Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Αχ Μάκη μου…

Ax Μάκη μου,
Τίποτε δεν κατάλαβες
(ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, που είναι και το πιο πιθανό)

Καμιά συμμαχία με την αστική τάξη δεν επιδιώκεται απ’ αυτούς που διαφωνούν. Επιδιώκεται η υιοθέτηση στόχων άμεσης επιβίωσης (π.χ. κατάργηση του Μνημονίου, επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στο προ της 6-5-10 καθεστώς) ώστε να πειστεί η εργατική τάξη, που σήμερα ακολουθεί την αστική ιδεολογία του ατομικού βολέματος και του εαυτούλη, να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα βελτίωσης της δικής της θέσης εντός του καπιταλισμού, και τελικά να παραμείνει ζωντανή για να παλέψει για την επανάσταση και πριν την επανάσταση να υιοθετήσει στόχους που μπορεί να μη φαίνονται αντικαπιταλιστικοί, για να μη τρομάζουν, λόγω της πολιτικής ανωριμότητάς της, ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν την ιδιοκτησία που δεν έχουν, ενώ στην πραγματικότητα νίκες επί τέτοιων στόχων ξηλώνουν το πουλόβερ της αστικής εξουσίας

(κρατώ το κόπιράιτ για την έκφραση: ξηλώνουν το πουλόβερ της αστικής εξουσίας)

Μόνο που εσύ σ. Μάκη μάλλον δεν θέλεις καθόλου να ξηλώσεις την αστική εξουσία. Και γι’ αυτό υπάρχουν δύο τρόποι: Είτε να αποκηρύξεις ανοιχτά την επανάσταση είτε να είσαι τόσο επαναστατημένος που οι άλλοι εξ αντικειμένου δεν μπορούν να σ’ ακολουθήσουν (γιατί δε θέλουν βρε αδερφέ, καθώς δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά της!).

Διαβάζω πού και πού στον Προσυνεδριακό Διάλογο για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ και βλέπω ότι αυτοί που συμφωνούν με τις «Θέσεις» στις θεωρήσεις  τους ισχυρίζονται ότι πλέον τίθεται άμεσα το θέμα της σοσιαλιστικής εξουσίας (κι αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θέσεις καρμπόν σ. Μάκη αλλά κι αυτό είναι άηθες). Μου θυμίζουν οι «Θέσεις» και οι σύντροφοι που τις υιοθετούν την απάντηση της Άντζελας:
-Μα δεν τίθεται θέμα (παρουσιαστής)
-Το τίθω εγώ (Άντζελα)
Κι επειδή το τίθεις εσύ συντρόφισσα Κεντρική Επιτροπή δε σημαίνει ότι και θα γίνει επειδή το θέλεις. Η βουλησιαρχία σε όλο της το μεγαλείο.

Μα δεν τίθεται θέμα, σήμερα, επαναστατικής ανατροπής σύντροφοι. Το θέμα που θέτει η πραγματικότητα είναι πώς θα τραβήξουμε τις εργατικές και λαϊκές μάζες από τις αστική επιρροή ώστε να τις κάνουμε επαναστατικές και πώς θα διασώσουμε τον εαυτό μας από την καπιταλιστική επίθεση. Όταν το πετύχουμε θα τεθεί και θέμα επανάσταση και εξουσίας.  Κι αυτό δεν είναι «στάδιο» όπως διαφαίνεται από την κριτικής των νεοτροτσκιστικής αντίληψης «Θέσεων» στο προηγούμενο πρόγραμμα αλλά αναγκαιότητα διαμόρφωσης του υποκειμενικού παράγοντα.

Γενικά οι μαρξιστικές αναλύσεις που αρέσκονται να αυτοχαρακτηριζόνται ως μ-λ έχουν ένα κενό: Θεωρούν ότι οι κοινωνικές τάξεις έχουν πλήρη πολιτική συνείδηση των συμφερόντων τους και αυτό που μένει είναι να δουν με ποιες άλλες τάξεις θα συμμαχήσουν οι εργαζόμενοι μισθωτοί στο δρόμο για την εξουσία. Δεν είναι έτσι. Οι μισθωτοί δεν έχουν συνείδηση των συμφερόντων της τάξης τους και ασπάζονται πλήρως τα συμφέροντα των αστών ως δικά τους. Γι’ αυτό και κάθε υποχώρηση από το φαινομενικά ακραιφνώς επαναστατικό πρόγραμμα της κατάργησης της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής φαίνεται ότι εξυπηρετεί αστικά συμφέροντα (π.χ. έξοδος από ΟΝΕ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, εθνικοπ0ιήσεις κλπ.) ενώ στην πραγματικότητα τίθεται για να αποσπάσει την τάξη από την αστική επιρροή.

Στην πραγματικότητα άλλο πράμα ενοχλεί το σ. Μάκη κι αυτό νομίζω ότι δεν επισημαίνεται πουθενά, το θέμα δεν είναι μόνο η διαφορά μεταξύ ΑΑΔΜ και Λαϊκής Συμμαχίας (ΛΣ), που είναι ένα σημαντικό θέμα για τον τρόπο προσέγγισης των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων και των άμεσων στόχων πάλης. Οι κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούν και τα δύο είναι οι ίδιες. Στη ΛΣ όμως δεν μετέχουν κόμματα ή άλλες συλλογικότητες αλλά ο καθείς με το σαρκίο του. Αυτό δηλαδή για το οποίο το ΚΚΕ κατηγορούσε το Κίνημα των Πλατειών (κι είχε δίκιο ως προς αυτό το σημείο αλλά άδικο που δεν μπήκε σοτ Κίνημα και το άφησε βορά στους ναζί) μεταφέρεται ακριβώς στη Λαϊκή Συμμαχία; Κινδυνεύει να μετατραπεί το ΚΚΕ σε φασιστικό κόμμα, υιοθετώντας το σύνθημα της ΧΑ «έξω τα κόμματα»;  Όχι βέβαια! Αλλού είναι η πεπονόφλουδα. Με το πρόσχημα της ατομικής – μη κομματικής συμμετοχής στη ΛΣ και του «από τα κάτω» κινήματος (τύφλα να ‘χουν οι αναρχικοί!), το ΚΚΕ επιδιώκει να φιμώσει κάθε διαφορετική φωνή που μπορεί να εκφραστεί οργανωμένα μέσω οποιασδήποτε συλλογικότητας που προϋπάρχει ή θα δημιουργηθεί εντός αυτής,  απέναντι στο ήδη οργανωμένο ΚΚΕ,  και αυτό κι αν δεν είναι οπορτουνισμός διότι αποκρύπτεται ο πραγματικός λόγος του θέσπισης της ΛΣ, δηλαδή η μονοκομματική κυριαρχία του ΚΚΕ σε μια λαϊκή κινητοποίηση, προάγγελος για ένα νέο θεολογική και θνησιγενή σοσιαλισμό. Ακριβώς γι’ αυτό διατυπώνεται ότι παρά τη ΛΣ και την ατομική προσχώρηση σ’ αυτήν το ΚΚΕ δεν μπορεί να συνεργαστεί με όσους έφυγαν απ’ αυτό κατά καιρούς, καθώς αυτοί ακόμη και ατομικά αν πάνε στη ΛΣ θα συνεχίσουν να μιλάνε αντιπολιτευτικά.

Ακριβώς γι’ αυτό ο σ. Μάκης με απόλυτη αήθεια και αστική κομπορρημοσύνη επιτίθεται στους συντρόφους του που μετέχουν στον Προσυνεδριακό Διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες που ο σ. Μάκης διατύπωσε, παραβιάζοντάς τους ο ίδιος με τις προσωπικές επιθέσεις, ενώ αυτοί που μετέχουν στο διάλογο τους τηρούν αλλά δεν λένε αυτά που βολεύουν το σ. Μάκη!

30/03/2013 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: