Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Τόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε;

1. Ακύρωση των Μνημονίων
2. Μονομερής διαγραφή – μη αναγνώριση δημοσίου χρέους
3. Εθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων άνω των 50 εργαζομένων με εργατικό έλεγχο (θα ολοκληρωθεί με δημιουργία σώματος για συντονισμό παραγωγής εθνικοποιημένων επιχειρήσεων από τους εργαζόμενούς τους και ενδεχομένως και από καταναλωτικές οργανώσεις)
4. Σχέδιο αποδέσμευσης από ΕΕ-ΟΝΕ σε περίπτωση σύγκρουσης του εθνικοποιημένου τραπεζικού συστήματος με την ΕΚΤ (μη κοροϊδευόμαστε: η σύγκρουση είναι βέβαιη, η ΕΚΤ θα κόψει τις πιστώσεις).

Νομίζω ότι σχεδόν όλοι σχεδόν το ίδιο λέμε έστω και με φραστικές διαφορές: Και οι ανένταχτοι αριστεροί, και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ο μόνος που δεν συμφωνεί είναι ο ΣΥΝ, παρόλο που έχω διαπιστώσει διάσταση στις θέσεις βάσεις – ηγεσίας (ε, τι; μόνο στο κκε θα διαπιστώνεται διάσταση; )

Με δυο λόγια: Ο ΣΥΝ καλεί για κοινή δράση, μάλιστα σήμερα παρουσίασε την πολιτική συμμαχιών του, είναι όμως ο μόνος που διαφωνεί με την αυτονόητη για τον κόσμο της εργασίας προγραμματική σύγκλιση των ανωτέρω (λίγων) τεσσάρων σημείων που συμφωνεί όλη η υπόλοιπη Αριστερά, απ’ ό,τι προκύπτει από τις μέχρι τώρα διακηρύξεις των λοιπών κομματικών και οργανωτικών σχηματισμών. Αντ’ αυτού ο ΣΥΝ προβάλλει μεσοβέζικες θέσεις του τύπου «αναδιανομής του πλούτου μέσω της φορολογίας», το «καλό» ΠΑΣΟΚ δηλαδή του 80.

Αυτός, λοιπόν, που πρέπει να τσουλήσει για να βρει τις άλλες αριστερές δυνάμεις είναι ο ΣΥΝ και θεωρώ ότι μπορεί να το κάνει τώρα που έχει απαλλαγεί από τη φύρα του Κουβέλη, εκτός κι αν εκφράζει μεγαλοαστικά συμφέροντα, πράμα που δε νομίζω να ισχύει. Σε τι άραγε ενοχλείται ο ΣΥΝ αν εθνικοποιηθούν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και αντί εθνικοποίησης προτείνει βαριά φορολογία; Γιατί προτείνει αναστολή πληρωμών κι όχι διαγραφή του χρέους; Τέτοιες θέσεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτές από την υπόλοιπη Αριστερά, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση ενωτικής δράσης.

Ας το σκεφτούμε όλοι μας κι ας συμφωνήσουμε επιτέλους! Οι ώρες είναι κρίσιμες για την ίδια μας την επιβίωση.

29/03/2012 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

3 Σχόλια »

 1. Φίλε Αντύπα, αφού συνεργάστηκες με το ΚΚΕ, γιατί δεν μας λες και τις θέσεις του ΚΚΕ, για το χρέος,και τις εθνικοποιήσεις των τραπεζών , και το μνημόνιο, γιατί δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ έχει παρουσιάσει παρόμοιες θέσεις με αυτές που εκφράζεις εσύ στο site σου. Παρασύρθηκες από το επάγγελμά σου ή πιθανόν να σε έχει διορίσει και νομικό του σύμβουλο. Όσο για τις θέσεις του ΣΥΝ. τις παρουσιάζουμε εδώ και δυο χρόνια, ολοκληρωμένες και κοστολογημένες, και προπάντων ρεαλιστικές, οι οποίες εκφράζουν και όλο το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ. όπως συμφωνήθηκε από τις Πανελλαδικές συνδιασκέψεις και αποτελούν το προεκλογικό μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές. Εμείς τις παρουσιάζουμε ανοικτά σε όλο τον κόσμο, και δρομολογήσαμε και τις διαδικασίες ακύρωσης του μνημονίου. Άσε αυτά τα προβοκατόρικα τα κουκουεδίστικα και γκεμπελικά περί θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σαν το καλό παλιό ΠΑΣΟΚ. Κατηγορείς τον οπορτουνισμό , αλλά η παράταξή σου τόχει κάνει σημαία. .
  Γιατί δεν εφάρμοσε η Παπαρήγα και το κόμα που σε έχει υπό τη σκέπη του , τις αρχές της εθνικοποίησης και στον Ριζοσπάστη και τον 902, με τόσο χρήμα που μάζεψε, παρά τους απέλυσε, και συνεχώς απολύει συντρόφους επικαλούμενη το μνημόνιο και τους χουντικούς νόμους, της μνημονιακής κυβέρνησης?

  Σχόλιο από Panagi Eleni | 31/03/2012 | Απάντηση

 2. Ελένη, τα ερωτήματα που μου απευθύνεις σε σχέση με το κκε, καλύτερα να βρεις τρόπο να τα απευθύνεις στο κκε. Είμαι αναρμόδιος να απαντήσω. Οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες εδώ και χρόνια και προκύπτουν σαφέστατα από τις δημοσιεύσεις μου στο μπλογκ αυτό, που φυσικά δεν έχω την απαίτηση να διαβάσεις. Αν συμφωνούσα με το κκε στην τακτική,τη στρατηγική και την οργανωτική δομή του θα ήμουν μέλος του.

  Το ότι το ΚΚΕ στοχεύει στα παραπάνω 4 σημεία που είναι κοινά σε όλη την Αριστερά εκτός από το ΣΥΝ, είναι πολιτική μου εκτίμηση. Το ίδιο το ΚΚΕ προφανώς δεν αποδέχεται την εκτίμηση αυτή και προτιμά να να πολιτεύεται μοναχό του και τούτο είναι δραματικό για τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, γι’ αυτό άλλωστε έγραψα και το άρθρο τούτο (στο ΚΚΕ τη λέω κι όχι στο ΣΥΝ αλλά όποιος έχει τη μύγα…).

  Eίναι κομβικό σημείο για τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων το πώς αντιλαμβάνονται την ΕΕ, δηλαδή το κράτος· ως ταξικό ή ως υπερταξικό θεσμό; Πράγματι, αν το αντιλαμβάνεσαι υπερταξικά θα είσαι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (και δεν είναι θέμα αντίληψης είναι θέμα συμφερόντων που εξυπηρετούνται απ’ αυτή την αντίληψη) και θα θεωρείς ότι μπορει να μετατραπεί σε φιλεργατική.
  Θέλω να πω ότι πρέπει να διακηρυχθεί ξεκάθαρα αυτό που η κοινοβουλευτική μας Αριστερά συγκαλύπτει και φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι:

  Ανατροπή του Μνημονίου σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, σημαίνει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ έξοδο από την ΟΝΕ, σημαίνει εθνικό νόμισμα διότι η ΕΚΤ θα κόψει τις πιστώσεις για να εκβιάσει, πολύ δε περισσότερο θα τις κόψει αν υπάρξει ενδεχόμενο εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος μέσω του οποίου σήμερα γίνεται υποχρεωτικά η χρηματοδότηση της (αστικής) οικονομικής δραστηριότητας αλλά και του μεγαλύτερου τμήματος της κρατικής.

  Απ’ την άλλη είναι δυνατό να υπάρξει σοσιαλιστική Ελλάδα (ως καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ) με καπιταλιστικές τις άλλες ευρωπαϊκές Χώρες και να έχει ως νόμισμα το Ευρώ, που επιπλέον δεν θα ελέγχεται καν από τη αστηνπούμε σοσιαλιστική κυβέρνηση αλλά τον σκληρό πυρήνα του καπιταλισμού;

  Μόνο στην αντίληψη του ΣΥΝ μπορεί να συμβεί αυτό που και Ευρώ θέλει και σοσιαλισμό ταυτόχρονα, καπελώνοντας και τις κομμουνιστικες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που σαφώς έχουν θέση αντι-ΕΕ. Επομένως η θέση του ΣΥΝ για ανατροπή του Μνημονίου με πάλη εντός ΕΕ είναι ανέφικτη: Ή θα γίνει ανατροπή και θα οδηγήσει εκτός ΟΝΕ ή δε θα γίνει καθόλου.

  Κι εδώ ακριβώς έχει ευθύνη η κοινοβουλευτική μας Αριστερά, τεράστια ο ΣΥΝ που σπέρνει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει λύση για τους εργαζόμενους εντός ΕΕ, μικρότερη το ΚΚΕ που στη βάση του εκλογικού οφέλους και της μη τρομοκράτησης – πανικού των φιλο-ευρώ λαϊκών στρωμάτων συγκαλύπτει ότι η πολιτική του πρόταση συνεπάγεται άμεση έξοδο από την ΟΝΕ, άμεση λέω, εδώ και τώρα δηλαδή και όχι όταν θα επελθει η θολή «Λαϊκή Εξουσία», εκτός βέβαια κι αν το ΚΚΕ αθετήσει τις διακηρύξεις του και γίνει ΑΚΕΛ.

  Απ’ την άλλη, ενώ όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πλην κεντρικής γραμμής ΣΥΝ, τα ρεύματα Αλαβάνου και Λαφαζάνη εντός του ΣΥΝ κι όλη η υπόλοιπη Αριστερά επιδιώκουν ανατροπή-εθνικοποίηση-αποδέσμευση, πώς στο διάλο γίνεται να βγαίνει ως κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ η Ευρωλαγνία, δεν μπορώ να το καταλάβω (δηλαδή μπορώ και ξέρω και το γιατί, αλλά δεν μπορώ να το χωνέψω ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες επικρατούν τα αστικά συμφέροντα εντός της Αριστεράς με δόλωμα το δυνητικό εκλογικό όφελος).

  Οι θέσεις του ΣΥΝ είναι μη πραγματοποιήσιμες διότι:
  1. Η ανατροπή του Μνημονίου οδηγεί σε έξοδο από το Ευρώ, ενώ ο ΣΥΝ θέλει ταυτόχρονα και το Μνημόνιο να ανατρέψει και στο Ευρώ να παραμείνουμε.
  2. Η ουσιαστική (και όχι τύποις) φορολόγηση του Κεφαλαίου είναι αδύνατη, διότι αν καπιταλιστές συνεχίζουν να έχουν το κεφάλαιο δικό τους, πολύ απλά σηκώνονται και φεύγουν από τη Χώρα αν προσπαθήσεις να τους φορολογήσεις ή κλείνουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς μετακόμιση για να πιέσουν πολιτικά μέσω της ανεργίας. Το έκαναν επανειλημμένα στο παρελθόν. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων (σε πρώτη φάση).
  3. Η θέση για «επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης» είναι θέση της ΝΔ πριν τη συγκυβέρνηση, η οποία επίσης δεν μπόρεσε να την υλοποιήσει. Γιατί θα πετύχει ο ΣΥΝ, τη στιγμή που απέτυχε ένα αστικό κόμμα που στο κάτω – κάτω εμπνέει και εμπιστοσύνη στους δανειστές; Γιατί τελικά ο ΣΥΝ αρνείται την πλήρη – μονομερή διαγραφή του χρέους; Μήπως το χρέος δεν αποτελεί αφενός την σωρευμένη υπεραξία των εργαζομένων των δανειστών μας (μέχρι την είσοδό μας στο Ευρώ) κι αφετέρου την λογιστική εγγραφή πιστώσεων επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αυτοτελούς παραγωγής χρήματος; Εννοείται ότι τα Ταμεία πρέπει να στηριχτούν αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο της χασούρας τους απ’ τα ελληνικά ομόλογα.
  4. Οσο δύσκολη είναι η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος το ίδιο δύσκολη είναι μια γενικευμένη εθνικοποίηση των βασικών – συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Τι κάνει το ΣΥΝ να θεωρεί την εθνικοποίηση των τραπεζών εφικτή και να παραβλέπει την εθνικοποίηση της «πραγματικής» οικονομίας; Το ίδιο δύσκολα και συγκρουσιακά είναι και τα δύο. Γιατί προτιμάται μόνο η εθνικοποίηση των τραπεζών; Δεν είναι αντιληπτό ότι με τις τράπεζες εθνικοποιημένες αλλά την παραγωγή ιδιωτική θα βρει τη χαρά του ο βιομήχανος, καθώς θα δανείζεται απρόσκοπτα και χωρίς ανταγωνισμό;

  Με δυο λόγια: Και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ.

  Σχόλιο από antrikos | 01/04/2012 | Απάντηση

  • Για την ακρίβεια, μόνη η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς «λεφτά δεν υπάρχουν» στα χρηματοκιβώτιά τους αλλά είναι απλώς λογιστικές εγγραφές. Το ζωντανό τραπεζογραμμάτιο είναι το 5% του συνόλου των λογιστικών εγγραφών. Γι’ αυτό κι αν όλοι πάνε να πάρουνε ταυτόχρονα τα χρήματά τους, το τραπεζικό σύστημα καταρρέει. Συνεπώς, «εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος» στην πραγματικότητα σημαίνει εθνικοποίηση των εγκαταστάσεων και του 5% του λογιστικού αποθεματικού. Τα υπόλοιπα πού θα βρεθούν αν η ΕΚΤ κόψει όχι τις πιστώσεις αλλά απλώς αρνηθεί να μετουσιώσει σε τραπεζογραμμάτια αυτές τις λογιστικές εγγραφές;
   Γι’ αυτό εκ των πραγμάτων η ανατροπή του Μνημονίου οδηγεί σε εθνικό νόμισμα και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει σχέδιο για τη μετάβαση αλλιώς θα μας πετάξουν έξω με τους όρους τους.

   Σχόλιο από antrikos | 02/04/2012 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: