Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Η απαξίωση των Λαϊκών Μετώπων

Τα μικροαστικά στρώματα όχι μονο υπάρχουν αλλά αποτελούν τεράστιο τμήμα του πληθυσμού. Στο δρόμο προς το σοσιαλισμό, πριν αλλά και μετά την επανάσταση πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη για ουσιαστικούς πρακτικούς λόγους:
1. Χρειάζεται λαϊκή ενότητα για να επιτευχθούν οι στόχοι του σοσιαλισμού. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται ο εμφύλιος και μετά την Επανάσταση.
2. Τα μικροαστικά στρώματα αποτελούν το 35% του πληθυσμού τουλάχιστον. Επί συνόλου 5 εκ. εργατικού δυναμικού (μαζί με τους 10000 καπιταλιστές) έχουμε 800 χιλ. επαγγελματίες, 500 χιλ. αγρότες. Απ’ αυτούς οι περισσότεροι είναι στην ίδια οικογένεια με μισθωτούς, οπότε τους τραβάνε στα δικά τους ταξικά συμφέροντα.
3. Η γη είναι κατατμημένη στους 500 χιλ. αγρότες και δεν τίθεται θέμα αγροτικής αποκατάστασης, αναδιανομής της γης κλπ. αντιθέτως ακόμη κι οι φτωχοί αγρότες στις περιόδους σποράς, συγκομιδής κλπ. εκμεταλλεύονται μισθωτή εργασία, ακόμη κι οι φτωχοί αγρότες νοικιάζουν χωράφια από άτομα που έχουν φύγει από το χωριό.
4. Η συμμαχία με τον αγροτικό κόσμο και διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν είναι ουσιώδης για τη τροφοδοσία των πόλεων. Για να τα σπάσει μια εργατική εξουσία με τους αγρότες θα πρέπει να τους αφαιρέσει όλα τα χωράφια των μισθωτών που εργάζονται στις πόλεις και να στείλει εργάτες γης σ’ αυτά, ώστε να διασφαλίσει την τροφοδοσία. Δεν είναι τόσο απλό να γίνει κάτι τέτοιο και χωρίς κοινωνική σύγκρουση ούτε και είναι εύκολο να στείλεις εργάτες στα χωριά, δηλαδή να τους ξεσπιτώσεις με το ζόρι.
Η έννοια του Λαϊκού Μετώπου είναι ακριβώς η σύμπηξη μιας συμμαχίας πριν την Επανάσταση που θα διευθετήσει και τις σχέσεις μετά την Επανάσταση. Αυτά που λέει ο τροτσκιστής ότι ο Λένιν στο Κράτος & Επανάσταση ξετινάζει τα Λαϊκά Μέτωπα κλπ. είναι μπούρδες καθώς κανένα Λαϊκό Μέτωπο ιστορικά δεν έχει παραβλέψει την ταξικότητα του κράτους, αστικού και εργατικού.

Ο στόχος του Λαϊκού Μετώπου δεν είναι να διαχειριστεί το αστικό κράτος αλλά να συσπειρώσει το Λαό σ’ ένα πρόγραμμα για να γίνει εφικτή η Επανάσταση. Ποιος είπε λοιπόν ότι ένα Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να έχει ως πολιτικό στόχο το τσάκισμα του αστικού μηχανισμού εξουσίας; Άλλωστε και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΔΕΚΡ μετά την Επανάσταση του Φλεβαρη ήταν το Λαϊκό Μέτωπο, καθώς υπήρξε ευρύτατη συμμαχία με τους αγρότες και υιοθέτηση του προγράμματος των εσέρων για εθνικοποίηση των τσιφλικιών και αναδιανομή. (δείτε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού, πατώντας εδώ).

23/01/2014 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

3 Σχόλια »

 1. Γι’ αυτό και έχει καταντήσει εκνευριστική η ΤΥΦΛΩΣΗ των σ.σ. του ΚΚΕ στο θέμα της εθνικής ανεξαρτησίας, που αποτελεί κυρίαρχο στόχο των Λαϊκών Μετώπων. Πέραν της πάγιας γραμμής όλου του Κομ. Κινήματος από το 30 και μετά να προτάξει την εθνική ανεξαρτησία ως απαραίτητο όρο του αγώνα του για το σοσιαλισμό, ώστε και ευρύτερα στρώματα να συσπειρώσει (όχι μόνο μικροαστικά αλλά και εργατικά που ασπάζονται την αστική ιδεολογία) αλλά κυρίως να μειώσει τον κίνδυνο ξενικών επεμβάσεων μετά την επανάσταση και να διασφαλίσει ζωτικούς πόρους της οικονομίας, πέραν αυτού λοιπόν, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της, γεγονός που δεν συνέβη ούτε στην εποχή του ΔΟΕ έχει απολέσει και από άποψη διεθνούς δικαίου την εθνική ανεξαρτησία της, έχει καταστεί προτεκτοράτο, παραιτούμενη από τις διεθνείς ασυλίες της ως Χώρα (άρθ. 14 §5 της 1ης δανειακής σύμβασης), η αστική της τάξη ετοιμάζεται να ξεπουλήσει στον ιμπεριαλισμό το σύνολο του φυσικού της πλούτου αντί πινακίου φακής (ούτε το πινάκιο φακής, δωρεάν θα τα δώσει για να συνεχίσει απλώς να εκμεταλλεύεται τους ιθαγενείς μαζί με τον ιμπεριαλισμό) και σεις, σύντροφοι του ΚΚΕ, θεωρείτε ότι δεν τίθεται θέμα εθνικής ανεξαρτησίας και υπεράσπισης της πατρίδας!
  Θα σας πω πολύ απλά και πρακτικά γιατί είναι απαραίτητος όρος η εθνική ανεξαρτησία: Αν ξεπουληθούν οι φυσικοί πόροι και κάνουμε Επανάσταση, τότε το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο με βάση το διεθνές δίκαιο θα νομιμοποιείται να επέμβει για να την καταστείλει επειδή θα κοινωνικοποιήσουμε και πάλι τους φυσικούς πόρους, έχοντας και τη συναίνεση των λαών των ιμπεριαλιστικών χωρών και αποτρέποντάς μας ουσιαστικά από τη δημιουργία διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης και νομιμοποιώντας διεθνές εμπάργκο, αιχμαλωσία εμπορικών πλοίων κλπ.
  Είναι τόσο απλά τα πράγματα, που ειλικρινά, πρέπει να προβληματιστείτε για την καλή προαίρεση της γραμμής Μαΐλη – Κουτσούμπα και Σια.
  Κατεβάστε για τεκμηρίωση:
  1η Δανειακή Σύμβαση (πρωτότυπο)
  1η Δανειακή Σύμβαση (ελληνική μετάφραση)

  Σχόλιο από antrikos | 23/01/2014 | Απάντηση

 2. προς διευκρινιση:

  “ το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας, σαν έκφραση της κυριαρχίας των εργαζομένων κάτω από την καθοδήγηση της εργατικής τάξης, μπορεί και πρέπει στη δοσμένη ιστορική, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, να εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντα της δικτατορίας του προλεταριάτου, διαλύοντας τα καπιταλιστικά στοιχεία και οργανώνοντας την σοσιαλιστική οικονομία” (Γκ. Ντιμιτροφ)

  «ο νόμος της βίαιης επανάστασης του προλεταριάτου, ο νόμος της συντριβής της αστικής κρατικής μηχανής, σαν προκαταβολικός όρος για μια τέτοια επανάσταση, είναι νόμος αναπόφευκτος» (Σταλιν)

  Επισης η αντιληψη οτι η εργατικη ταξη θα ερθει σε συγκρουση με τους αγροτες ειναι τροτσκιστικη (μου φαινεται καπου το αναφερει στην διαρκη επανασταση), παραγνωριζει οτι οι εργατες και οι αγροτες ειναι αυτοι που παραγουν τα αγαθα, επομενως βρισκονται σε διαρκη αλληλεξαρτηση. Αρα γιατι να συγκρουστουν, αφου ο ενας δεν μπορει χωρις τον αλλο?

  Τελευταιο και σημαντικοτερο, το να παραγνωριζεις την ιμπεριαλιστικη εξαρτηση της Ελλαδας σημαινει οτι δεν κανεις τιποτα να «σπασει» η εξαρτηση, αρα αυτη διαιωνιζεται, αρα καταντας απολογητης ή και υπερασπιστης αυτης της καταστασης. Αρα δεν εισαι ενας σουπερ-ουαου επανααστατης που παλευει για την επανασταση (εφοσον κατα την γνωμη σου η επανασταση θα ειναι σοσιαλιστικη), αλλα ενας «δεξιος», στην ουρα της αστικης ταξης. Ειναι αλλο το αν εχουν αναπτυχθει τα μεσα παραγωγης, αρα δεν υπαρχουν φεουδαρχικα καταλοιπα, αρα η επανασταση θα ειναι σοσιαλιστικη-κομμουνιστικη, και αλλο να αρνεισαι την ιμπεριαλιστικη εξαρτηση!!

  Σχόλιο από Beloved Virus | 23/01/2014 | Απάντηση

  • Σωστά!
   Ως προς τους αγρότες πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:
   1. Οι αγρότες του σήμερα δεν είναι αγρότες του Μεσοπολέμου που διεκδικούν αγροτική αποκατάσταση. Ακόμη κι οι φτωχοί εκμεταλλεύονται μισθωτή εργασία, γι’ αυτό και είναι πιο κοντά στον καπιταλισμό παρά στο σοσιαλισμό.
   2. Τον παλιό καιρό μπορούσες να ρίξεις το σύνθημα αναδιανομής της γης και να τους πάρεις μαζί σου. Σήμερα όλοι έχουν γη, είναι μικροαστοί με τα όλα τους, ακόμη κι οι πιο φτωχοί.
   3. Η ιδιοκτησία για τους αγρότες είναι θέσφατο, γι’ αυτό και πρέπει να πειστούν ότι ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα τους συμφέρει, προκειμένου να προσχωρήσουν στη συμμαχία. Αν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία από τους αγρότες με βίαιο τρόπο, θα καταλήξουμε σε εμφύλιο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι συνεταιρισμένοι αγρότες να έχουν καλύτερη απόδοση από τους ατομικούς εμπορευματοπαραγωγούς, ώστε να είναι δελεαστική η συμμετοχή σε σοσιαλιστικούς συνεταιρισμούς.
   4. Οι αγρότες μπορούν να υπάρξουν χωρίς το εργατικό κράτος, κατά το μέρος που δεν έχουν ξεχάσει να καλλιεργούν. Αν δεν έχουν πετρέλαιο θα καλλιεργήσουν με τα βόδια ή θα βάλουν λάδι στους πετρελαιοκινητήρες και θα επιβιώσουν αλλά με μειωμένη παραγωγή. Η εργατική τάξη, όμως, στις πόλεις δεν θα επιβιώσει χωρίς τρόφιμα.

   Αν δηλαδή δεν ακολουθηθεί μια σωστή πολιτική συμμαχία με τους αγρότες, πολιτική συμφωνία στην ουσία με τους μικροαστούς, η σύγκρουση μπορεί να επέλθει με πρωτοβουλία των αγροτών και όχι των μισθωτών, ανεξαρτήτως των πολιτικών αντιλήψεων τροτσκιστών και αναρχικών.

   Σχόλιο από antrikos | 24/01/2014 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: