Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Η αναγκαιότητα του Αντιφασιστικού Μετώπου

Έρχεται και ξαναέρχεται το ερώτημα αν η συσπείρωση των εργαζομένων της Χώρας μας πρέπει να γίνει στη βάση της ανατροπής της καπιταλισμού ή στη βάση της αντιμετώπισης του φασισμού. Η άποψη ότι φασισμός πολεμιέται μόνο αν πολεμηθεί ο καπιταλισμός που είναι η μήτρα που τον γεννά (σωστή η άποψη ότι ο καπιταλισμός γεννά το φασισμό) δεν είναι καινούργια. Κυριαρχούσε στην «Μπουχαρινική» Γ΄ Διεθνή προ του 1933 και στα τροτσκιστικά ρεύματα του ’30 που θεωρούσαν ότι το Αντιφασιστικό (τότε Λαϊκό) Μέτωπο αποτελεί μια συμμαχία κοινωνικών τάξεων, δηλ. της εργατικής, των φτωχών και μεσαίων αγροτών και των μικροαστικών στρωμάτων της πόλης (ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί εργοδότες κλπ.) που εξυπηρετούσε όχι τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας αλλά τα συμφέροντα των μικροαστών επειδή δεν είχε ως σκοπό του τη σοσιαλιστική επανάσταση αλλά την προάσπιση των αστικών δημοκρατικών ελευθεριών.

Πράγματι, αν το δούμε απομονωμένα και δογματικά έτσι είναι. Οι τροτσκιστές, κατά τας γραφάς, σχεδόν είχαν δίκιο, δεν λάμβαναν όμως υπόψη τους την κυριότερη «γραφή» τη διαλεκτική εξέλιξη της κοινωνίας και της ιστορίας. Έλεγαν: Αφού το Μέτωπό σου δεν έχει σκοπό να ρίξει τον καπιταλισμό άρα είναι υπέρ του καπιταλισμού και ακόμη χειρότερα υπέρ του μικροαστικού καπιταλισμού, δηλ. επιδιώκει ιστορικό πισωγύρισμα στις απαρχές της μισθωτής εργασίας!

Η άποψη αυτή δεν ελάμβανε υπόψη τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες, κυρίως δεν ελάμβανε υπόψη ότι το τεράστιο τμήμα της εργατικής τάξης βρισκόταν υπό την αστική επιρροή, δεν ήθελε ανατροπή του καπιταλισμού και γι’ αυτό ήταν αναγκαίο να συσπειρωθεί σε κάποιον ευρύτερο στόχο, πιο απτό και πιο ευκολοχώνευτο απ’ ό, τι η σοσιαλιστική επανάσταση, ώστε μέσα απ’ τη συσπείρωση αυτή να κατανοήσει και την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού.

Ας το δούμε ανάποδα με το εξής υποθετικό ερώτημα: Αν το σύνολο της εργατικής τάξης του Μεσοπολέμου αποδεχόταν ιδεολογικά τη σοσιαλιστική επανάσταση θα υπήρχε αναγκαιότητα για τη δημιουργία Λαϊκών Μετώπων; Φυσικά και όχι! Η εργ. τάξη ήταν πλειοψηφούσα κοινωνική δύναμη σε Γερμανία, Μ. Βρεττανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες και Ιταλία. Αν στο σύνολό της ήθελε το σοσιαλισμό θα μπορούσε να τον επιβάλει. Δεν ήθελε όμως σοσιαλισμό διότι βρισκόταν υπό την επιρροή των σοσιαλδημοκρατικών και αστικών κομμάτων, ήθελε βελτίωση του καπιταλισμού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απομονωθούν τα Κομ. Κόμματα, που προ του 1933 είχαν ως πρόγραμμά τους την άμεση Επανάσταση, και να μην έχουν πολιτικό ακροατήριο μέσα στην ίδια την τάξη τους. Αυτό το πρόγραμμα άφηνε αδιάφορη τη συντριπτική πλειοψηφία της εργ. τάξης και φυσικά και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Και μάλιστα σα να μην έφτανε αυτό, η γερμανική εργ. τάξη πέρασε στην πλειοψηφία της ανοιχτά με το ναζισμό, που μετατράπηκε σε παμψηφία μέσα από τη ναζιστική τρομοκρατία.

Ο κύριος στόχος, λοιπόν, των Λαϊκών Μετώπων ήταν να τραβήξουν την εργατική τάξη από την αστική επιρροή, να δείξουν ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης η αστική τάξη δεν νοιάζεται καθόλου για τις δημοκρατικές ελευθερίες και όχι να τραβήξουν τα μικροαστικά στρώματα, που κι αυτά έπρεπε να πειστούν για το εγχείρημα της Επανάστασης. Μαζί όμως με τους μισθωτούς, μια και ο στόχος των Λαϊκών Μετώπων δεν ήταν η άμεση ανατροπή του καπιταλισμού αλλά η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή του, δηλαδή η συσπείρωση των μισθωτών σε δημοκρτική κατεύθυνση, χωρούσαν στα Λαϊκά Μέτωπα κι οι μικροαστοί που συνθλίβονταν κι αυτοί από το φασιστικό καπιταλισμό. Γιατί λοιπόν οι μικροαστοί να αποτελέσουν την ηγετική δύναμη του Μετώπου όταν αυτό κυρίως απευθύνεται στο τμήμα των μισθωτών που δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού; Φυσικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα βιοτικά συμφέροντά τους, άλλο πράμα όμως να υποταχτεί η πλειοψηφία στη μειοψηφία.

Γι’ αυτό και η άποψη ότι τα Λαϊκά Μέτωπα ήταν (και θα είναι και στο μέλλον) επιζήμια για την υπόθεση του σοσιαλισμού είναι ηττοπαθής. Θεωρεί ότι μέσα σ’ ένα Μέτωπο λαϊκών δυνάμεων οι μισθωτοί δεν θα μπορούν να είναι η ηγεμονική δύναμη κι ότι την ηγεσία θα την πάρουν νομοτελειακά οι μικροαστοί και μάλιστα θεωρούσαν την ήττα δεδομένη και εκ των προτέρων. Βέβαια, αυτή η άποψη καταδικάστηκε από την Ιστορία, όταν με το τέλος του Β΄ΠΠ και με αιχμή τον αντιφασιστικό αγώνα οι μεγάλες μάζες των εργαζομένων ανέτρεψαν τον καπιταλισμό στο 1/3 της ανθρωπότητας. Το ότι αργότερα πήρε στραβό δρόμο η προσπάθεια αυτή, έχει άλλες αιτίες.

Σήμερα και πάλι η μεγάλη μάζα του Λαού και των μισθωτών βρίσκεται υπό την αστική επιρροή. Η οικονομική κρίση καλπάζει κι ο ατομικισμός κυριαρχεί μέσα στους εργαζόμενους σε κανιβαλικό επίπεδο (τις προάλλες αναφέρθηκε ότι υπήρξε Νηπιαγωγός που δέχτηκε να δουλέψει με 80 Ευρώ το μήνα σε παιδικό σταθμό μόνο και μόνο για να βάλει το χρόνο εργασίας στο βιογραφικό της). Ο φασισμός επελαύνει σκορπώντας παντού το ρατσιστικό του δηλητήριο, τη νομιμοποίηση της φυσικής βίας και της αυτοδικίας και απειλώντας τις ατομικές και δημοκρατικές ελευθερίες μας. Μεγάλο τμήμα του Λαού παραμένει ανενεργό αν και αισθάνεται την καυτή ανάσα του φασισμού αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμο να δεχτεί τη σοσιαλιστική προοπτική, με ευθύνη της Αριστεράς βέβαια, που άλλα τμήματά της δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι σοσιαλισμό θέλουν κι άλλα υπόσχονται μονοκομματικό κράτος, που μόνο ως μορφή και ανεξαρτήτως περιεχομένου είναι απεχθές στην πολιτική και πολιτιστική παράδοση του ελληνικού Λαού.

Γι’ αυτό ακριβώς προβάλλει σήμερα η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Αντιφασιστικού Μετώπου, δεδομένου μάλιστα ότι ο εχθρός, δηλ. η αστική τάξη της Χώρας ξεκάθαρα καλοβλέπει τη φασιστική διέξοδο (στήριξη από ΜΜΕ, Μπαλτάκοι, «σοβαρή» ΧΑ, εφοπλιστές, υπόκοσμος, βασανιστήρια, Κέντρα Κράτησης κλπ.).

Πρακτικά λοιπόν σήμερα, που η αστική τάξη εμφανίζει τάση συσπείρωσης προς το φασισμό, ο πόλεμος ενάντιά του είναι και πόλεμος ενάντια στον καπιταλισμό κι όχι το αντίθετο που διακηρύσσει η κλασική τροτσκιστική αντίληψη. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε δυνάμεις και χρόνο για να πολεμήσουμε τον καπιταλισμό ώστε να ρίξουμε την αστική τάξη από την εξουσία. Αρκεί να πολεμήσουμε το φασισμό που σήμερα είναι η πολιτική έκφρασή της και όλο το Σύστημα θα ηττηθεί.

Το αντιφασιστικό μέτωπο παίζει πολλαπλό ρόλο:
1. Να τραβήξει από την αστική επιρροή τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ιδίως μισθωτούς αλλά και τους μικροαστούς που ρέπουν προς το φασισμό.
2. Να συσπειρώσει το μεγάλο τμήμα του λαού σε έναν κοινό στόχο που ακόμη δεν συμφωνεί με την ανατροπή του καπιταλισμού
3. Να προασπίσει τις αστικές δημοκρατικές ελευθερίες που η αστική τάξη μέσω του φασισμού θέλει να πάρει πίσω
4. Να διαπαιδαγωγήσει τους εργαζόμενους στην αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού. Δηλαδή πρώτα μαζεύεις τους εργαζόμενους με αφορμή το αντιφασιστικό μέτωπο κι αφού τους μαζέψεις τους διαπαιδαγωγείς. Αν περιμένεις πρώτα να συμφωνήσουν με την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού επειδή αυτός (όντως και αληθώς) γεννά το φασισμό και με βάση αυτή την συμφωνία να έρθουν, δεν θα έρθουν ποτέ. Τότε στην πράξη αβαντάρεις το φασισμό και δημιουργείς κίνδυνο για τον ίδιο τον εαυτό σου και για μένα και για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους να βρεθούμε στα ξερονήσια και να λογομαχούμε για το τι φταίει και βρεθήκαμε εκεί
5. Να δημιουργήσει την κρίσιμη λαϊκή μάζα και συναίνεση για τη σοσιαλιστική επανάσταση.
6. Να αντιμετωπίσει τα άμεσα βιοτικά προβλήματα του λαού.
7. Να υποστηρίξει τις σποραδικά νεοδημιουργούμενες δομές λαϊκής εξουσίας (π.χ. λειτουργικές καταλήψεις εργοστασίων, συντονισμός μεταξύ τους, προστασία της παραγωγής τους από τις δυνάμεις καταστολής κλπ.) μέσα από τη δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών.
Και άλλοι επιμέρους ρόλοι & στόχοι ων ουκ έστιν αριθμός….

28/06/2014 - Posted by | Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: