Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Η χαμένη τιμή της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης

Και οι κρίνοντες κρίνονται.

Ποιος το είπε; Όχι πάντως κάποιος επαναστάτης. Το ‘πε ο Γ. Παπαντρέου ο πρεσβύτερος, μη σου πω και πατριάρχης, νούντσιος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα. Ε, δεν είπε και τίποτε επαναστατικό. Το αυτονόητο είπε για τον τρόπο λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας. Ατυχώς γι’ αυτόν, όμως, έδωσε καθολική χροιά στη ρήση του ενώ στην πραγματικότητα υπερασπιζόταν το δικαίωμα των πλουσίων της Χώρας να κρίνουν τους θεσμούς που οι ίδιοι ίδρυσαν.

Αυτό ακριβώς προσπαθούν σήμερα ν’ αποφύγουν οι δικαστές μέσω των συντεχνιακών ενώσεών τους, να βρίσκονται εκτός κριτικής για τις πράξεις τους (που εν προκειμένω στρέφονται έναντια στη μερίδα των πλουσίων που εκφράζει οικονομικο-πολιτικά η ΝΔ), ουσιαστικά ανέλεγκτοι από το σώμα από το οποίο αντλούν την εξουσία τους. Ευθεία προσβολή, δηλαδή, στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ακόμη και έναντι αυτού του ίδιου του Συντάγματος που σήμερα έχει κουρελιάσει με το χειρότερο τρόπο η Κυβέρνηση, ζητώντας όμως από τους άλλους να το σέβονται.

Όχι στην κριτική, λένε οι ενώσεις των δικαστών! Κριτική θα κάνετε μόνο ασκώντας ένδικα μέσα τα οποία θα κρίνουμε πάλι εμείς. Με δυο λόγια σ’ αυτή τη Χώρα κριτική μπορεί να γίνεται σε όλους εκτός από τους δικαστές. Μπορούμε να κρίνουμε την Κυβέρνηση, που στο κάτω – κάτω έχει και λαϊκή νομιμοποίηση, μπορούμε μάλιστα να την καθυβρίζουμε, μπορούμε να κρίνουμε τα αντίπαλα κόμματα, μπορούμε να κρίνουμε τα ίδια τα κόμματά μας αλλά ως εκεί! Τη Δικαιοσύνη απαγορεύεται να την κρίνουμε διότι επεμβαίνουμε στην ανεξαρτησία της, λένε οι διαχειριστές της, καταργώντας μ’ αυτό τον τρόπο κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, αναγορεύοντας τον εαυτό τους σε ελίτ, ολίγον κάτωθεν του θεού, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη θέση της εικόνας του υπεράνω της έδρας.

Μα είναι πράγματι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη; Όσοι την κρίνουμε επεμβαίνουμε στην ανεξαρτησία της; Εν συντομία υπάρχουν δυο παράμετροι στο ερώτημα αυτό:
1. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης μιας Χώρας δεν θεωρείται ανεξάρτητο αλλά εξαρτημένο τμήμα της κρατικής λειτουργίας το οποίο εξειδικεύει την κρατική πολιτική στον τομέα της απονομής και της ερμηνείας του Δικαίου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν ο αδικούμενος προσφεύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, π.χ. στο Ευρωπαϊκό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενάγει το Κράτος και όχι το όργανό του. Επιπλέον το Κράτος δεν επιτρέπεται ενώπιον διεθνών οργανισμών να ισχυριστεί ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί επειδή έχει διασφαλίσει προϋποθέσεις ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και δεν την ελέγχει. Το Διεθνές Δίκαιο, λόγω του χαρακτήρα του ως συστήματος κανόνων συμπεριφοράς των δυνατών, κατ’ αμάχητο τεκμήριο δέχεται ότι το Κράτος ελέγχει τη Δικαιοσύνη.
2. Αντίθετα, ως προς το εσωτερικό Δίκαιο, λόγω του χαρακτήρα του ως μέσου επιβολής της θέλησης των πλουσίων πάνω στους φτωχούς (ή αλλιώς: το Δίκαιο των κορόιδων), έχει εφευρεθεί η επίφαση της καθολικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Πόσο ανεξάρτητος, όμως, μπορεί να είναι αυτός που καλείται να εφαρμόσει νόμους οι οποίοι είναι αντιλαϊκοί κι αντικοινωνικοί, όπως π.χ. το Μνημόνιο (που σημειωτέον είναι προδήλως αντισυνταγματικό);  Πόσο ανεξάρτητος μπορεί να είναι αυτός που κρέμεται από την ανώτατη ηγεσία που κανονίζει μεταθέσεις, πειθαρχικά κλπ. όταν αυτή ορίζεται από την Κυβέρνηση; Μα εδώ πρόκειται για ξεκάθαρη συναλλαγή: Θα σας διορίσω πρόεδρο και αντιπροέδρους ανωτάτων Δικαστηρίων και σεις θα μ’ εξυπηρετήσετε σε όλα τα θέματα που με καίνε. Όποιος από τους υφισταμένους απειθαρχήσει στην καλύτερη περίπτωση μετάθεση στην Ορεστιάδα ή το Καρπενήσι και στην χειρότερη πειθαρχική δίωξη με όλες τις συνέπειές της.  Και μια και οι μισοί δικαστές έχουν τόπο συμφερόντων τους την Αθήνα, πώς να μην είναι πειθήνιοι στα κελεύσματα της διορισμένης από την Κυβέρνηση ηγεσίας τους;

Στα πλαίσια των παραπάνω τρομερών δεσμεύσεων αν πράγματι οι δικαστές νοιάζονται να περισώσουν κάτι από το κύρος τους και να είναι έστω και μια στάλα ανεξάρτητοι, οφείλουν να αποδεικνύουν καθημερινά την ανεξαρτησία τους· πρέπει αυτοί οι ίδιοι να την περιφρουρούν και εκουσίως να υπόκεινται στη λαϊκή κρίση, όπως ακριβώς και οι λοιποί θεσμοί και εκδηλώσεις του Κράτους (όπερ άτοπον).

Μέχρι σήμερα έχουν δείξει κάτι τέτοιο;  Μα όχι βέβαια! Η Δικαιοσύνη σήμερα διαρρηγνύεται σε δουλικότητα, πώς θα εξυπηρετήσει την εκάστοτε Κυβέρνηση προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα και χάνοντας τη όποια λαϊκή νομιμοποίηση.  Η μεροληψία και η συγκάλυψη που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου:

Πρώτα – πρώτα κηρύσσει παράνομο το 99% των απεργιών, έχοντας με δική της ευθύνη καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας στη Χώρα, το οποίο πλέον μόνο τύποις υπάρχει. Κι αυτή η ευθύνη της είναι τεράστια έναντι του φτωχού Λαού που αγωνίζεται να επιβιώσει. Πρόσφατη απόφαση η κήρυξη ως καταχρηστικής της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (δεν την κήρυξε το ΠΑΜΕ). Λίγες μέρες πιο πριν, με πρωτοφανή νομική ακροβασία κήρυξε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι όμως απλώς συμμετείχαν στη γενική απεργία που κήρυξε η ΓΣΣΕ εναντίον της οποίας κανείς δεν προσέφυγε και ήταν απολύτως νόμιμη! Μα, θα πει κάποιος, οι κρίσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας του δικαστή. Όχι φίλοι μου, δεν είναι έτσι. Πριν 3-4 χρόνια κηρύχτηκε από τους ναυτεργάτες και πάλι απεργία η οποία δεν κρίθηκε παράνομη από ένα γενναίο, ως εκ της απόφασής του, δικαστή. Μήπως η Κυβέρνηση σεβάστηκε τη δικαστική απόφαση; Την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της (λάθος έκφραση, όλοι της κυβέρνησης κυκλοφορούν με καινούργια παπούτσια) και την επόμενη μέρα κήρυξε πολιτική επιστράτευση! Με τι ανάστημα, λοιπόν, ο δικαστής θα ασκήσει την ανεξαρτησία του όταν σε περίπτωση που δεν είναι αρεστός ακυρώνεται από την πολιτική εξουσία;

Η Δικαιοσύνη όχι μόνο στα εργατικά ζητήματα δεν έδειξε κανενός είδους ανεξαρτησία, γεγονός αναμενόμενο, αλλά στάθηκε ενεργά στο πλάι συγκεκριμένων μερίδων ή ατόμων της αστικής τάξης (των πλούσιων για όσους δεν κατάλαβαν) που αντιμάχονταν μεταξύ τους, ενώ η ανεξαρτησία της θεσπίστηκε γι’ αυτό ακριβώς το λόγο: Να κρίνει ακριβοδίκαια τις διαφορές μεταξύ των μελών της αστικής τάξης.

Όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση η Δικαιοσύνη αντί να προφυλακίσει το θύτη (Ζαχόπουλο, Αναστασιάδη κλπ.) που εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του εργαζόμενου για δουλειά και έφτασε μέχρι την εκπόρνευσή του, προφυλάκισε το θύμα της υπόθεσης, δηλαδή την τότε 35χρονη, επίτηδες δεν αναφέρω το όνομά της.
Όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση η Δικαιοσύνη χειρίστηκε σκανδαλωδώς ευνοϊκά γι’ αυτήν τις υποθέσεις της Ζίμενς και του Βατοπεδίου, είναι γνωστά αυτά, με τη μη έκδοση ενταλμάτων και την ποδηγέτηση της ανάκρισης από τον ίδιο τον ανώτατο Εισαγγελέα στην πρώτη περίπτωση, υποχρεώνοντας μάλιστα τον Ανακριτή να διακινδυνεύσει την καριέρα του, που ο καημένος ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης σ’ αυτή την υπόθεση και με τα περί πλανηθέντων υπουργών στη δεύτερη!
Όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση προέκυψε το σκάνδαλο του παραδικαστικού. Τιμωρήθηκαν μόνο Πρωτοδίκες, πάλι δηλαδή ο πάτος του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, ενώ είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι τα μεγάλα συμφέροντα παίζονται στα ανώτερα Δικαστήρια, είτε με τις αποφυλακίσεις & ποινές επί ναρκωτικών είτε με τις ευνοϊκές αποφάσεις επί αυτοκινητικών, δημοσίων έργων κλπ., αφήνοντας έτσι την πικρή εντύπωση ότι η ποινή τους επιβλήθηκε διότι τα ‘θελαν όλα για τον εαυτό τους αρνούμενοι να τα μοιραστούν με τους ανώτερους.

Τώρα που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη άλλαξε το τροπάρι της. Ενώ παλιότερα στρεφόταν με μένος κατά των παραγόντων του ΠΑΣΟΚ (Νικολουτσόπουλος, Αναστασιάδης κλπ.) τώρα στρέφεται με μένος κατά των παραγόντων της ΝΔ, όπως στην τελευταία περίπτωση που επέβαλε  καταβολή εγγύησης 400.000 Ευρώ στον Αγγέλου. Μπορεί ο Αγγέλου να ‘βαλε λεφτά στη τσέπη του από την υπόθεση; Μπορεί. Αυτό όμως σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να αποδεικνύεται, κι αν κ. Αγγέλου, αφού σου ανοίξω τους λογαριασμούς, εντός και εκτός Χώρας, διαπιστώσω ότι τα πήρες, όχι μόνο 400 χιλ. αλλά όλους τους λογαριασμούς σου θα σου κατασχέσω και επιπλέον συντηρητική κατάσχεση θα ζητήσω, ενέργειες που δεν πρέπει να συγχέονται με την εγγύηση που έχει άλλο σκοπό.

Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, κι αν κρίνουμε από την καφρίλα στις φάτσες Καραμανλή – Ρουσσόπουλου – Αγγέλου όταν επισκέπτονταν το Βατοπέδι, το σκάνδαλο δεν συνίσταται στο χρηματισμό των πολιτικών παραγόντων από τους καΚόγερους προκειμένου να επιτύχουν ετεροβαρείς ανταλλαγές αλλά στην επίτευξη του σκοπού αυτού, αφενός μεν μέσω της πώλησης του παραδείσου (αέρα πατέρα δηλαδή) για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους που έκαναν αλλού, καταλαβαίνετε για τι είδους αμαρτίες μιλάω,  αφετέρου δε -και κυρίως- μέσω της παγίωσης της συμμαχίας με τον καπιταλιστή «Εκκλησία» που ποδηγετεί εκατομμύρια κόσμο, εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό συναίσθημά του, με σκοπό τη διασφάλιση της εκλογικής πελατείας της ΝΔ, χωρίς να ξεχνάμε και την ιστορία με τις ταυτότητες με την τότε εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του λογικού (sic) ποιμνίου του Κυρίου. Εν προκειμένω η ανίερη συμμαχία αποκαλύφθηκε, η επιχείρηση απέτυχε κι η ΝΔ έχασε την κυβέρνηση.

Η ΝΔ έχασε την κυβέρνηση κι η Δικαιοσύνη την όποια αξιοπιστία της, όχι διότι στράφηκε απροκάλυπτα εναντίον των εργαζομένων -σ’ αυτούς πάντα ενάντια ήταν- αλλά διότι έχασε την ανεξαρτησία της έναντι των πλουσίων αυτού του τόπου (γεγονός που προβάλλεται εκτεταμένα από τα ΜΜΕ τους), παίρνοντας εμφανώς το μέρος του ενός ή του άλλου και δείχνοντας απ’ την πλευρά της ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που μαίνεται απο το 2008 είναι πολύπλευρη και ως τέτοια θανατηφόρα για τον καπιταλισμό. Αρκεί να βρούμε τη δύναμη να μπήξουμε το παλούκι στην καρδιά του κτήνους.

»Να οι κύριοι δικαστές
Τους λένε οι καταπιεστές
Πως δίκιο είναι τον λαό ό,τι συμφέρει
Μα αυτοί δεν ξέρουν
Ποιο είναι αυτό
Κι έτσι δικάζουν στο σωρό
Μέχρι να βάλουν τον λαό ολόκληρο
Στο χέρι»

(Μπ. Μπρεχτ)

24/07/2010 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

1 σχόλιο »

  1. Η μεγαλύτερη διαφθορά στον κόσμο υπάρχει στην Ελλαδα. Ετσι όπως έχουν πλεχτεί τα πράγματα… ούτε με χατζάρα δεν κόβετε ο κόμπος… Ισως μια πυρηνική μπόμπα, κάτι να κάνει…
    Προφασιζόμενοι οι πολιτικοί ότι το λέει ο νόμος….. που αυτοί έχουν ψηφίσει με βάση την καλοπέρασή τους…. βοηθούμενοι από το αγορασμένο δικαστικό σώμα… μας έχουν ξεσκίσει!!!!!…
    Εχουμε την ομορφότερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά) γαμώτο!!!!!……που κατοικείται από τους πιό μαλάκες ανθρώπους στο γαλαξία!!!!!… Πως γίνετε αυτό???… Παντού υπάρχουν αυτά….αλλα σαν την Ελλάδα δεν έχει!!!!!!!
    Λίγη τσίπα ρε παιδιά…. λίγη τσίπα!!!!!!!

    Σχόλιο από Σεϊτανίδης Διαμαντής | 25/08/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: