Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Κάντε χώρο στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ αποδιαρθρώνεται γιατί το εγκαταλείπει μαζικά η κοινωνική του βάση. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να πέσει η κυβέρνηση της προδοσίας και να επιταθεί η κρίση του συστήματος, ώστε να γεννηθεί κάτι νέο, προσωπικά παλεύω αυτό το νέο να είναι ο σοσιαλισμός.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ γαλουχημένος με συγκεκριμένες αντιλήψεις, έχει μάθει να βλέπει δογματικά και εχθρικά την Αριστερά και εν πάση περιπτώσει δεν είναι ακόμη έτοιμος να αλλάξει στρατόπεδο· πρέπει να πειστεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων των αριστερών κομμάτων – οργανώσεων – συλλογικοτήτων και για πρόγραμμά τους κι αυτό θέλει χρόνο, που θα συντμηθεί δραματικά αν ο Λαός κατέβει μαζικά στους δρόμους. Παρόλα αυτά και μέχρι να πειστεί για κάτι τέτοιο, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτικά αναγκαίο να βρει μια πολιτική διέξοδο με βάση τον πολιτικό στόχο της διατήρησης της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της προστασίας των υποδομών και του φυσικού πλούτου της Χώρας από το ξεπούλημα, δηλαδή την ανατροπή του Μνημονίου και το διώξιμο Τρόικας – ΔΝΤ. Προσωπικά πειστεύω ότι λόγω του μέσου επιπέδου ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού δεν είναι δυνατή η Εθνική Ανεξαρτησία χωρίς σοσιαλισμό, ξέρω όμως ότι η άποψη αυτή είναι μειοψηφική σήμερα στην κοινωνία.

Η Αριστερά οφείλει να δει με θετικό μάτι και να ενισχύσει τις διεργασίες στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και όχι να τις θεωρεί αναχώματα ή αμορτισέρ που σβήνουν τους κοινωνικούς κραδασμούς, οφείλει να ενισχύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να περιβάλει με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια τις συλλογικότητες που θα δημιουργήσει ο κόσμος που αποχωρεί απ’ αυτό, στα πλαίσια σύμπηξης ενός μετώπου ανατροπής του Μνημονίου (και όχι αναδιαπραγμάτευσής του που θέλει η ΝΔ). Φυσικά, η πολιτική στόχευση της Αριστεράς δεν παύει να είναι ο σοσιαλισμός και επί τούτου θα συνεχιστούν οι ζυμώσεις μέσα στο Μέτωπο, που πρέπει να αναδεικνύουν τη χρεοκοπία του καπιταλισμού. Δεν πρέπει να δώσουμε το φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδιαρθρώνεται, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η κοινωνική του βάση ψάχνει διέξοδο, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε έντιμα αυτό τον κόσμο, χωρίς να κρύψουμε τους δικούς μας στόχους αλλά κατανοώντας τις επιφυλάξεις του και τη διαφορετικότητά του, αλλά και την πολιτική θέση του για τη διατήρηση του κεϋνσιανού καπιταλισμού, θέση στην οποία πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Φυσικά, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει ο ίδιος την ευθύνη να δημιουργήσει αυτές τις συλλογικότητες, (η περίπτωση Δημαρά είναι μια απ’ αυτές) ας μην τα περιμένει όλα έτοιμα όπως έμαθε τόσα χρόνια να τρέχει στο βουλευτή για το ρουσφέτι· ούτε και μεις, βεβαίως, μπορούμε να του φτιάξουμε τις συλλογικότητες αυτές καθώς είμαστε σε τελείως διαφορετική αντίληψη για την κοινωνική συγκρότηση.

Τώρα είναι η ευκαιρία για την Αριστερά να διαλύσει το δικομματισμό και να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (έκφραση Α. Παπανδρέου) το κόμμα της προδοσίας, το κόμμα του ξεπουλήματος και της υποταγής και να κάνει ένα βήμα μπροστά για ν’ αλλάξει η κοινωνία, σεβόμενη τις ιδιαίτερες απόψεις και δράση κάθε εργαζομένου.

Η ληστρική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πέσει. Πρέπει να σώσουμε τον τόπο από το ξεπούλημα και το Λαό απ’ την καταστροφή. Αν δεν τα καταφέρουμε θα οδηγηθούμε σε μια νέα Τουρκοκρατία. Δεν έχει σημασία αν δεν έρθει αμέσως μια εργατική κυβέρνηση. Η κάθε πτώση των αστικών κυβερνήσεων σε περίοδο κρίσης επιτείνει την αδυναμία διακυβέρνησης και λήψης δυσβάσταχτων μέτρων. Κι αν δεν καταφέρουμε να έρθει εργατική κυβέρνηση, τουλάχιστον θα φέρουμε την επόμενη αστική κυβέρνηση σε αδυναμία λήψης νέων βάρβαρων μέτρων.

Θυμίζω σε όσους θεωρούν ότι δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχουν ακόμη οι όροι για μια εργατική, πως υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο: Όταν έπεσε η τσαρική κυβέρνηση δεν ακολούθησε εργατική. Ακολούθησε η κυβέρνηση του πρίγκιπα Λβοβ. Η κρίση επιτάθηκε και έπεσε η κυβέρνηση Λβοβ χωρίς να έρθει και πάλι εργατική κυβέρνηση· ήρθε η κυβέρνηση Κερένσκι. Στο μεταξύ ο Λένιν, παρότι οι μπολσεβίκοι ήταν ακόμη μειοψηφία στα σοβιέτ, διακήρυξε με τις θέσεις του Απρίλη «όλη η εξουσία στα σοβιέτ», έχοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη του Λαού και ζητώντας να πέσει ο Λβοβ. Κι η κυβέρνηση Κερένσκι δεν μπόρεσε να κυβερνήσει και η κρίση επιτάθηκε και έτσι έγινε η σπουδαιότερη επανάσταση όλων των εποχών, η Οκτωβριανή, όπου αυτοί που δε είχαν στον ήλιο μοίρα, της γης οι κολασμένοι, για πρώτη φορά στην ιστορία (χμ… δεύτερη μετά την Κομμούνα), πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους.

08/06/2011 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

3 Σχόλια »

 1. Αντρίκο μην ξεχνάς, ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτός που λυμαίνεται τις ΔΕΚΟ, που διορίστηκε αθρόα στο Δημόσιο και τους Δήμους, που τα έφαγε μαζί με τον Πάγκαλο.
  Δεν ξέρω, κατά πόσο θέλουμε μαζί μας αυτόν τον κόσμο…

  Σχόλιο από Ιωσήφ Κανακάρης | 16/06/2011 | Απάντηση

  • Αυτή τη στιγμή τον θέλουμε να ρίξει την κυβέρνησή του. 45% διάολε ήταν, δεν μπορεί να είναι όλοι κοπρόσκυλα των ΔΕΚΟ. Αυτοί είναι γύρω στο 10%. Κι εννοώ ως κοπρόσκυλα αυτούς που απλώς παρίστανται στην εργασία τους και δεν εργάζονται. Αυτοί που εργάζονται δε με νοιάζει καθόλου αν έβαλαν μέσον. Δεν έχουμε όλοι την ίδια πολιτική αντίληψη, πολύ δε περισσότερο που η ιδεολογία του ατομισμού κυριάρχησε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

   Σχόλιο από antrikos | 16/06/2011 | Απάντηση

 2. To βιβλίο «Επιστημονικός Σοσιαλισμός απάντηση στους επικριτές του» το έχεις διαβάσει? Είναι σχετικά καινούργιο και το έχει γράψει ο Γιώργος Πολυμερίδης για χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στη Λ.Δ. Βουλγαρίας . Αν δεν το έχεις διαβάσει στο συστήνω ανεπιφύλακτα. Αναλύει το τι πρόσφερε στους εργαζομένους και στην ανθρωπότητα ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και στην ΕΣΣΔ τον 20ο αιώνα.

  Σχόλιο από Stefanos | 24/06/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: