Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Λίγα λόγια για τη γραφειοκρατία

Όλοι όσοι κάνουν κριτική στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στις Λαϊκές Δημοκρατίες (αλλά και την ΕΣΣΔ που στα ’30 είχε παρόμοιες συνθήκες), την κάνουν με βάση την προπαγάνδα της Δύσης, δηλαδή χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις τρέχουσες συνθήκες.
Κατ’ αρχάς πρέπει να λάβουν υπόψη ιδίως την αναγκαιότητα λαϊκής σύμπνοιας . Δυστυχώς στις χώρες αυτές δεν υπήρχε εξαρχής η απαραίτητη λαϊκή σύμπνοια, έπρεπε να δημιουργηθεί. Η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης αλλά κυρίως η πλειοψηφία των άλλων λαϊκών στρωμάτων ήταν υπέρμαχοι του αστικού καθεστώτος. Κι όχι μόνο αυτό. Ας δούμε ποιες χώρες έγιναν Λαϊκές Δημοκρατίες υπό την παρουσία του Κόκκινου Στρατού: Όλες τους πλην Πολωνίας ήταν αυτόβουλοι συνεργάτες των Ναζί, έστειλαν κόσμο στο Ανατολικό Μέτωπο, κι όταν λέμε «κόσμο» εννοούμε εργάτες – αγρότες – μικροαστούς. Είχαμε εργατικές τάξεις ποτισμένες από τη ναζιστική ιδεολογία. Αλλά και τμήματα των εργατικών τάξεων που αρνούνταν να ξαναγυρίσουν στο ναζισμό. Τι έπρεπε να γίνει λοιπόν;  Ξανά ναζισμός; Ξανά υπό τη μπότα του εργοδότη; Ξανά ο εφιάλτης ανεργίας;
Κι η Πολωνία που ήταν αντίπαλος του Άξονα ήταν παραδοσιακός εχθρός της Ρωσίας, λόγω των τριών διαμελισμών της Χώρας μεταξύ Ρωσίας και Πρωσίας και σα να μην έφτανε αυτό είχαμε και την ιστορία με το Κατίν, που η εξόριστη και τότε νόμιμη κυβέρνηση της Πολωνίας επέρριψε το βάρος στους Σοβιετικούς.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Λαϊκή Δημοκρατία έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες λαϊκής σύμπνοιας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, η παραγωγή, να μη πεινάσει ο λαός, να μη περάσουν τα σαμποτάζ να αντιδραστικών. 

Και τι έκανε η Λαϊκή Δημοκρατία;
Κατ’ αρχάς εθνικοποίησε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και την τσιφλικάδικη γη και τα απέδωσε στους εργαζόμενους.

Και τώρα γίνεται η κριτική:
Ήταν οι εργαζόμενοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εθνικοποιημένων μέσων παραγωγής; Τυπικά ήταν, όμως δεν ασκούσαν πάντα τη διοίκηση, όχι γιατί δεν μπορούσαν αλλά γιατί δεν ήθελαν, ήταν οι περισσότεροι εμποτισμένοι με το ναζισμό και στην Πολωνία με το αντιρωσισμό-αντισοβιετισμό. Τι έπρεπε να γίνει λοιπόν με τις εθνικοποιήσεις; Να διοικηθούν τα μέσα παραγωγής από τους κομμουνιστές εργάτες ή να αποδοθούν στους παλιούς ιδιοκτήτες; Άραγε υπήρχε άλλη προοπτική εκτός απ’ αυτές τις δύο;
Ταυτόχρονα η μικροϊδιοκτησία στη γη δεν καταργήθηκε ούτε υποχρεώθηκαν οι αγρότες να ενταχθούν σε συνεταιρισμούς, αν και δόθηκαν τεράστια κίνητρα και εντάχθηκαν πολλές εκτάσεις, δεν έγινε δηλαδή κάτι ανάλογο με την κολλεκτιβοποίηση της ΕΣΣΔ, στην οποία ο αγρότης κράτησε γη για παραγωγή προϊόντων οικογενειακής του κατανάλωσης. Και πολύ ορθά δεν έγινε υποχρεωτική κολλεκτιβοποίηση διότι απαιτείτο η δημιουργία λαϊκής ενότητας ενάντια στο κεφάλαιο που τότε δεν υπήρχε.
Αυτό ήταν ένα εγγενές πρόβλημα στις Λαϊκές Δημοκρατίες (αλλά και στην ΕΣΣΔ προπολεμικά) που γέννησε και τη γραφειοκρατία, την οποία εξέθρεψε η ίδια η εργατική τάξη με την αδιαφορία και την αποπολιτικοποίησή της.

Το τι πραγματικά ήθελε η εργατική τάξη στις Λαϊκές Δημοκρατίες φάνηκε από την ουγγρική αντεπανάσταση του 1956, όπου οι αντεπαναστάτες και ναζί εργάτες εκτελούσαν τους κομμμουνιστές εργάτες που αναγκαστικά χρησιμοποιούνταν στο διοικητικό μηχανισμό λόγω της άρνησης των πρώτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και επέστρεψαν τις επιχειρήσεις και τη γη στους παλιούς ιδιοκτήτες τους γι’ αυτό το μικρό διάστημα που κυριάρχησαν.

Είπαμε, το πρόβλημα ήταν εγγενές του εκεί σοσιαλισμού και μ’ αυτό έπρεπε να πορευτούν. Όμως οι «καθαροί» κομμουνιστές -κυρίως τροτσκιστές αλλά και αναρχικοί- δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα στην εποχή του και τις κοινωνικές συνθήκες και αναγκαιότητες και αμέσως σπεύδουν να φωνάξουν: ΑΜΑΝ, ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!

28/04/2014 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: