Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Συνέντευξή μου στη «Γνώμη»

Yποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με την Λαϊκή Συσπείρωση και με υποψήφιο δήμαρχο τον Σάββα Δευτεραίο θα είναι ο δικηγόρος κ. Ανδρέας Αντύπας, ο οποίος με συνέντευξή του στη «Γνώμη» εξηγεί τι τον έκανε να διεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτών του, αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα έργα τα οποία πρέπει να μπούνε ως προτεραιότητα και να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες.

Η συνέντευξη

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Τι ήταν τελικά αυτό το οποίο σας έκανε να είστε και πάλι υποψήφιος;
Είμαι έντονα πολιτικοποιημένος, συνεργάζομαι στο πολιτικό πεδίο δράσης με το ΚΚΕ χωρίς να είμαι μέλος του, συμμετέχω σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες του τόπου, προσπαθώ με τις μικρές μου δυνάμεις να δημιουργήσω προϋποθέσεις κινητοποίησης των εργαζομένων στην κατεύθυνση της κοινωνικοποίησης της οικονομίας και εξάλειψης της φτώχιας και της ανεργίας. Τι πιο λογικό από το να καταφέρω να προσαρμόσω το χρόνο μου ώστε να συμβάλλω στην προσπάθεια της παράταξης σε μια εποχή που η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους έχει λάβει πρωτοφανή ένταση, πολύ περισσότερο που το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου είμαι και υποψήφιος, έχει λάβει ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος.

Οι εκλογές είναι αυτοδιοίκητες ή πολιτικές;
Σ’ αυτή την ερώτηση απάντησε ήδη ο πρωθυπουργός. Οι εκλογές είναι πολιτικές, τα κόμματα στηρίζουν ανοιχτά τους υποψήφιούς τους κι ο Παπανδρέου θα θεωρήσει ήττα τη μη εκλογή τους. Αμ’ έπος αμ’ έργον. Ας τον οδηγήσουμε στην ήττα, αφού μας οδήγησε στη φτώχια. Εμείς σκοπεύουμε να ασκήσουμε μια πολιτική στήριξης των εργαζομένων, της θέσης τους στην κοινωνία και την εργασία με μια σχεδιασμένη ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Ναι, αλλά υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι που δεν είναι του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει την παράταξή σας και να μη ψηφίσει αυτούς;
Δεν υπάρχουν γενικά κι άλλοι υποψήφιοι. Εκτός από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ακόμη δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι. Ο κ. Λαμπάκης που κίνησε γη και ουρανό για να πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ κι ο κ. Αλεξανδρής που επίσης επιδίωξε σθεναρά να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ αλλά η διαχείρισή του στο Δήμο κρίθηκε αδιαφανής και μετά απ’ αυτή την απόρριψη υποκρίνεται τον ανεξάρτητο.

Ποια είναι η θέση σας για τα έργα;
Εμείς θεωρούμε ότι θα δημοτικά έργα πρέπει να γίνονται προς όφελος του λαού και να εξυπηρετούν τις ανάγκες του. Και τούτο δεν μπορεί να γίνει μέσα από την κερδοφορία των εργολάβων. Γι’ αυτό σκοπός μας είναι τα έργα να αναληφθούν από το Δήμο, οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με αντικειμενικά και ανοιχτά κριτήρια, όλοι οι εργαζόμενοι στα έργα να μπορούν να βρουν δουλειά χωρίς να σκύβουν το κεφάλι στους παράγοντες της δημοτικής Αρχής. Εφόσον ο όγκος των έργων δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των εργαζομένων, θα υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα περιτροπής (π.χ. με βάση την εξίσωση του χρόνου εργασίας ανά ηλικιακές ομάδες) και κυρίως θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την ανασφάλιστη εργασία και τις πελατειακές σχέσεις. Ο Δήμος Αλεξ/πολης έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από έργα πνοής που κανείς εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο δε θα μείνει άνεργος.

Ποια είναι αυτά τα έργα που πιστεύετε ότι εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες;
Περιληπτικά μπορούμε να πούμε: Σύγχρονοι δημόσιοι δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, κλειστά περιφερειακά γυμναστήρια σε κάθε γειτονιά, περιφερειακή οδός πίσω από τη Χιλή, επαρκής και σύγχρονη σχολική στέγη, αξιοποίηση του Δέλτα του Έβρου αγροτικά, βιομηχανικά και τουριστικά, καθετοποίηση παραγωγής των αγροτών και των ΕΒΕ με χτύπημα των μεσαζόντων, με ένταξη όσων το επιθυμούν στο πρόγραμμα καθετοποίησης, ώστε το προϊόν τους να έχει μεγαλύτερη απόδοση γι’ αυτούς και μικρότερο κόστος για τον καταναλωτή. Φανταστείτε λοιπόν, ποια θα ήταν η ποιότητα των έργων αυτών αν τα αναλάμβανε ο εργολάβος, που ενδιαφέρεται να βάλει τα χειρότερα υλικά και να πάρει το μεγαλύτερο κέρδος, και ποια η ποιότητά τους αν τα έργα πραγματοποιηθούν υπό λαϊκό έλεγχο. Επιμένω στο θέμα του λαϊκού ελέγχου, είναι η ουσία του προγράμματός μας. Φανταστείτε όλο αυτό το κέρδος, το πάρτι θα έλεγα, που θα έκαναν οι εργολάβοι με τα έργα αυτά, να μοιραστεί στο λαό, πόσο θα βελτιωθούν οι όροι διαβίωσής του.

Επομένως ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Σε κεντρικό επίπεδο αν θα περάσει ή αν θα πέσει το Μνημόνιο. Σκεφτείτε να κοκκίνιζε ο χάρτης το βράδυ των εκλογών. Σκεφτείτε τι πανικό θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση και την τρόικα αλλά και στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους εργοδότες τους που συστηματικά μας καταληστεύουν εδώ και δεκαετίες. Σε τοπικό επίπεδο αν θα κάνουν πάρτι οι εργολάβοι ή θα κάνει πάρτι ο λαός. Για να κάνει πάρτι ο λαός η μόνη λύση είναι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, όχι όμως ως απλή ψήφος αλλά ως υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα που θα στηρίζει πολιτικά, ηθικά και υλικά τους εργαζόμενους ώστε να σπάσουν την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, να σπάσουν το πελατειακό σύστημα εξουσίας που τους κρατά δέσμιους των κομματαρχών, να ενεργοποιηθούν στα σωματεία τους, να υπερνικήσουν τον εργοδοτικό – γραφειοκρατικό συνδικαλισμό και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Με δυο γραμμές τι θα λέγατε για το  πρόγραμμά σας;
ΝΑΙ στην υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων
ΝΑΙ σε ένα Δήμο που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς να ξεχνάμε ότι για την ικανοποίησή τους χρειάζεται διαρκής αγώνας ενάντια στο εχθρικό θεσμικό πλαίσιο
ΝΑΙ στη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων – Διαφάνεια παντού.
ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της δημοτικής περιουσίας
ΟΧΙ στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Όσους συμφωνούν σ’ αυτά τους καλούμε να έρθουν μαζί μας.

01/11/2010 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: