Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Εμβατήριο για τα περίεργα παιδιά

Παιδάκια, διαβάστε το «Τι να κάνουμε;» για να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράματα. Θα μπορούσα πραγματικά να ειρωνευτώ την αγραμματοσύνη σας, καθώς θεωρείτε ότι οι κατακτήσεις μέσα στον καπιταλισμό είναι μόνο οικονομικές, δεν το κάνω όμως διότι ξέρω πως είστε θύματα της ηγετικής ομάδας που σας κρατά αγράμματους κι έτσι βγαίνει με 100%. Εκεί ακριβώς στηρίζεται, γι’ αυτό και στα εσωτερικά σχολεία σας δεν διαβάζετε από το πρωτότυπο αλλά πονήματα του Παπασταύρου κλπ.
Λοιπόν, με δυο λόγια:
Στο «Τι να κάνουμε;» ο Λένιν διευκρινίζει με σαφήνεια τη διαφορά μεταξύ πολιτικού και οικονομικού αγώνα. Ορίζει ότι εφόσον η οικονομική κατάκτηση μέσα στον καπιταλισμό χαρακτηρίζεται ως πολιτική, τότε έχουμε οικονομισμό. Αντιθέτως, η πολιτική κατάκτηση πρέπει να διαχωρίζεται από την απαραίτητα επιδιωκόμενη οικονομική για να μη επέρχεται σύγχυση στην εργ. τάξη. Δηλαδή ο οικονομικός αγώνας πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αλλά δεν πρέπει να του δίνεται πολιτικός χαρακτήρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η υπογραφή μιας ΣΣΕ ή η αύξηση σε ένα μεροκάματο, η επαναπρόσληψη κάποιων απολυμένων δεν αποτελεί (κατά κανόνα) πολιτική νίκη αλλά οικονομική και ως τέτοια πρέπει να θεωρείται και να προπαγανδίζεται.
Αντιθέτως, ο πολιτικός αγώνας αναφέρεται σε πολιτικούς στόχους, όπως εκείνη την εποχή ήταν η σύγκληση της Δούμας, η διενέργεια ελεύθερων εκλογών κλπ., ώστε να υλοποιηθεί η στρατηγική του ΣΔΕΚΡ που ήταν η πτώση του τσάρου, η αστικοδημοκρατική επανάσταση και η μετατροπή της σε σοσιαλιστική.
Φυσικά, υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για αστικοδημοκρατική επανάσταση, έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ας μη ξεχνάμε, πάλι με το αίμα της εργ. τάξης. Επομένως πρέπει να διατυπώσουμε ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους, σαφώς διακρινόμενους από τους πολιτικούς, οι οποίοι οδηγούν στη συσπείρωση της εργατικής τάξης και στην πτώση του καπιταλισμού.
Το κενό στη γραμμή του ΚΚΕ είναι ξεκινά από τη συσπείρωση της εργ. τάξης για να κάνει επανάσταση χωρίς να της δίνει πολιτικούς στόχους που θα κατακτήσει προκειμένου να συσπειρωθεί.
Φυσικά οι ινστρούχτορες του ΚΚΕ, σπουδαγμένοι οι πιο πολλοί στην ΕΣΣΔ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απουσία πολιτικού στόχου και η μετατροπή του πολιτικού σε οικονομικό (οικονομισμός) καθηλώνει την πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης σε χαμηλά ποσοστά και μ’ αυτό τον τρόπο κλείνει το μάτι στο ΣΕΒ.
Η πολιτική κλεισίματος του ματιού, κι όταν λέω «κλείσιμο ματιού», δεν εννοώ ότι το ΚΚΕ έχει περάσει με το ΣΕΒ και την αστική τάξη, απλά υποφέρει από τις γνωστές οπορτουνιστικές ασθένειες των εργατικών κομμάτων, εν προκειμένω παρόμοια με του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την ανάποδη, δηλαδή αναβάλλει το σοσιαλισμό για το ποτέ, υλοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο και εν γνώσει των υπευθύνων χάραξης πολιτικής:
1. Μην εμπιστεύεσαι το ΣΥΡΙΖΑ (ό,τι λέει κι η ΝΔ)
2. Η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική (ό,τι λένε και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)
3. Όλοι οι άλλοι της Αριστεράς είναι κακοί οπορτουνιστές γι’ αυτό και δεν πρόκειτα να συνεργαστούμε μαζί τους (ό,τι θέλει ο ΣΕΒ για να μη διακινδυνεύσει μια σοσιαλιστική επανάσταση, μια εργ. τάξη περιχαρακωμένη στη μονοκομματική αντίληψη του ΚΚΕ για να κάνει ο ΣΕΒ την προπαγάνδα του υπέρ της δημοκρατίας).

Το αντάλλαγμα; Σ’ αφήνω και υπάρχεις και χρηματοδοτείσαι από το αστικό σύστημα, αναπαράγοντας το μηχανισμό σου και το βόλεμα τον επαγγελματικών στελεχών, χωρίς να τονίζω τα θεωρητικώς αντισυστημικά σου χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα δεν καλόν είναι να υπάρχει ένα αντίβαρο στην αντεργατική πολιτική της αστικής τάξης για να βρίσκουν οι εργαζόμενοι καταφύγιο, χωρίς όμως να κινδυνεύει το σύστημα. Και πράγματι δεν κινδυνεύει. Φτάσαμε στο τραγελαφικό, να φοβάται σήμερα ο ΣΕΒ το ΣΥΡΙΖΑ παρά το ΚΚΕ και το ΚΚΕ να εχθρεύεται περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ παρά το ΣΕΒ!

03/02/2014 - Posted by | Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: