Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Έξω απ’ το Ευρώ (πριν μας διώξουν με τους όρους τους)

Η Ελλάδα είτε ως καπιταλιστική, που είναι τώρα, είτε ως σοσιαλιστική, που θα την κάνουμε αύριο, πρέπει να βγει απ το Ευρώ και ν’ αποκτήσει αυτοτέλεια νομισματικής πολιτικής. Φυσικά αν συνεχίσει να είναι αποδιαρθρωμένη η παραγωγική βάση, η νέα δραχή δεν θ’ αξίζει τίποτε.
Οι ευρωπαίοι εταίροι της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης επιδιώκουν το πιο καταστροφικό σενάριο που θα μπορούσε να διανοηθεί οικονομικός εγκέφαλος, εννοώ καταστροφικό σενάριο για τον εργαζόμενο φτωχό λαό αυτής της Χώρας, να δημιουργήσουν Ευρώ2 για τις χρεοκοπημένες Χώρες και να ελέγχει πάλι η ΕΚΤ την έκδοση του Ευρώ αυτού. Δηλαδή, εμ κλαμένοι, εμ δαρμένοι.

Συνεπώς, η μόνη διέξοδος για μια αυτοτελή οικονομία, είτε αστική είτε εργατική, από τεχνικη άποψη, είναι η έξοδος από το ευρώ και η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης.

Το μόνο πραγματικό οικονομικό πρόβλημα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί είναι η προμηθεια πετρελαίου. Αλλά ως γνωστόν, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουνε λεμόνια, εκτός από το Μπρεντ και τους εμίρηδες, δηλ. Ιράν, Βενεζουέλα, Ρωσία, Νορβηγία, που με χαρά θα έβρισκαν έναν καινούργιο πελάτη, ακόμη και με πίστωση.

Εξάλλου και σε προσωπικό επίπεδο αναρωτηθείτε πόσοι από σας δουλεύετε με πίστωση ή υποχρεωθήκατε να κάνετε πίστωση τον τελευταίο καιρό, είτε εργαζόμενοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε εργοδότες, αρκεί τελικά να συνεχίσετε να έχετε δουλειά.

Το μόνο πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί είναι ο κίνδυνος πολέμου με την Τουρκία. Γι’ αυτό και σε περίπτωση εξόδου απο το ευρώ, είτε εργατική είτε αστική είναι η κυβέρνηση, πρέπει απαραίτητα προηγουμένως να έχει αναδιατάξει τις διεθνείς συμμαχίες της. Επί πλέον, αν η κυβέρνηση είναι εργατική, έχει τη δυνατότητα να πείσει την τουρκική εργατικη τάξη ώστε η τελευταία να μη πολεμήσει εναντίον της ελληνικής αλλά εναντίον των αφεντικών της. Απ’ την άλλη, μπορούμε να είμαστε μια ζωή σκλάβοι υπό την απειλή πολέμου με την Τουρκία; Η ιστορία αυτής της Χώρας μας έχει μάθει να μη σκύβουμε το κεφάλι για να σώσουμε τη ζωούλα μας, όπως δεν το σκύψαμε το 21, όπως δεν το σκύψαμε το 40-44. Το ρητό αυτής της Χώρας είναι «Ελευθερία ή Θάνατος» κι εμείς έχουμε τεράστια ευθύνη καθώς τείνουμε να το μετατρέψουμε σε «Υποταγή παρά Θάνατος».

09/09/2011 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

5 Σχόλια »

 1. Μπορείς να κάνεις μια σκιαγράφηση των πιθανών προοπτικών αναδιάταξης συμμαχιών, με πιθανότητα βέβαια υλοποίησης και με κάποια τουλάχιστον αποτελεσματικότητα ?
  Το άλλο που γράφεις «η κυβέρνηση είναι εργατική, έχει τη δυνατότητα να πείσει την τουρκική εργατικη τάξη ώστε η τελευταία να μη πολεμήσει εναντίον της ελληνικής αλλά εναντίον των αφεντικών της», λυπάμαι αλλά ανήκει στην σφαίρα του φανταστικού.

  Σχόλιο από Taliban | 10/09/2011 | Απάντηση

 2. Πράγματι η συμμαχία με την εργατική τάξη της Τουρκίας είναι κομμάτι φανταστικό, γι’ αυτό το άφησα και τελευταίο. Δεν είναι απίθανο -εδώ στη Μ. Ανατολή έγινε χαμός την τελευταία χρονιά και κανείς δεν το περίμενε- αλλά δεν μπορείς να στηριχτείς σ’ αυτό.
  Η συμμαχία για πετρέλαιο με ανταγωνιστικές προς την Τουρκία Χώρες δεν χρειάζεται καν να σκιαγραφηθεί. Η Ρωσία, π.χ. βρίσκεται σε ιμπεριαλιστική αντίθεση με την Τουρκία και τις ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση πετρελαίου μέσω αγωγών. Απλώς αλλάζεις προμηθευτή και τον πληρώνεις με πρώτες ύλες που χρειάζεται σε περίπτωση που δεν έχεις συναλλαγματικά διαθέσιμα. Πρώτες ύλες; Αλουμίνιο, ζεόλιθοι, νικέλιο, ουράνιο, ύλες βασικές στη βιομηχανία, ειδικά το αλουμίνιο και το νικέλιο χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αεροναυπηγική. Ταυτόχρονα δίνεις ένα θαλάσσιο οικοπεδάκι πετρελαίου για 10 χρόνια για να σε προστατέψει από τον πόλεμο, όπως έκανε η Κύπρος με το Ισραήλ και αρχίζεις ν’ αναπτύσσει βιομηχανία που να επεξεργάζεται τον ορυκτό πλούτο για να μην εξάγουμε απλώς πρώτες ύλες (αυτά θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη στο θαλάσσιο οικοπεδάκι).

  Ερώτημα: Σ’ αυτή την περίπτωση η νέα σύμμαχος Χώρα θα καρπώνεται υπεραξία, μέσω της επωφελούς ανταλλαγής, από τον Έλληνα εργαζόμενο;

  Επίσης, πράγμα σχεδόν απίθανο, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τμήματα της ΑΟΖ μαζί με την Τουρκία στην περιοχή της μέσης υφαλοκρηπίδας, ώστε να την αποτρέψουμε από τις πολεμικές ενέργειες, χωρίς να θεωρήσουν οι δύο πλευρές ότι υπάρχει εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας. Η αστική τάξη της Τουρκίας πνίγεται οικονομικά που βλέπει ολόκληρο Αιγαίο μπροστά της και της ανήκουν μόνο 3-4 μίλια (εκτός από την περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης – Λέσβου) και σ’ αυτό μπορούμε να πατήσουμε επίσης. Όσο κι αν τους υποκινήσουν οι Αμερικάνοι, μια πετρελαιοπηγή είναι μεγάλο δέλεαρ (εξάλλου τον τελευταίο καιρό δεν τους πολυακούνε).

  Σχόλιο από antrikos | 10/09/2011 | Απάντηση

 3. 1. «Η Ελλάδα … είτε ως σοσιαλιστική, που θα την κάνουμε αύριο,»
  Aγαπητέ – πίστεψέ με – με την καλή έννοια,όταν καταφέρεις να κάνεις
  σκορδαλιά χωρίς σκόρδο τότε θα γίνει και σοσιαλισμός χωρίς σοσιαλιστές.
  2. . Το ρητό αυτής της Χώρας είναι “Ελευθερία ή Θάνατος”. Και το 21 καθώς και 40-44
  στη χώρα μας όπως και το 18 σε μια άλλη χώρα, οι άνθρωποι δεν είχαν να χάσουν
  τίποτε εκτός από τις αλυσίδες τους.Σήμερα φοράνε χρυσά «βραχόλια¨.

  Σχόλιο από ddany | 10/09/2011 | Απάντηση

 4. Διορθωτικό: Aγαπητέ αιθεροβάμονα -πίστεψέ με- ….

  Σχόλιο από ddany | 10/09/2011 | Απάντηση

  • Σε πιστεύω. Έτσι με είχε πει και Παπαντρέου του 1985.

   Σχόλιο από antrikos | 12/09/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: