Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Πρωτοβουλία κατά του Ευρώ

Μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του «κοινού» νομίσματος, νομίζω πως είναι σαφές ότι το Ευρώ υπήρξε ο μηχανισμός εκείνος, το όχημα δηλαδή με το οποίο μεταφέρθηκε ο πλούτος των φτωχών χωρών προς τις πλούσιες. Κι επειδή οι πλούσιοι των φτωχών χωρών δεν χάνουν τον πλούτο τους και παραμένουν πλούσιοι, αυτοί που είναι οι πραγματικά χαμένοι είναι οι φτωχοί των φτωχών χωρών, όπως άλλωστε το βιώνουμε και σήμερα.

Αυτό συνέβη διότι το Ευρώ αποτελεί χρεωστικό μέσο και όχι καθαυτή ανταλλακτική αξία πληρωμής. Π.χ. αν ένας αγρότης παραγάγει 1 κιλό πατάτες κι ο έμπορος θέλει να το αγοράσει, ο τελευταίος πρέπει να δανειστεί Ευρώ για να το κάνει. Κι ο αγρότης για ν’ αγοράσει λιπάσματα πρέπει να δανειστεί Ευρώ για να το κάνει, παρόλο που μπορεί να έχει σωρευμένο πλούτο. Το καθρέφτισμα αυτού του πλούτου σε χρήμα συνεπάγεται δανεισμό, το είδωλο θεωρείται πραγματικό! Το ίδιο συμβαίνει και με το μισθωτό: Για να πληρωθεί το μεροκάματό του πρέπει να δημιουργηθεί αντίστοιχο χρέος στην ΕΚΤ. Χρωστάει δηλ. το μισθό του στην ΕΚΤ κα αυτό διότι η ΕΚΤ δεν χορηγεί χρήμα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να εξυπηρετούνται ισόποσες ημερήσιες συναλλαγές αλλά το δανείζει στα κράτη και τους ιδιώτες που το έχουν ανάγκη, δηλαδή δημιουργεί από το τίποτα μια επιπλέον αξία που αντιστοιχεί σε χρέος, ισόποση με το ΑΕΠ όλων των χωρών της ΟΝΕ, που λόγω του αναγκαστικού χαρακτήρα του νομίσματος δεν μπορούμε παρά να μη το αποδεχτούμε. Κι ενώ στη γνήσια ανταλλαγή του νομίσματος που ενσωματώνει πάνω του την αξία του (π.χ. χρυσό νόμισμα) ή του χαρτονομίσματος που έχει αναφορά σε χρυσό, (π.χ. η δραχμή μέχρι την κατάργησή της ή το δολλάριο μέχρι το 1971), δεν απαιτείται δανεισμός, δηλ. έχω το χρυσό και τον δίνω ή αν δεν έχω απλώς ανταλλάσσω τις πατάτες με τα παπούτσια, στις συναλλαγές με Ευρώ ενώ οι δύο παραγωγοί έχουν τις πατάτες και τα παπούτσια δεν μπορούν να τα ανταλλάξουν με μια κοινή αξία αλλά πρέπει να δανειστούν για ν’ αποκτήσουν το ισόποσης αξίας ανταλλακτικό μέσο, το Ευρώ. Γι’ αυτό μακροπρόθεσμα και δεν κανένα νόημα να διαγραφεί το δημόσιο χρέος όσο παραμένουμε στο Ευρώ. Ακόμη κι αν διαγραφεί σε πέντε χρόνια θα ‘ναι πάλι γιγαντωμένο, αφού για να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές πρέπει να δανειστούμε Ευρώ από την ΕΚΤ, δηλαδή δημιουργούμε πλούτο για το χρηματιστικό κεφάλαιο από το ΜΗΔΕΝ.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε μια τοπική πρωτοβουλία κατά του Ευρώ, ώστε με δράσεις και εκδηλώσεις που θα κάνουμε,  να εξαλειφτεί η άποψη ότι αν φύγουμε απ’ το Ευρώ θα καταστραφούμε και ν’ αρχίσει ν’ αλλάζει η αντίληψη του κόσμου για τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι παρά ένα καλαμάκι που ρουφάει το αίμα των φτωχώτερων τάξεων και αιμοδοτεί τα εισοδήματα των πλουσίων, κι ακόμη, γιατί όχι, να γίνει κατανοητό ότι η διάλυση της Ευρωζώνη θ’ αποτελέσει μια πολιτική νίκη για τα φτωχώτερα στρώματα της κοινωνίας, καθώς θα φέρει τους ευρωπαίους ληστές και άρπαγες σε δυσμενέστερη θέση, ενώ θα κλονίσει την κυριαρχία της χώριας μεγαλοεπιχειρηματικής τάξης.

Τα κατωτέρω αν θέλετε τα διαβάζετε, για να μη κουράζεστε. Και τα ανωτέρω, επίσης, πάλι αν θέλετε τα έχετε διαβάσει.

Ταυτόχρονα η λειτουργία του Ευρώ σε συνδυασμό με τον προστατευτισμό των προϊόντων που παράγονται στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία (π.χ. προστατευτισμός όχι μόνο επειδή καθορίζεται τι τύπος αυτοκινήτων θα κυκλοφορεί στην ΕΕ αλλά προστατευτισμός μέχρι  το κρέας και το βούτυρο σε αντίθεση με την πλήρη ελευθερία εισαγωγής από χώρες εκτός ΕΕ των αγροτικών προϊόντων του Νότου) είχε ως αποτέλεσμα την αποβιομηχάνιση και την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής. Η αποβιομηχάνιση έχει ως συνέπεια αφενός να ρίχνει τους εργαζόμενους στην ανεργία οδηγώντας τους προς το φασισμό, όπως δείχνει η πράξη, κι αφετέρου δημιουργεί δυσκολίες στην ύπαρξη μια κοινωνίας όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα είναι αφεντικά του μόχθου τους, αφού θα πρέπει να ξαναστήσουν από την αρχή τη βιομηχανία. Αυτές οι βιομηχανίες που έμειναν κυρίως στην Ελλάδα σχετίζονται με την επεξεργασία πρώτων υλών προς όφελος των ιμπεριαλιστικών χωρών του Βορρά της ΕΕ που καταληστεύουν τον πλούτο του Νότου έχοντας δημιουργήσει ένα νέο αποικιακό καθεστώς.

Με το να φύγουμε από το Ευρώ δεν σημαίνει ότι λύνονται αυτόματα τα προβλήματα των εργαζομένων αυτής της Χώρας, καθώς οι παραγωγικές σχέσεις παραμένουν ίδιες. Με το να φύγουμε, όμως, από το Ευρώ κατάγουμε μια τεράστια πολιτική νίκη αφού δίνουμε ένα ισχυρό χτύπημα αφενός στην ντόπια επιχειρηματική τάξη και αφετέρου στην καταλήστευση των φυσικών πόρων της Χώρας που τους θέλουμε για να βελτιώσουμε τη δική μας τη ζωή κι όχι τα κέρδη των πολυεθνικών.

Προσωπικά θεωρώ ότι η έξοδος από την ΟΝΕ αποτελεί την αρχή μιας επαναστατικής διαδικασίας που φέρνει την επιχειρηματική μας τάξη σε πολύ δύσκολη θέση, τη φέρνει σε θέση άμυνας από τη θέση επίθεσης εναντίον του λαού στην οποία βρίσκεται σήμερα. Υπάρχουν άλλοι που απλώς θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει καπιταλιστική μ’ έναν καπιταλισμό κεϋνσιανικού τύπου με ενισχυμένο κράτος πρόνοιας και για να το πετύχουν αυτό πρέπει η Χώρα να έχει τον έλεγχο του νομίσματός τους. Οι απόψεις αυτές προωθούνται κυρίως από τμήαμτα της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία συνθλίβεται από την οικονομική κρίση και τον ανταγωνισμό του Βορρά. 

Αλλά κι όσοι πιστεύουν στο «σοσιαλισμός ή τίποτα» (παλαιοτροτσκιστικές απόψεις) αναφέρονται σ’ ένα σοσιαλισμό που δεν θα έχει Ευρώ

Είτε έτσι είτε αλλιώς, δηλαδή είτε συνεχίσουμε να ‘χουμε καπιταλισμό είτε περάσουμε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία η κατάργηση του Ευρώ είναι μονόδρομος για τις εργαζόμενες τάξεις. Αν παραμείνει ο καπιταλισμός μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αναδιανομής και ταυτόχρονα να αναζωογονηθεί η παραγωγή. Αν ο λαός αποφασίσει να περάσουμε σε σοσιαλισμό το χρήμα θα παίζει το ρόλο του κουπονιού διανομής της παραγωγής στον καθένα ανάλογα με την εργασία του κι όχι μέσο κερδοσκοπίας και μεταφοράς του πλούτου από πλούσιους σε φτωχούς.

02/11/2012 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: