Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Ψηφίστηκε το Μνημόνιο2

Ξενοφώντος Ελληνικά (για την κατεδάφιση των Μακρών Τειχών μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο):

[2.2.23] μετὰ δὲ ταῦτα Λύσανδρός τε κατέπλει εἰς τὸν Πειραιᾶ καὶ οἱ φυγάδες κατῇσαν καὶ τὰ τείχη κατέσκαπτον ὑπ’ αὐλητρίδων πολλῇ προθυμίᾳ, νομίζοντες ἐκείνην τὴν ἡμέραν τῇ Ἑλλάδι ἄρχειν τῆς ἐλευθερίας.

Έτσι ακριβώς χαίρονταν πριν από λίγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ως άλλες αυλητρίδες) με το Γιωργάκη παρέα ύστερα από την ψήφιση του Μνημονίου2, θεωρώντας ότι έσωσαν την Ελλάδα, ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο: οδηγούν τη Χώρα και το Λαό στην απόλυτη καταστροφή.

29/06/2011 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

8 Σχόλια »

 1. Δεν είναι μόνο οι βουλευτές του ΠΑ»ΣΟ»Κ, είναι στην ουσία κι η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., επίσης ας μην ξεχνάμε ότι την κερκόπορτα την άνοιξε το Μάαστριχτ, που το στήριξε και το στηρίζει κι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ !

  Όσο η Ελλάδα ως περιφερειακή καπιταλιστική χώρα βρίσκεται σ΄αυτό το σύστημα, δέσμια της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων, ο λαός θα υποφέρει !

  Ακόμα τίποτα δεν είδαμε …

  Θερμούς Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς

  http://www.faros.wordpress.com
  http://www.e-globbing.blogspot.com

  Σχόλιο από faros | 06/07/2011 | Απάντηση

  • Επειδή έχεις δύο λινκ στο κείμενό σου, το σύστημα εκλαμβάνει το σχόλιό σου ως σπαμ και το στέλνει για έγκριση. Κατά τ’ άλλα να ξέρεις ότι ο σχολιασμός δεν υπόκειται σε έγκριση εκ των προτέρων. Εν πάση περιπτώσει αύξησα τα επιτρεπόμενα λινκ σε 3.
   Θα σου πω και τη γνώμη μου:
   1. Το δρόμο για την κρίση και το Μνημόνιο δεν τον άνοιξε το Μάαστριχτ, είναι η νομοτελειακή διαδρομή του καπιταλισμού. Συνεπώς η αναφορά στις ευθύνες του ΣΥΝ (που έχει ευθύνες) είναι σαν μιλάμε για την Αποστασία και να αναφερόμαστε στις ευθύνες του ΕΑΜ στη Βάρκιζα (η χρονική απόσταση είναι ίδια, τότε και τώρα). Δηλαδή το τι ψήφισε κάποιος πριν από 20 χρόνια δεν τον κυνηγάει εσαεί. Εξάλλου το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκαιο (δηλ. το ρωμαϊκό δίκαιο) γνωρίζει και το θεσμό της παραγραφής.
   2. Ασχέτως που η ΝΔ συμφωνεί και ψήφισε άρθρα του «εφαρμοστικού», καταψήφισε το Μνημόνιο και τούτο αποτελεί ένα ρήγμα εντός του αστικού πολιτικού κόσμου το οποίο οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε και όχι να τσουβαλιάζουμε τις συμπεριφορές. Δεν το καταψήφισε μόνο για αντιπολίτευση, το καταψήφισε στην ουσία του, έχοντας διαφορετική αντίληψη για τη φορολογία, δηλαδή εξέφραζε ακριβώς την αντίθεση τμημάτων του κεφαλαίου που ανέμεναν πτώση της φορολογίας τους και περαιτέρω απομύζηση των εργαζομένων. Η καταψήφιση του Μνημονίου2 συνάγει διαφορετική ευθύνη της ΝΔ απ’ ό,τι του ΠΑΣΟΚ, διότι απλά δεν το ψήφισε, ασχέτως των λόγων που υπεβαλαν κάτι τέτοιο· η ευθύνη της ΝΔ είναι στο τι ψήφισε στον εφαρμοστικό, ήτοι ιδιωτικοποιήσεις και διαθεσιμότητα των ΔΥ. Συνεπώς η μη ψήφιση του Μνημονίου2 από τη ΝΔ δίνει στο εργατικό κίνημα την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη ρήξη εντός των κόλπων της αστικής τάξης και να τραβήξει τον κόσμο της από την επιρροή της.
   3. Προκειμένου να ξεχαρβαλωθεί ο δικομματισμός και να βρεθούμε σε κοινωνικές διεκδικήσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε Αντι-Μνημονιακό μέτωπο, καθώς το θέμα του Μνημονίου μπορεί πιο εύκολα να τραβήξει τον κόσμο από την επιρροή των αστικών κομμάτων. Σήμερα, όχι χτες κι ενδεχομένως ούτε αύριο, σήμερα, λοιπόν, η ανατροπή του Μνημονίου ισοδυναμεί σχεδόν με ανατροπή του καπιταλισμού, διότι οδηγεί σε στάση πληρωμών η οποία θα εκφραστεί είτε ως στάση πληρωμών στους δανειστές είτε ως στάση πληρωμών στους μισθούς, και μιλάω για πραγμαιτκή στάση, δηλαδή την 1η ή 15η του μήνα δεν θα μπούν καθόλου μισθοί και συντάξεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αν η κυβέρνηση διαλέξει να πληρώσει τους δανειστές.
   Πρέπει να επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι τα λεφτά της Τρόικας πάνε υποχρεωτικά στην εξόφληση ομολόγων και όχι σε μισθούς – συντάξεις. Επομένως όταν ο Παπαντρέου λέει ότι αν δεν πάρουμε τη δόση δεν θα πληρωθούν μισθοί – συντάξεις σημαίνει ότι επιλέγει από τα λεφτά που μέχρι τώρα έδινε στη μισθοδοσία να τα δώσει στους δανειστές.
   Η στάση πληρωμών οδηγεί τον επιχώριο καπιταλισμό ένα βήμα πιο κοντά στο γκρεμό.
   4. Αντί να εκμεταλλευτούμε αυτή τη ρήξη εντός του αστικού πολιτικού συστήματος, καθόμαστε και σεχταρίζουμε, ζητώντας από τους εργαζόμενους ν’ αποδεχτούν τη στρατηγική ενός εκάστου τμήματος της Αριστεράς και να προσχωρήσουν σ’ αυτή, ήτοι του Αντινεοφιλελεύθερου Μετώπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του Αντιμονοπωλιακού κλπ. Μετώπου του ΚΚΕ ή του Αντικαπιταλιστικού μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑς, ενώ πολύ εύκολα μπορούμε να τραβήξουμε τον κόσμο από την αστική επιρροή με τη δημιουργία Αντι-Μνημονιακού Μετώπου με τα ίδια πρακτικά αποτελέσματα, δηλαδή την ανατροπή του καπιταλισμού.
   5. Κι επειδή η πολιτική απεχθάνεται το κενό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να πάρουν στην πλάτη τους συντηρητικές αστικές δυνάμεις το Αντι-Μνημόνιο, σαν τη Σπίθα.

   Σχόλιο από antrikos | 06/07/2011 | Απάντηση

   • Αν μου επιτρέπεις δυο τρεις κουβέντες …

    1. Εγώ δεν μίλησα για τον «δρόμο», αλλά για κερκόπορτα …
    2. Το να συγκρίνουμε την πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΝ με το ΕΑΜ είναι τουλάχιστον ιεροσυλία …
    3. Το Μνημόνιο ΔΕΝ έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την κρίση …
    Η κρίση είναι δομικό χαραχτηριστικό του καπιταλισμού (στο όνομα του οποίου ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ο ΣΥΝ) και το Μνημόνιο έχει να κάνει με ρεμβασιστική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους … για να πάρουν πίσω ό,τι καταχτήθηκε ΚΑΙ με αφορμή του ότι υπήρχε το Σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
    4. Είτε υπήρχε η κρίση είτε όχι … να είσαι σίγουρος ότι θα την εφεύραν για να περάσουν ΟΛΑ τα σε βάρος του Λαού μέτρα …
    Όλα τα μέτρα που παίρνονται ΤΩΡΑ προβλέπονται στο Μάαστριχτο (και εξ αυτού Λευκή Βίβλος, Πράσινη Βίβλος κλπ.)
    Απ΄ την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που ψήφισαν το Μάαστριχτ, εξακολουθούν να είναι με την ΕΕ και όλες τις Συνθήκες που προέρχονται από δαύτηνε …
    5. Κοντολογίς, η απλή Θέση «Αντι-Μνημονιακή» Δράση, άνευ της ξεκάθαρης τοποθέτησης ΕΝΑΝΤΙΑ στον καπιταλισμό, είναι σαν να πηγαίνει ο φαντάρος στον πόλεμο χωρίς όπλο !
    6. Το θέμα είναι να τραβήξεις τον κόσμο σε Σαφή και Ξεκάθαρη Θέση: Σε ένα Αντικαπιταλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο !
    Αν ο άλλος ΔΕΝ θέλει, με το ζόρι δεν γίνται τίποτα …

    Γεια χαρά σου !

    Σχόλιο από faros | 06/07/2011 | Απάντηση

 2. Έτσι χαίρονται:
  Μεσοπρόθεσμο - Το ΠΑΣΟΚ χειροκροτεί

  Σχόλιο από antrikos | 06/07/2011 | Απάντηση

 3. Άστους να χαίρονται …

  Λέει μια σοφή παροιμία:

  «Ο κλέφτες κι ο ψεύτης ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ χαίρεται» !

  Σχόλιο από faros | 06/07/2011 | Απάντηση

 4. φίλε Αντρίκο δεν συμφωνώ με τα εξειδικευμένα σχόλιά σου,και νομίζω ότι ξεφεύγουμε από το στόχο, που αν κατάλαβα καλά , είναι η ενότητα της αριστεράς σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Καοι βέβαια το μνημόνιο και όλα τα υποσύνολά του συνδέονται με την οικονομική κρίση την πολιτική κρίση και τη κρίση θεσμών που μαστίζει τη χώρα μας. Ηήταν η αφορμή για να φανούν και να γίνουν αισθητά τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας που αποδείχτηκε βασιλικότερη του βασιλέως νεοφιλελευθερισμού., , καθώς επίσης και της αριστεράς με τις διασπάσεις της , τους δογματισμούς της και την εμμονή της σε τσιτάτα (πλουτοκρατίας, και εργατιάς, και ξεθάψιμο του Στάλιν και του σφυροδρέπανου), –απλοί θεατές στις μεγάλες αλλαγές και στο βίαιο ξήλωμα όλων των κατακτήσεων που πέτυχε το λαικό κίνημα ,τον περασμένου αιώνα,Οι αφορισμοί και οι θεωρίες δεν δίνουν απάντηση στον κόσμο που δίνει το μαχητικό του παρόν καθημερινά στις πλατείες. Οι νέοι αλλά και όλοι όσοι πλαισιώνουμε αυτή την μορφή πάλης και διαμαρτυρίας, σήμερα αν όχι χθες, απαιτούν λύσεις,συγκεκριμένες, που θα ανοίγουν υπεύθυνα ένα δρόμο και προοπτική στηνεργασία, στην ασφάλιση στην παιδεία. . χρειαζόμαστε δυνάμεις συγκροτημένες που να δίνουν τη μάχη οργανωμένα για να σταματήσει ο κατήφορος και το ξήλωμα θεσμών και καταστατικών αρχών που είναι προυπόθεση ύπαρξής μας σαν κράτος. Η αριστερά δεν θα πρέπει να προτείνει λύσεις και ιδέες μόνο, αλλά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει σχέδια νόμου και πλάνα ρεαλιστικά που θα οδηγήσουν τη χώραστην επανεκίνηση της, με επάρκεια επιστημονική, και να αναλάβει και την ευθύνει υλοποίησης για κάθε τι που προτείνει. Πρέπει να σταματήσει η κριτική και η στείρα επίδειξη επιχειρημάτων και έπεων πτερόεντων της εποχής της μεταπολίτευσης. Σας ευχαριστώ.

  Σχόλιο από El;enh Panagi SYN//SYRIZA | 26/07/2011 | Απάντηση

  • Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ως «εξειδικευμένα σχόλιά» μου.
   Επισημαίνω τα εξής:
   Στην Αριστερά δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε ιδεολογικά παρά τον απώτερο κοινό μας στόχο. Πρώτα – πρώτα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάψουν να υπάρχουν οι διάφορες τάσεις. Και σταλινικοί θα υπάρχουν, και τροτσκιστές και ευρωκομμουνιστές και μαοϊκοί και δε συμμαζεύεται. Μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο δεν είναι κακό να υπάρχουν αλλά τα διάφορα ρεύματα αποτελούν τον ιδεολογικό πλούτο των εργαζομένων, η δε σύγκρουση και αντιπαράθεσή τους αποτελεί τη θετική διεργασία για την κατάκτηση των επόμενων βημάτων ώστε να προασπιστούν αποτελεσματικότερα τα υλικά συμφέροντα και οι ελευθερίες των εργαζομένων.
   Συνεπώς, είναι αλυσιτελές να ζητάμε από τον σταλινικό ή τον τροτσκιστή να πάψουν να είναι αυτό που είναι, αποτελεί δε απώλεια δυνάμεων η εσωστρεφής πάλη για την αλλαγή των αντιλήψεων.
   Αντιθέτως όλα τα ρεύματα της Αριστεράς μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή δράση για την κατάκτηση των κοινών τους στόχων και ακριβώς αυτή η αδυναμία συμφωνίας αποτελεί και το δράμα των εργαζομένων των οποίων η όροι διαβίωσης καταρρέουν χωρίς μια αποτελεσματική πολιτική στήριξη εκ μέρους των εργατικών κομμάτων. Γι’ αυτό επιμένω στη δημιουργία ενός Μετώπου με κύριο στόχο την ανατροπή του Μνημονίου, ενός Μετώπου δηλαδή στο οποίο χωράνε ακόμη και τμήματα από τη ΝΔ κα το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά η ανατροπή του Μνημονίου δεν μπορεί να είναι ο μόνος στόχος αλλά ο κύριος, διαφορετικά θα πρόκειται για τη δημιουργία ενός προσωρινού πήγματος χωρίς αρχές. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η ανατροπή του Μνημονίου πρέπει να συνδέεται με έξοδο από το Ευρώ και εθνικοποιήσεις των Τραπεζών και βασικών στρατηγικών επιχειρήσεων. Βλέπω, ότι στην έξοδο από το Ευρώ δεν συμφωνεί καθόλου ένα τμήμα του ΣΥΝ και κάνει νερά ακόμη και το ΚΚΕ, που μεταθέτει την έξοδο από το Ευρώ στη θολή Λαϊκή Εξουσία. Παρόλα αυτά το ΚΚΕ έχει προοπτική εξόδου, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι του ΣΥΝ, δηλ. το Αριστερό Ρεύμα, όλος ο ΡΙΖΑ (από τον ΣΥΡΙΖΑ) και όλη η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Συνεπώς η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών δυνάμεων αποδέχεται την ανατροπή του Μνημονίου και την έξοδο από το Ευρώ και ασχέτως των επιμέρους διαφορών συντρέχουν οι πραγματικοί όροι για να δομηθεί ένα μέτωπο πάνω σ’ αυτούς τους στόχους.
   Θεωρώ ότι σήμερα η ανατροπή του Μνημονίου και η έξοδος από το Ευρώ δυσκολεύει τη θέση της επιχειρηματικής τάξης που η ύπαρξή της είναι άμεσα συνυφασμένη με τη λειτουργία της εντός ΕΕ-ΟΝΕ και οδηγεί άμεσα στην ανατροπή του καπιταλισμού.

   Συνεπώς, ο στόχος για ανατροπή του Μνημονίου και έξοδο από την ΟΝΕ δεν είναι στόχος που θα πραγματοποιηθεί από αστική κυβέρνηση. Είναι πρωτίστως στόχος διαπαιδαγώγησης και αλλαγής της συνείδησης των εργαζομένων και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από (δια)κυβέρνηση εργατική.

   Σχόλιο από antrikos | 26/07/2011 | Απάντηση

  • Εννοείται και παύση πληρωμών του συνόλου του δημοσίου χρέους. Όσο για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που τυχόν θα χάσουν τις τοποθετήσεις τους, θα δουλέψουμε και θα ανακτήσουμε τις απώλειες. Ο πλούτος είναι τεράστιος, μόνο που τον παίρνουν οι τοκογλύφοι.

   Σχόλιο από antrikos | 26/07/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: