Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Ξανά για τη γοητεία του φασισμού

Για ν’ αναλύσουμε το φασιστικό φαινόμενο, πέρα από τα συμφέροντα που εξυπηρετεί πρέπει να δούμε και από πού αντλεί την κοινωνική του βάση.

Είναι προφανές ότι ο φασισμός αντλεί τη βάση του από τα πιο καθυστερημένα και αμόρφωτα τμήματα των κοινωνικών τάξεων μικροαστών, εργατικής τάξης, λούμπεν προλεταριάτου και φυσικά το σύνολο του υποκόσμου.

Σ’ όλους αυτούς ρίχνει ένα δόλωμα που είνα πολύ εύκολο να καταπιούν: Κοίτα φίλε, μπορεί να είσαι πάτος αλλά μαζί μου θα γίνεις κάτι. Θα δέρνεις, θα έχεις εξουσία. Μπορεί κι εσένα να σ’ εκμεταλλεύεται το αφεντικό σου αλλά τώρα θα έχεις από κάτω σου 10 διαφορετικούς, πακιστανούς ή αριστερούς ή ομοφυλόφιλους ή εβραίους για να βγάζεις άχτι σου.

Αυτό ακριβώς έκανε κι ο Χίτλερ στη γερμανική εργ. τάξη, απολύτως υπεύθυνη για όσα συνέβησαν, δεν σημαίνει ότι θα τους συγχωρήσουμε επειδή ήταν εργάτες: Τους έταξε να γίνουν κι αυτοί εκμεταλλευτές κι όχι βέβαια να σταματήσει την εκμετάλλευση. Κι επειδή η εκμετάλλευση μέσα στη Γερμανία είχε όρια -εκμεταλλευτές ήταν η αστική τάξη- τους οδήγησε σε πόλεμο ώστε να υποδουλώσουν άλλους λαούς και να τους έχουν να δουλεύουν γι’ αυτούς (το «δουλεύω» με την αρχαιοελληνική έννοια). Κλασική θεατρική ατάκα στο Φον Δημητράκη του Ψαθά, όπου ο δοσίλογος υπουργός στέκεται σούζα μπροστά στο Γερμανό ναζί ανθυπολοχαγό.

Έτσι και σήμερα η ΧΑ απευθύνεται στον πάτο της κοινωνίας και διεγείρει τα πιο βρόμικα ένστικτά του, που διεγείρονται ακριβώς διότι δεν χρειάζεται ούτε σκέψη ούτε κόπος. Δεν του λέει ότι θα σταματήσει την εκμετάλλευση. Δεν του λέει ότι θα γίνει καλύτερος μέσα από την προσωπική ανάπτυξη. Αυτά και δύσκολα είναι και ενάντια στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο φασισμός. Του λέει ότι θα γίνει κι αυτός εκμεταλλευτής, θα έχει κι αυτός δούλους να τον υπηρετούν.

Αυτή ακριβώς είναι και για μας η δυσκολία αντιμετώπισης του ναζισμού, ότι απέναντί του δεν έχουμε να τάξουμε την εύκολη υποδούλωση των ήδη αδυνάμων αλλά τη δύσκολη ανατροπή της κοινωνίας. Εμείς πρέπει να κάνουμε το μυαλό του εργαζόμενου να σκεφτεί διαλεκτικά, ν’ αποκτήσει ελευθερία. Οι ναζί αρκεί να βγάλουν από μέσα του το ζώο. Γι’ αυτό και πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας ενάντια στο φασισμό με πρακτικές κατανοητές στους εργαζόμενους, με αγώνες στους τόπους δουλειάς και μια νέα πολιτιστική άνθιση.

13/04/2014 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: