Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Χαμός με τα χρυσωρυχεία – Ομαδικό κράξιμο στο Δεσπότη

Αναδημοσίευση από το «Στους Δρόμους!»

Σήμερα Κυριακή 13-2 η Επιτροπή κατά των Χρυσωρυχείων κάλεσε σε Γενική Συνέλευση τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης εν όψει της νέας δραστηριότητας της εταιρείας προκειμένου να προχωρήσει η θανατηφόρα επένδυση. Κύριοι ομιλητές οι κ.κ. Τριανταφυλλίδης και Μπένος, λέκτορας τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ και καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής ΔΠΘ. Εξέθεσαν με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση τους κινδύνους καταστροφής όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής του πληθυσμού της περιοχής, υποβάθμιση που φτάνει μέχρι το θάνατο, καθώς σε αντίστοιχες περιοχές οι καρκίνοι θερίζουν.

Μίλησε πρώτα ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος προς τιμή του και παρά τις πιέσεις από την παράταξη και το κόμμα του (τη ΝΔ) επανέλαβε ότι παραμένει σταθερός στην αρχική του θέση ενάντια στα χρυσωρυχεία.

Στη συνέχεια μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του μεταλλείου και φρόντισε να «την κάνει» διακριτικά μετά την ομιλία του, γλιτώνοντας το κράξιμο.

Κατόπιν έλαβαν το λόγο οι κυρίως ομιλητές Τριανταφυλλίδης και Μπένος.

Έκπληξη της Συνέλευσης αποτέλεσε ο Μητροπολίτης Αλεξ/πολης Άνθιμος  ο οποίος παρά τις ρητές και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των επιστημόνων για την καταστροφική επένδυση των χρυσωρυχείων, έκανε πως δεν κατάλαβε αυτά που είπαν, και θεώρησε ότι το όφελος από τη μείωση της ανεργίας θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος και της βλάβης της υγείας των ανθρώπων, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των ίδιων των μελλοντικών εργαζομένων στα χρυσωρυχεία οι οποίοι πρώτοι απ’ όλους θα χτυπηθούν από τις επαγγελματικές νόσους και τον καρκίνο. Με δυο λόγια, προκειμένου να ξεφορτωθεί τους διάφορους εγκάθετους που περιφέρονται ως παραπονούμενοι άνεργοι για να ζητήσουν τη συνδρομή του από τα γραφεία της υπηρεσίας του, θεωρεί πως είναι προτιμότερο να πιάσουν δουλειά κι ας πεθάνουν από καρκίνο μετά από 10 χρόνια (να μην επιβαρύνουν και το ασφαλιστικό σύστημα βρε αδερφέ με συντάξεις και άλλες αηδίες). Επίσης μας έκανε γνωστό ότι έχει εγκατεστημένο ένα δίκτυο πληροφοριών και πληροφοριοδοτών (χαφιέδων δηλαδή!) απ’ όπου μαθαίνει τα πάντα και τις απόψεις όλων, ό,τι κυκλοφορεί στην Αλεξ/πολη με δυο λόγια, δήλωση που πέρασε στο ντούκου λόγω της φόρτισης της Συνέλευσης με το θέμα των χρυσωρυχείων. Άρχων εν αισχύνη και Επίσκοπος εν χαφιεδοσύνη ο κύριος!

Πρώτη αντέδρασε η Ρούλα, έγκριτη δικηγόρος της πόλης (θα πάρω την άδειά της για να βάλω το επώνυμό της) και δημοσίως της αξίζουν συγχαρητήρια. Ζήτησε από το Μητροπολίτη να τοποθετηθεί μ’ ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το θέμα των χρυσωρυχείων και αυτός επιμελώς αποφεύγοντας να τοποθετηθεί δήλωσε πως δεν σηκώθηκε να μιλήσει για να είναι αρεστός στο ακροατήριο. Κάποιος αμέσως του πέταξε (ποιο καθίκι άραγε;) ότι δεν θέλει να είναι αρεστός στο ακροατήριο για να είναι αρεστός στην εταιρεία (των χρυσωρυχείων). Το ‘πιασε ο Δεσπότης και προσφεύγοντας στην πάγια και γνωστή τακτική των εκκλησιαστικών ηγετών να εξυβρίζουν, συκοφαντούν και προβοκάρουν τους αντιτιθέμενους συνομιλητές τους, μίλησε για ποντίκια που μιλούν κρυπτόμενα από το βάθος της αίθουσας για να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τη Γενική Συνέλευση αλλά και ατομικές σύντομες τοποθετήσεις εναντίον της θέσης του.

Τελικά επενέβη ο Β. Λαμπάκης για να ηρεμήσει τα πνεύματα και ευθέως στράφηκε εναντίον του Δεσπότη (ποιος θα το περίμενε άραγε από έναν δεξιό και δη μεγαλοδικηγόρο; – μπράβο του!) λέγοντάς του πως οι τοποθετήσεις του τον τελευταίο καιρό τον πίκραναν (ο Δεσπότης είχε κάνει ήδη γνωστή τη διαφοροποίησή του τις τελευταίες μέρες) και πως όταν ο ηγέτης απομακρύνεται από το Λαό, τότε κι ο Λαός απομακρύνεται από τον ηγέτη. Μόνο κακό του Λαμπάκη που χαρακτήρισε τη Συνέλευση ως «ποίμνιο». Εντάξει κ. Λαμπάκη, μερικοί μπορεί να είναι πρόβατα και καλά να πάθουν, μη κάνετε όμως γενικεύσεις.

Στη συνέχεια εκπρόσωπος από το συντονιστικό αγώνα της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων έλαβε το λόγο από το  βήμα και συνέχισε το κράξιμο στο Δεσπότη. Είπε ότι στη Χαλκιδική είχαν 750 θέσεις εργασίας σίγουρες και όχι τις 100 μελλοντικές που θα παράσχουν στην περιοχή μας τα χρυσωρυχεία. Κι όμως όλοι οι εργαζόμενοι των εκεί μεταλλείων αποφάσισαν πως η ανεργία είναι προτιμότερη από τον καρκίνο και τις τερατογενέσεις και ζητούν άλλη μορφή ανάπτυξης (μόνο αν είναι σοσιαλιστική η ανάπτυξη θα ησυχάσετε μάγκες), απευθυνόμενος συνέχεια στο Δεσπότη για το άτοπο της τοποθέτησής του.

Σιγά – σιγά ο Δεσπότης «την έκανε» διακριτικά πριν το τέλος της Συνέλευσης για ν’ αποφύγει κι άλλο κράξιμο.

Η σημερινή μέρα ήταν μια μέρα διδαγμάτων. Μας δείχνει πως μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα του θανάτου, μας δείχνει πως οι χρυσοθήρες δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα προκειμένου να σκορπίζουν το θάνατο για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους, μας δείχνει, τέλος, πως η Εκκλησία ανέλαβε το ρόλο που πραγματικά της έχει ανατεθεί από το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα: Να χειραγωγεί τα πρόβατά της για να εξυπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών.

Κρίμα, διότι ο κ. Άνθιμος Κουκουρίδης είχε ένα λόγο περισσότερο ανθρώπινο απ’ ό,τι οι αρτηριοσκληρωτικοί και ακροδεξιοί δεσποτάδες (όχι ότι δεν είναι κομματάκι ακροδεξιός κι αυτός), με πρόσφατη την ορθή θέση του για τον απάνθρωπο φράχτη, κανείς όμως δεν είναι στο απυρόβλητο όποια θέση κι αν κατέχει, καθώς λένε κι οι παλιοί δεσποτάδες  «ἵνα μὴ τὴν Ὀρθοδοξίαν ἐκ τοῦ ἁγίου θρόνου, ἀλλὰ τὸν θρόνον αὐτὸν καὶ τὸν ἐπὶ τοῦ θρόνου κρίνωμεν πρὸς τὰς θείας Γραφάς«.

13/02/2011 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

5 Σχόλια »

 1. Εξαιρετική τοποθέτηση. Συγχαρητήρια για την αντικειμενικότητά σας. Ωστόσο, το σχόλιο του δημάρχου για το ποίμνιο δεν υπονοούσε εμάς τους ακροατές αλλά όσους επηρρεάζει ο κ.Κουκουρίδης(άσχετα αν σχολίασε ότι δεν επηρρεάζει κανένα).θα προσθέσουμε, πως θεωρούμε άτοπη την απαίτησή του να «πάει κάποιος να τον ενημερώσει στο γραφείο του».Ο ίδιος είναι υπεύθυνος όπως ο καθένας μας να ενημερώνεται πριν εκφράσει την άποψή του.

  Σχόλιο από Ελένη Τυριτίδου-Μελένιου κ Χρήστος Μελένιος | 13/02/2011 | Απάντηση

 2. Η Ρούλα, στην οποία αναφέρομαι παραπάνω, είναι η Ρούλα Τσιρτσίδου, δικηγόρος του Δικ. Συλλόγου Αλεξ/πολης.

  Σχόλιο από antrikos | 14/02/2011 | Απάντηση

 3. Δυστυχώς αυτό που » έδειξε » η τοπική τηλεόραση στο νυχτερινό της δελτίο την 13.2 δεν έχει σχέση με αυτό που διαδραματίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο.
  Δεν αναφέρθηκε η αντίδραση των πολιτών από τη στάση και τις απόψεις του Σεβασμιοτάτου και η αποφυγή ξεκάθαρης τοποθέτησης του για την εν λόγω επένδυση. Επίσης δεν προβλήθηκαν τα όσα ανέφεραν κατηγορηματικά και με επιστημονικά δεδομένα οι κ. Μπενος, κ. Τριανταφυλλίδης και κ. Παπαγεωργίου, από τα οποία ακόμη και ο πιο αδαής θα καταλάβαινε ότι τα χρυσωρυχεία σημαίνουν μόνο υπανάπτυξη της περιοχής μας, αρρώστιες και αργό θάνατο!
  Τέλος το ρεπορτάζ της Δέλτα Τηλεόρασης σχολίασε πως η αντίδραση δύο – τριών ατόμων (κατά την διάρκεια της ομιλίας του Σεβασμιοτάτου) χαρακτηρίστηκε
  ως αρνητική. Θα ήθελα να ξέρω από ποιον ? Θέλω να τους ενημερώσω ότι η μια εξ αυτών ήμουν εγώ – και ρώτησα αυθορμήτως ( ως πολίτης και μέλος του ποιμνίου του) με έντονη αγωνία για το μέλλον του τόπου μας – εάν ο Σεβασμιότατος τάσσεται υπέρ ή κατά της λειτουργίας χρυσωρυχείων? Γιατί αυτό είναι αρνητικό ?
  Γιατί δεν είναι αρνητικό να διακινδυνεύουμε με χειραγώγηση του λαού το μέλλον των παιδιών μας .
  Συγχαρητήρια στον Δήμαρχο μας για την στάση του και τον δυναμισμό του!

  Σχόλιο από Ρούλα Τσιρτσίδου | 16/02/2011 | Απάντηση

  • Και το σχετικό βίντεο με τα ποντίκια:

   Σχόλιο από antrikos | 16/02/2011 | Απάντηση

  • Προσωπικά πάντα κρατώ επιφυλάξεις για τη στάση του συγκεκριμένου δημάρχου, δηλαδή για τους λόγους από τους οποίους κινήθηκε για να λάβει τέτοια θέση, ασχέτως, όμως, των λόγων τούτων, η άρνηση της θανατηφόρας επένδυσης ωφελεί τη βιωσιμότητα της τοπικής μας κοινωνίας.

   Σχόλιο από antrikos | 17/02/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: