Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

«Εθνική» ή λαϊκή σωτηρία;

Αναρωτιέμαι…

Αν υπήρχε πρόταση για συγκρότηση μιας βραχύβιας αντι-Μνημονιακής κυβέρνησης (δηλ. και ο Καμμένος μέσα για να ξεκαθαριστεί και στους ψηφοφόρους του με ποιους είναι αφού έτσι κι αλλιώς τα κουκιά δε βγαίνουν) και ψήφο ανοχής από όσους βουλευτές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «έλαβαν» το μήνυμα των εκλογών (μίνι αποστασία δηλαδή) με σκοπό:
1. Καταγγελία του Μνημονίου
2. Θεσμοθέτηση απλής αναλογικής με 200 ψήφους, ώστε να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (το πασόκ με την κατάρρευση που υφίσταται θα το ψήφιζε με τα μπούνια, ίσως και η ΝΔ που κινδυνεύει να έρθει δεύτερο κόμμα!).
3. Κατάργηση όλων των θεσμικών αντεργατικών μέτρων της τελευταίας διετίας (κόψιμο 13ου-14ου μισθού, μείωση αποζημίωσης απόλυσης, κατάργηση μετενέργειας, μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και 32% στους νέους κλπ.).
4. Κατάργηση των πάσης φύσεως εκτάκτων φόρων, χαρατσιών κλπ. και ιδίως κατάργηση της φορολογίας πετρελαίου για να μη παγώσουμε το χειμώνα.
5. Άσκηση ποινικών διώξεων (συντρέχει απολύτως η νομοθεσία περί εσχάτης προδοσίας και καταχραστών του Δημοσίου που αμφότερα επισύρουν ισόβια),

οι αγαπητοί σ.σ. του ΚΚΕ θα αρνιόντουσαν;

Εννοείται ότι θα συνεχίζαμε για τους επόμενους 3-4 μήνες ζωής αυτής της κυβέρνησης και στο Eυρώ να είμαστε (άρα και στη EE) και εργατικό έλεγχο να μην έχουμε και την αστική τάξη ιδιοκτήτρια των μέσων παραγωγής να λουζόμαστε και με το δημόσιο χρέος να μην έχουμε καταλήξει τι θα γίνει αφού άλλοι λενε διαγραφή (κι εγώ μαζί) κι άλλοι αναστολή κι αναδιαπραγμάτευση, διατηρώντας ο καθείς τις διαφορετικές απόψεις του σ’ αυτή τη Κυβέρνηση.

Μπορεί σε μια τέτοια κυβέρνηση να μην είναι δυνατό να γίνει συμφωνία στα θέματα αποπληρωμής του χρέους ή αποδέσμευσης από την ΕΕ. Δεν ειναι όμως θετικό να επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις στο προ του 2010 καθεστώς; Ή μήπως πρέπει να περιμένουμε τη «Λαϊκή Εξουσία»;

Θα αρνιόντουσαν; Μήπως έτσι δεν θα δημιουργούνταν οι όροι για να φύγει η αστική τάξη από την οικονομική εξουσία ή έστω να επιταθεί η σύγκρουση μαζί της; Μήπως δεν θα δημιουργούνταν οι όροι για να καταλάβουν τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι και να γεννηθεί η δυαδική εξουσία;

07/05/2012 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

10 Σχόλια »

 1. Αχ, φίλε! Απο το στόμα σου και στις Παπαρήγας τα αυτιά! Αλλά διχτυχώς όπως είδαμε καμία συμφωνία δεν υπήρξε… Οι πύλες του Πύργου της Περισσού μείναν ασφυχτικά κλειστές, έτσι ώστε οι φωνές του κόσμου που στενάζει από την ανεργία και την άδικη φορολογία να μην ενοχλούν την ισυχία της Κεντρικής Επιτροπής. Μένει να περιμένουμε την δευτέρα παρουσία, συγνώμη.. λαική εξουσία.

  Σχόλιο από Ελίνα Χεριανίδου | 08/05/2012 | Απάντηση

 2. Ξέρεις φίλε μου για να πάρεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης απαιτείται η ύπαρξη της δεδηλωμένης και αυτή δυστυχώς δεν τεκμηριώνεται με επίκληση πιθανών αποστασιών απο κόμματα που διαφωνούν. (με τον σχηματισμό κυβέρνησης)
  Σε κάθε περίπτωση τι χρειάζεται η ψήφος των βουλευτών του Κ.Κ.Ε. ?
  Μόνο ρητορικό επιχείρημα είναι για διεμβολισμό.
  Γιατί η παραπάνω πρόταση δεν απευθύνεται (υπόθεση εργασίας όπως και εσύ το βάζεις) στην Χρυσή Αυγή ?
  Δεν υπάρχει κανένα σημείο στο οποίο να διαφωνεί.
  Μη μου πείς πως είναι φασίστες γιατί τότε θα ρωτήσω τι είναι το κόμμα του Καμμένου ?
  Είναι ή δεν είναι φασίστες ?
  Ή μήπως επειδή ο Αλέξης είπε για τους 4-5 βουλευτές, το κόμμα του Καμμένου απέκτησε τεκμήριο δημοκρατικότητας ?

  Εν τέλει τι πρεμούρα είναι αυτή με το Κ.Κ.Ε. ?
  Γιατί ασχολήσε ακόμη με αυτούς τους απολιθωμένους ?
  Άσε τους στον πύργο του Περισσού όπως έγραψε η ευφυής Ελίνα να περιμένουν την Δευτέρα Παρουσία και δράσε για το τώρα !
  Ακόμα δεν κατάλαβες πόσο ανάλγητοι είναι αυτοί οι ΚΚΕδες που δεν νοιάζονται για «φωνές του κόσμου που στενάζει από την ανεργία και την άδικη φορολογία»,
  που επίσης τόνισε η ευφυής Ελίνα ?

  Σχόλιο από Taliban | 09/05/2012 | Απάντηση


 3. Σχόλιο από antrikos | 09/05/2012 | Απάντηση

 4. Ωραίο το ανέκδοτο με τον Χίτλερ.
  Αλλά με αστειάκια και διανοουμενίστικα ευφυολογήματα δεν ξορκίζεται η κατάσταση.
  Να θυμάσε, 18 Ιουνίου Χρυσή Αυγή 12 % και μόλις σκάσει η φούσκα του Αλέξη θα έλθουν τα χειρότερα.
  Αλλά γιατί δεν απαντάς στο επίδικο ?
  Είναι ή όχι φασίστας ο Καμμένος κατά την γνώμη σου ?
  Δηλαδή, πόσο πιό χαμηλά πρέπει να πέσει κάποιος (ο Αλέξης εν προκειμένω) για να τον κράξουμε ?

  Σχόλιο από Taliban | 09/05/2012 | Απάντηση

 5. Φασίστας είναι αυτός που έχει ως πολιτικό στόχο την κατάργηση του αστικού κοινοβουλευτισμού και των ατομικών ελευθεριών με την ταυτόχρονη διατήρηση της κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στην εργασία. Ο Καμμένος δεν επιδιώκει την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού, αυτό είναι σαφές. Είναι αυτό που λέμε «Λαϊκή Δεξιά». Ο Καρατζαφέρης, πάλι, κλασικός αστός τυχοδιώκτης, εκινείτο στις παρυφές του φασισμού, κάτι μεταξύ Λαϊκής Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Αυτή η ασάφειά του τον έβγαλε και βουλευτή, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία της Λαϊκής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Μόλις έγινε πιο «κοινοβουλευτικός», απέτυχε να εκλεγεί.
  Η Δεξιά γενικά (όχι όμως η φιλελεύθερη) ιδεολογικά αναφέρεται σε μια φαντασιακή σχέση του Λαού με το Έθνος, δηλαδή ότι το σύνολο του Λαού προκύπτει από κοινούς γενήτορες και πρέπει να διατηρήσει τη μνήμη της συνέχειας. Αν όμως δεν υπάρχουν κοινοί γενήτορες, τότε τους σκαρφίζεται. Κι επειδή δεν υπάρχουν κοινοί για όλους, πάντα τους σκαρφίζεται.
  Όσο πιο μεταφυσική γίνεται η σχέση αυτή τόσο πιο δεξιά μετατοπίζεται η πολιτική αντίληψη. Αντίθετα η Αριστερά θεωρεί το έθνος ως υπαρκτή οντότητα που προέκυψε μέσα από τη καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν έχει σχέση με τους κοινούς γενήτορες παρά το γεγονός ότι μπορεί σε μεγάλα τμήματα του Λοαύ να υπάρχει κοινή καταγωγή που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Άλλωστε κατά την αρχαιοελληνική έννοια το έθνος ήταν κάτι μεγαλύτερο από το σόι, δηλαδή δεν υπερέβαινε τα σύνορα της πόλης – κράτους.
  Συνεπώς αυτή η μεταφυσική σχέση της Δεξιάς με την έννοια του έθνους σε ακραίες συνθήκες φτώχιας είναι δυνατό να οδηγήσει ευρύτατα τμήματα των πληττόμενων στρωμάτων που ασπαζόνται αυτή την ιδεολογία στο φασισμό και ν’ αποδεχτούν την απώλεια των ατομικών τους ελευθεριών χάριν της επιδιωκόμενης επιβίωσης της δικής τους ως φορέων της εθνικής ταυτότητας.
  Μ’ αυτή την οπτική, λοιπόν, ο λαϊκός δεξιός μπορεί να υποπέσει στο φασισμό και ο φασίστας μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη Λαϊκή Δεξιά και έτσι φαίνεται και η διαλεκτική σχέση της Δημοκρατικής Δεξιάς με το φασισμό.
  Θέλω να καταλήξω: Αύριο ο Καμένος (γιατί τον γράφουν με δύο «μ»??) μπορεί να γίνει φασίστας, σήμερα όμως σαφώς δεν είναι.

  Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι για τη σωτηρία του Λαού θα μπορούσε να γίνει μια βραχύβια αντι-Μνημονιακή κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ-Καμένου με συγκεκριμένο σκοπό να καταγγείλει το Μνημόνιο κλπ., όπως τα λέω πιο πάνω κι όπως περίπου τα πρότεινε την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εφικτή. Δυστυχώς το ΚΚΕ αποποιήθηκε των ευθυνών του έναντι του εργαζόμενου λαού και φοβάμαι πολύ ότι θα το πληρώσει ακριβά στις επόμενες εκλογές κι έτσι θ’ αδυνατίσει ακόμη περισσότερο η ισχύς της εργατικής τάξης που θα χάσει ένα έμπειρο πολιτικό και οργανωτικό μηχανισμό.

  Σχόλιο από antrikos | 10/05/2012 | Απάντηση

 6. παρά την σκοτοδίνη που σε αρκετά σημεία μου δημιουργούσε άντεξα και παρακολούθησα τον Καζάκη.
  Θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια αν και βλέπω παρακολουθώντας το blogs σου επι 2 χρόνια πως έχεις σχεδόν οριστικά αποφασίσει με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις.
  1. για το άμεσο θα προτείνω να διαβάσεις την παρακάτω ανάρτηση.
  http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/2012_10.html
  2. για το πολύ ευρύτερο (στο βαθμό βέβαια που γνωρίζεις αγγλικά) την παρακάτω.
  http://www.moneymappress.com/mmp-research/PPR/PPR-gen.html

  Για την δεύτερη παραπομπή θα επιμείνω έντονα.
  Μην ενδιαφερθείς για τις οικονομικές συμβουλές που δίνει, άλλωστε δεν το δίνω για επενδυτικές συμβουλές.
  Αν το μελετήσεις καλά και με ευρύτερο αφαιρετικό πνεύμα ελπίζω να μπορέσεις να το συσχετίσεις και με τα καθ’ ημάς.

  Σχόλιο από Taliban | 10/05/2012 | Απάντηση

  • Για πες να μάθω κι εγώ: Με ποιους πηγαίνω και ποιους αφήνω;

   Σχόλιο από antrikos | 11/05/2012 | Απάντηση

 7. σου έστειλα δύο παραπομπές.
  Αν βαριέσε να τις διαβάσεις πέστο και πάλι Ο.Κ.
  Αν τις μελέτησες, ιδίως την δεύτερη γράψε τι αποκόμισες.
  Σπάνια σχολιάζω και όταν το κάνω δεν το κάνω για χαβαλέ.

  Σχόλιο από Taliban | 12/05/2012 | Απάντηση

  • Σόρι ρε φίλε αλλά δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν οι παραπομπές με το «ποιους πηγαίνω και ποιους αφήνω»!

   Σχόλιο από antrikos | 12/05/2012 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: