Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Τα 45 δεύτερα

Πριν από ένα και κάτι μήνα, όταν έψαχνα κάποιο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που να είναι κοντά στις ανάγκες μου (δεν το βρήκα τελικά) είχα ως βασικό μου κριτήριο να βρω ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν γίνεται η ελάχιστη χρέωση των 45″ ανά κλήση, καθώς σπανίως μιλάω πάνω από 20″. Τούτο διότι στη μέχρι τότε εταιρεία που ήμουν διαπίστωσα πως ενώ είχα θεωρητικά χρόνο ομιλίας αυτός καταναλωνόταν στα μέσα της περιόδου χρέωσης χωρίς να έχω καταναλώσει αυτό τον χρόνο.

Με έκπληση διαπίστωσα ότι και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε όλα τα προγράμματά τους έχουν ως ελάχιστη χρέωση κλήσης τα 45″ είτε καταναλωθουν είτε όχι. Αυτό είναι και το κέρδος τους, αυτή είναι η απάτη τους. Απευθύνθηκα στην ΕΕΤΤ και μου απάντησε ότι επέβαλε ήδη από το 2009 πρόστιμα και στις τρεις εταιρείες, όχι όμως επειδή επέβαλαν υποχρεωτικά το 45άρια αλλά επειδή δεν ενημέρωναν το καταναλωτικό κοινό για την ύπαρξή του! Λες και το καταναλωτικό κοινό αν ενημερωνόταν για το 45άρι θα είχε ευχέρεια επιλογής.

Και λοιπόν; Τίποτε δεν έγινε. Οι εταιρείες ένα χρόνο μετά συνεχίζουν την ίδια πρακτική, καθώς πολλά τα λεφτά. Μιλάμε για εκατομμύρια που είναι 20πλάσια των προστίμων, οπότε μ’ ευχαρίστηση πληρώνουν τα πρόστιμα οι εταιρείες κινητής, προκειμένου να διατηρήσουν την μονοπωλιακή τακτική τους και κυριαρχία τους στον αδύναμο καταναλωτή.

Μια και το εργατικό κίνημα πόρρω απέχει από το να απαλλοτριώσει τις ανωτέρω εταιρείες και να μετατρέψει την επικοινωνία από εμπόρευμα σε κοινωνικό αγαθό (το ίδιο έλεγαν και το 1915 για το ρώσικο εργατικό κίνημα), η μόνη λύση είναι να τους ταράξουμε στις αγωγές και να ζητάμε αποζημιώσεις και για την παραβίαση της νομοθεσίας καταναλωτή αλλά και της συμβατικής νομοθεσίας περί αδικοπραξίας. Σε τέτοιου είδους δικαστικές ενέργειες οφείλουν να πρωτοστατήσουν οι Ενώσεις Καταναλωτών αλλά και οι ίδιοι οι βλαπτόμενοι καταναλωτές με μαζικές αγωγές, μαζικές διότι έτσι μειώνοται κατά πολύ τα έξοδα.

Μπορείτε να κατεβάσετε την αλληλογραφία μου με την ΕΕΤΤ πατώντας εδώ.

Επίσης υπάρχει ακόμη ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να το ψάξω/ουμε: Οι εταιρείες κινητής εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους το τέλος κινητής τηλεφωνίας και επ’ αυτού μας υποχρεώνουν να τους καταβάλλουμε ΦΠΑ, δηλαδή φόρο πάνω στο φόρο. Το τέλος κινητής όμως δεν φαίνεται να είναι ανταποδοτικό δηλαδή για παρεχόμενη κρατική υπηρεσία, ώστε να δικαιολογείται ο ΦΠΑ, αλλά ειδικός κρατικός φόρος.  Παρόλα αυτά έχει ψηφιστεί με νόμο η επιβολή ΦΠΑ στο τέλος, και πρέπει να ψαχτεί το θέμα από συνταγματική άποψη.

Εμπρός λοιπόν!

27/12/2010 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: