Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Ό,τι σπέρνεις αυτό θερίζεις

Τα διλήμματα, όπως και τα δημοψηφίσματα, τίθενται με τον τρόπο που θέλει ο ισχυρός επειδή έχει το πάνω χέρι. Είδε, λοιπόν, ο ισχυρός, δηλ. η αστική τάξη, στις δημοσκοπήσεις ότι ο ελληνικός λαός θέλει έξοδο από το Μνημόνιο αλλά μέσα στο Ευρώ και αμέσως διατύπωσε το δίλημμα: Ή Ευρώ με Μνημόνιο ή ανατροπή του Μνημονίου χωρίς Ευρώ.

Ο αντίπαλος αυτού του διλήμματος αν είναι ισχυρός μπορεί να πει: Σιχτίρ το Ευρώ, ανατρέπουμε το Μνημόνιο και ξεκινάμε από την αρχή (με τι παραγωγικές σχέσεις;).

Είμαστε, άραγε, τόσο δυνατοί ώστε να πούμε «σιχτίρ το ευρώ»; Δεν είναι βέβαιο ότι αν το πούμε, θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ έχοντας καταγάγει και μεγάλη νίκη; Επί τόσα χρόνια διαπαιδαγωγηθήκαμε και διαπαιδαγωγήσαμε και τους άλλους εργαζόμενους στην αυταπάτη της ισχυρής Ευρώπης, μ’ ένα ΣΥΡΙΖΑ ευρωλάγνο, ένα ΚΚΕ που όλα τα μετέθετε στη «λαϊκή εξουσία», που τίποτε δεν είχε νόημα να επιτευχθεί από πολιτικής (και όχι οικονομικής = οικονομισμός) απόψεως,  χωρίς να απαντά στα άμεσα ζωτικά προβλήματα, ακόμη και τα κλασικά αιτήματα για έξοδο από ΕΕ, ΝΑΤΟ, απομάκρυνση ξένων Βάσεων θεωρήθηκαν ωφέλιμα μόνο υπό το καθεστώς της «λαϊκής εξουσίας». Είχαμε ακόμη και μια εξωκοιν. Αριστερά με γόνιμους προβληματισμούς και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, που εκτεινόταν όμως μέχρι τα καφέ της διανόησης και τα φοιτητικά αμφιθέατρα.

Σήμερα, λοιπόν, δεν μπορεί να νικήσει η εργατική τάξη στο δίλημμα «Μνημόνιο με Ευρώ ή το αντίθετο», δεν το επιτρέπει ο συσχετισμός δυνάμεων και η διαπαιδαγώγησή της. Δεν πρέπει, όμως, ο εργαζόμενος λαός να καταγάγει μια νίκη, έστω και μικρή; Αν η Αριστερά μπει στη λογική του διλήμματος Ευρώ-Δραχμή, η ΝΔ θα βγει με 40% και δεν θα είναι μόνο το 40% που θα πάρει αλλά η και λαϊκή νομιμοποίηση του Μνημονίου από άποψη Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή αργότερα μια αριστερή ή επαναστατική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κατά των υποχρεώσεων της Χώρας σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό το μόνο που μπορεί να κάνει σήμερα η Αριστερά είναι να αποδομήσει το δίλημμα, να πείσει το Λαό ότι η έξοδος από το Ευρώ θα συμβεί λόγω Μνημονίου, όπως επανειλημμένα το έχουν θέσει οι Κεντρικές Δυνάμεις και η Δαμανάκη ως λαγός τους, ότι στην έξοδο και μάλιστα άτακτη μας οδηγούν οι Μνημονιακές Δυνάμεις γι’ αυτό και τρέμουν στο ενδεχόμενο αυτό. Αντί του διλήμματος που θέτει η αστική μας τάξη οι πολιτικές δυνάμεις της εργασίας πρέπει να προκρίνουν ένα νέο δίλημμα που μπορούν να το κάνουν κυρίαρχο, το πράγματι ουσιώδες δίλημμα για τον εργαζόμενο Λαό, «Μνημόνιο – προτεκτοράτο με πείνα ή ανεξαρτησία με ανάπτυξη» και για να το πω πιο διαφημιστικά «Ή Μνημόνιο Φτώχια κι Ανεργία Ή Ψωμί & Δουλειά» κι ακόμη πιο συνοπτικά «Ή Μνημόνιο ή Ψωμί» (μήυπως «Ή Μνημόνιο ή Ζωή;). Φυσικά και τίθεται θέμα ποιος θα κάνει την ανάπτυξη, με τι παραγωγικές σχέσεις, όμως αυτή την κρίσιμη περίοδο αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κόσμο της εργασίας από τη στιγμή που έχουμε 1,5 εκ. ανέργους. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημά μας, αφήναμε τα άμεσα βιοτικά προβλήματα των εργαζομένων (και τα δικά μας δηλαδή, αφού εργαζόμενοι είμαστε και μεις) και ασχολιόμασταν με μακρόπνοα πολιτικά σχέδια επί χάρτου και οράματα αλλά ένα συνεργείο για να επανασυνδέσει το ρεύμα του ανέργου δεν κάναμε.

Λοιπόν, το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα κερδίσει η ΝΔ για να διατηρήσει το Μνημόνιο ως έχει ή αν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε παίρνοντας το (άδικο) μπόνους  των 50 εδρών να έχει την πλειοψηφία ανατροπής του Μνημονίου αλλά περαιτέρω και την ευθύνη της συνέπειας των διακηρύξεών του. Δε λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει. Το πιο πιθανό είναι πως όχι. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δίνει χρόνο στον εργαζόμενο λαό, στην εργατική τάξη να οργανωθεί και να διεκδικήσει από καλύτερες πολιτικές θέσεις την ανατροπή του Μνημονίου στην περίπτωση του βέβαιου πισωγυρίσματος του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως δεν νομιμοποιεί στα μάτια του Λαού και από άποψη Διεθνούς Δικαίου τα Μνημόνια.

21/05/2012 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: