμιευτήρες κλπ. για να ‘χουμε αρκετό νερό χειμώνα καλοκαίρι με όλα τα χωράφια ποτιστικά (θα μου πείτε τώρα τι να τα κάνεις τα ποτιστικά χωράφια όταν η ΕΕ επιβάλλει ποσοστώσεις· δίκιο έχετε).

Εκτός από τη διαχείριση των αποζημιώσεων και το χτίσιμο πελατειακού μηχανισμού πάνω στη δυστυχία του συνανθρώπου μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημιουργία υδραυλικών έργων αποτρέπεται διότι ετοιμάζονται να μας πουλήσουν και το νερό, πρέπει δηλαδή να δημιουργήσουν έλλειψη (βλ. τη σχετική εκστρατεία του Σκάι για το νερό), κι οι πρώτοι που θα πληρώσουν φυσικά τη νύφη θα είναι οι αγρότες που χρειάζονται και τις πιο μεγάλες ποσότητες.

Έχουμε δει τους φαιδρούς νυν και πρώην ηγέτες της Νομαρχίας να μας ενημερώνουν για το μέγεθος της καταστροφής. Υπεύθυνη πολιτική άποψη: «πνιγόμαστε και θα μετακινήσουμε κόσμο» (!!!) ή «αύριο τα νερά θα έχουν φτάσει μέχρι τη Μάνδρα» ή «ε τι να κάνουμε η Βουλγαρία άνοιξε τα φράγματα».

Ναι ρε μεγάλε, η Βουλγαρία άνοιξε τα φράγματα γιατί έχει φράγματα (αναλογιστείτε πότε τα ‘κανε και γιατί εμείς όχι), εσύ τι ακριβώς ν’ ανοίξεις; Μήπως φταίει η Τουρκία; Και γιατί δεν μπορείς να συνεννοηθείς τόσα χρόνια με την Τουρκία; Και στο έδαφός της επίσης ζημιές γίνονται! Τη συμφέρει;

Είδα προχτές ένα αιρετό να λέει ότι στην περιοχή της Βύσσας ευτυχώς έσπασε το τούρκικο ανάχωμα. Φοβερός σχεδιασμός πολιτικής προστασίας! Να περιμένεις να σπάσει το ανάχωμα του γείτονα για να μη πλημμυρήσεις εσύ, να χαίρεσαι για τις ζημιές του γείτονα γιατί αν δεν γίνονταν αυτές θα την πάθαινες εσύ.

Μας λένε το ψέμα ότι για να γίνουν υδραυλικά έργα πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα & Τουρκία. Ψέμα, μεγάλο ψέμα. Μπορούν να γίνουν έργα μόνο στην ελληνική περιοχή με κανάλια που θα οδηγούν το νερό σε όλο το Ν. Έβρου και αυτό να καταλήγει σε υδροταμιευτήρες που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται κοντά στο ποτάμι. Όσο επίπεδος κι αν είναι ο Νομός, η Ορεστιάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από την Αλεξ/πολη για γι’ αυτό είναι δυνατή η συλλογή του νερού. Όταν δεν θα έχουμε πλημμυρικό φαινόμενα τα κανάλια θα είνα άδεια. Όταν θα έχουμε, πολύ απλά θα διοχετεύεται στα κανάλια και τους υδροταμιευτήρες.
Δεκάξι χρόνια οι 2 Νομάρχες, που βγαίνουν σήμερα και εμφανίζονται ως φιλολαϊκοί και πολιτικά ευαίσθητοι και ενδιαφερόμενοι για τις τύχες και την περιουσία των πλημμυροπαθών (στην πραγματικότητα αντιλαϊκοί και πολιτικά αναίσθητοι είναι), θα μπορούσαν να ανοίξουν τα κανάλια, κι αν δεν μπορούσαν να κάνουν υδροταμιευτήρα, τουλάχιστον τα νερά θα χύνονταν στη θάλασσα και δεν θα πλημμυρίζαμε· σπατάλη κι αυτό αλλά θα γλιτώναμε τις πλημμύρες.

Δεν το έκαναν διότι είχαν άλλο στο μυαλό τους.

Δε φταίνει όμως μόνο αυτοί. Φταίμε κι εμείς. Φταίμε κυρίως εμείς που τους ψηφίζουμε και τους δίνουμε τη δύναμη να κυβερνούν. Φταίμε που έχουμε αναγάγει την τετραετή ψήφο ως μέγιστη έκφραση της δημοκρατίας, ενώ η δημοκρατία θέλει καθημερινή και άμεση συμμετοχή, καθημερινή διαμόρφωση της πολιτικής από τον ίδιο το Λαό. Αλλά πώς να συμμετάσχει ο Λαός όταν γυρνάει πτώμα από τη δουλειά του ή ακόμη χειρότερα συνθλίβεται ψυχικά από την ανεργία και τα μύρια όσα οικονομικά προβλήματα;

20/02/2010 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

2 Σχόλια »

 1. Θα βάλω ως σχόλιο μια απάντηση που έστειλα σε μια φίλη, με την οποία προφανώς διαφωνούμε:

  gia ola afta eho na po ta eksis:

  1) gia pia politiki apozimioseon milate otan i megaliteri apo aftes ftani sta 3 xiliarika evro gia ena spiti pantelos katestrameno? as to ksehasoume kalitera afto kai as poume kalitera oti den iparhi….. (to norizo giati simeteho stin epitropi katagrafis ton zimion).

  2) giati arage ena diktio, san to diko mas, na mpeni sti diadikasia na protini ti tha gini me to potami otan kanenas apo ta meli toy den ine eidikos ep aftoy, alla allos ine dikigoros, allos emporos kai allos anergos? as afisoyme toys idikoys na protinoyn kai na meletisoyn to thema…. o rolos mas einai na toys piesoyme na to kanoyn, anadiktiontas to provlima, to opoio etsi opos irthan ta pragmata den xriazete k anadiksi… pnigontai oi pantes…..

  3) i kakoproereti kritiki kai i akirosi oson ginontai… de voithai kanenan, an den iparhoyn pragmatika protasis poy mporoyn na ilopiithoyn. kai as min krivomaste oti oloi kseroyme ti ine ilopiisimo ston topo mas kai ti ohi… kai pioi ine armodioi, horis i ipolipoi nasimeni oti den ehoyme rolo se afto… o kathenas mpori na askisi piesi kai oi armodioi na toy dosoyn sarka kai osta…

  4) Giati xriazete na apomakrinomaste apo to skopo mas kai na analonomaste se teties sizitisis, os diktio, otan gnorizomaste prosopika kai kseroyme oti den iparhoyn apo tin plevra mas politikes skopimotites…? kai apo tin alli ta meli toy diktioy… to diktio, i nomarhia ktl den imaste kati allo…. oloi anikoyme sto idio kratos… den ine dinato na mi stiriksoyme osoys pnigontai… kai oposdipote den ine dinaton na min kraksoume osous feroyn efthini gi aftin tin katastasi poy sernete ta teleftea 5 xronia toso entona…. as min hanoyme lipon to rolo mas kai ton enthoysiasmo mas kai as sinehisoyme tin omorfi poria poy ehoyme xaraksi os tora… paremvenontas eki poy theoroyme sosto kai piezontas analoga eki poy prepei……

  maria ……..

  Τρία χιλιάρικα;
  Τόσο φτηνά τους βγαίνει η διαχείριση της δυστυχίας των συνανθρώπων τους;

  Αν η κακοπροαίρετη κριτική είναι να κριτικάρεις το γεγονός ότι επί 40 χρόνια βλέπεις τον Έβρο να πλημμυρίζει χωρίς να γίνεται τίποτε, τότε η καλοπροαίρετη κριτική ποια είναι; Σφάξε με Αγά μ’ ν’ αγιάσω??

  Οι «ειδικοί» έχουν κάψει αυτή τη Χώρα. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί ήταν το προπέτασμα καπνού αυτών που ήθελαν να κατακλέψουν το μόχθο των εργαζόμενων όλα αυτά τα χρόνια. Κι ο Αρσένης ειδικός ήταν, κι Μάνος κι ο Αλογοσκούφης το ίδιο, κι η Λούκα ειδικός είναι όπως κι ο Παπακωνσταντίνου αλλά πώς γίνεται μ’ αυτούς τους ειδικούς να πάνε τα πράματα χειρότερα για τους φτωχούς; Πώς γίνεται να αυξάνεται το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στα 30.000 κατά κεφαλή και να φτωχαίνει διαρκώς η πλειοψηφία των Ελλήνων; Ξέρετε τι θα πει 30.000 κατά κεφαλή; θα πει τζίρο 120.000 για μια τετραμελή οικογένεια. Ξέρετε πολλές τετραμελείς οικογένειες να έχουν μικτά εισοδήμτα 120.000?? Ο Παπαντρέου είχε δίκιο: Λεφτά υπάρχουν. Γι’ αυτό αποφάσισε να μας τα πάρει. Πώς θα μας τα έπαιρνε αν δεν υπήρχαν;

  Δεν ανήκουμε όλοι στο ίδιο κράτος. Ανήκουμε στην ίδια Χώρα. Το κράτος, όμως, ανήκει στην εργοδοσία αυτής της Χώρας και τ’ αποτελέσματα τα είδαμε. Συνεχώς λιτότητα (προσωπικά αυτό θυμάμαι από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του ’73), συνεχώς να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, συνεχώς τα βάρη στις πλάτες των φτωχών.
  Φάτε τώρα περιστολή των δικαιωμάτων, φάτε κατάργηση 14ου μισθού (έρχεται και του 13ου), φάτε επιπλέον ΦΠΑ 2% στο 21%, φάτε την ανεργία, φάτε τα stage και την ανασφάλσιτη εργασία, φάτε την αποδόμηση του ασφαλιστικού, φάτε και τα δάνεια που εκπλήρωσαν τον πόθο σας για μια καλύτερη ζωή αντί των αυξήσεων του μισθού ή του τζίρου σας. Φάτε τα όλα αυτά έτσι για να ΄στε περήφανοι που όλοι ανήκουμε στο ίδιο κράτος. Άιντε, σηκώστε για άλλη μια φορά τα βάρη της κρίσης που οι πλούσιοι δημιούργησαν.

  Όταν καταλάβουμε ότι αυτό το κράτος είναι εχθρός μας, ότι πασχίζει να κάνει την πλειοψηφία των κατοίκων του πιο φτωχούς, και το κατάφερε φυσικά, τότε θα έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος.

  Ποιον κοροϊδεύουμε λέγοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διαλύθηκαν τα πάντα;
  Γιατί ξεχνάτε ότι το 1950 (εκεί βρίσκεται η αρχή του κακού του μετακατοχικού κράτους) όλες οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κατατέθηκαν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας για να τις οικειοποιηθούν οι μεγαλοκαρχαρίες δήθεν για να φέρουν την ανάπτυξη; Με τα λεφτά των γονιών μας που οικειοποιήθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες αναπτύχθηκε η Ελλάδα. Οι γονείς μας δώσαν τα λεφτά, θέλοντας και μη, αυτοί πήραν τα κέρδη. Τι κυβέρνηση είχαμε τότε; Θυμάται κανείς;

  Κι όταν παρά τα δάνεια φτάσαμε το 70 να έχουμε χρεοκοπημένες βιομηχανίες και πλούσιους βιομήχανους ποιος ήταν αυτός που τους έδωσε ξανά δάνεια; Ποιος πήρε τα δάνεια και ποιος πράγματι τα επωμίστηκε; Τι κυβέρνηση είχαμε τότε;

  Κι όταν για δεύτερη φορά φαλίρησαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τέλη της 10ετίας του 70, -ποιος τους θυμάται πια- Ωνάσης (ναι! ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο είχε την πιο χρεωμένη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο!), Ανδρεάδης, Σκαλιστήρης, ΑΓΕΤ, Μποδοσάκης κλπ. ποιος ήταν αυτός που κρατικοποίησε τα χρέη τους; Τι κυβέρνηση είχαμε τότε; Ποιος πλήρωσε τα κρατικοποιημένα χρέη;

  Κι αφού κρατικοποιήθηκαν τα χρέη των τάχα μου – δήθεν επιχειρηματιών με τα δικά μας τα λεφτά πάντα κι έγιναν βιώσιμες όσες από τις πρώην φαλιρισμένες μπορούσαν να επιβιώσουν κι άρχισαν πάλι να ιδιωτικοποιούνται, τι κυβέρνηση είχαμε τότε; Θυμάται κανείς; Καλτσεστρούτσι; ε; Τη θυμάται κανείς; Τι κυβέρνηση είχαμε τότε;

  Κι όταν ο κακόμοιρος ο Έλληνας έβαλε πέντε δραχμές στην άκρη είτε από οικονομίες είτε από εφάπαξ δεν βγήκαν οι επιτήδειοι για να του τα φάνε μέσα από το Χρηματιστήριο; Δεν φαγώθηκαν τότε οι οικονομίες όλων σχεδόν των Ελλήνων (κορόιδο γαμπρέ!) που έφταναν στα 100 δις Ευρώ, δηλαδή ένας σημερινός προϋπολογισμός και κάτι ψιλά. Τι κυβέρνηση είχαμε τότε; Ποιος δεν θυμάται το Σημίτη να σπεκουλάρει πάνω στην άνοδο του χρηματιστηρίου και να καλεί τους Έλληνες να παίξουν, βγάζοντας και σχετική αφίσα; Ποιος δεν θυμάται τον Καραμανλή να επισκέπτεται το Χρηματιστήριο εκείνες τις μέρες και να δίνει τη αμέριστη στήριξή του στους κλεφταράδες;

  Κι όταν μειώθηκε η φορολογία των Α.Ε. από το 35% στο 25% και αυξήθηκε ταυτόχρονα ο ΦΠΑ από το 18% στο 19% τι κυβέρνηση είχαμε; Κι όταν πήραν τα λεφτά των ταμείων και τα έκαναν δομημένα ομόλογα για να βγαίνει σήμερα ο άλλος και να σου λέει «δεν υπάρχει σάλιο» τι κυβέρνηση είχαμε;

  Κανείς δε θυμάται. Κανείς δε θέλει να θυμάται. Τα παλιά πληγώνουν. Κι όποιος δε θυμάται έχει ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στον εαυτό του αλλά και ευθύνη απέναντι στους άλλους που τους τραβάει στο βούρκο με την ανεύθυνη συμπεριφορά του. Κι επειδή δε θυμόμαστε σήμερα τρέχουμε στους παράγοντες, από υπουργούς μέχρι δημοτικούς συμβούλους για να ζητήσουμε το αυτονόητο, μια δουλειά, μα ακόμη κι αυτή η δουλειά χάνεται αφού τη ζητάμε σε ατομικη βάση, τρέχουμε να εξυπηρετηθούμε απ’ αυτούς που είναι οι διαχειριστές της δημιουργίας του προβλήματος, με δυο λόγια τρέχουμε στο διάολο για να μας συμβουλεύσει πώς θα πάμε στον παράδεισο.

  Μήπως όλα αυτά τα χρόνια δεν δουλεύαμε; Γιατί να πρέπει να πληρώσουμε και πάλι την κρίση τους, όπως πληρώσαμε και την ανάπτυξή τους;

  Ε, λοιπόν, καλά να πάθουμε που ξεχνάμε. Μας αξίζει.

  Σχόλιο από antrikos | 21/02/2010 | Απάντηση

 2. pesta re antrea… pes ta…. mpravo

  Σχόλιο από Diamantis | 21/02/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: