Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Ρευστότητα

Υπάρχει τεχνική λύση σε περίπτωση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας; Φυσικά και υπάρχει. Και μέσα στο ευρώ, για όσον καιρό η πλειοψηφία του λαού θέλει να είμαστε μέσα στο ευρώ. Ο χρήσιμος ΗΛΙΘΙΟΣ, βέβαια, που επιδιώκει να παραμείνει ο κόσμος σε πανικό θα φέρει αντιρρήσεις ρωτώντας: Ποια τάξη θα έχει την εξουσία. Ας τον προσπεράσουμε. Χρήσιμος εξάλλου είναι για τον ιμπεριαλισμό.

Αφιερώστε τρία λεπτά σας παρακαλώ:

1. Διατήρηση ορίου ανάληψης από τα ΑΤΜ για ένα ακόμη 10ήμερο.

2. Μετατροπή των κρατικών μετοχών των συστημικών τραπεζών (δηλ. αυτών που υπάγονται απευθείας στην ΕΚΤ) σε κοινές από προνομιούχες ώστε ν’ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου προκειμένου ν’ ανασυντεθούν τα Διοικητικά Συμβούλια και να επιβληθεί κρατική πλειοψηφία, ανάλογη με τη μετοχική σύνθεση.

3. Έκδοση μαγνητικών καρτών σε όσους δεν έχουν και σύνδεσή τους με τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες.

4. Εφοδιασμός όλων των καταστημάτων που δεν έχουν ακόμη, με μηχανάκια αποδοχής μαγνητικών καρτών (είναι αυτά που δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες). Ο εφοδιασμός θα γίνει από το κράτος με παρακράτηση ποσοστού, π.χ. 2%, σε κάθε συναλλαγή μέχρι την εξόφληση του μηχανήματος. Μη πανικοβάλλεστε. Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα έχουν ήδη μηχανάκια. Δεν έχουν οι φούρνοι, τα ψιλικατζίδικα, τα περίπτερα κι οι ταξιτζήδες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δικηγόροι γιατροί και άλλα αμαρτωλά επαγγέλματα που δεν τα χρειαζόμαστε καθημερινά. Επείγει το θέμα με τους ταξιτζήδες που πρέπει να εφοδιαστούν πρώτοι. Αυτούς τους χρειαζόμαστε καθημερινά.

5. Νομοθετική υποχρέωση να δέχονται όλοι οι επαγγελματίες μαγνητική κάρτα εφόσον τους προταθεί. Φυσικά οι συναλλαγές σε φυσικό χαρτονόμισμα ευρώ θα είναι επίσης έγκυρες.

6. Απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων. Απαγόρευση δηλαδή στο Lidl, στον Ελ. Βενιζέλο κλπ. που μας δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας. Κατ’ εξαίρεση για φάρμακα, πετρέλαιο, φοιτητικό συνάλλαγμα, τουριστικό μέχρι 2500 κατ’ έτος, καθώς και το εμπορικό συνάλλαγμα για τις εισαγωγές, πάντοτε με όριο. Λυπάμαι φιλελέδες μου, τα γκατζετάκια ξεχάστε τα μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ, π.χ. στο 10%.

7. Μείωση ή αύξηση ορίου ανάληψης φυσικού χαρτονομίσματος από ΑΤΜ ανάλογα με τη ρευστότητα με υπουργική απόφαση που θα εξετάζει τις εκάστοτε συνθήκες.

8. Πληρωμή όλων των δαπανών χωρίς έγκριση μέχρι ένα ποσό, π.χ. 12.000 που είναι σήμερα, και με έγκριση για το υπερβάλλον μέσω των μαγνητικών καρτών, δηλαδή από απλή συναλλαγή στο φούρνο μέχρι τη συναλλαγή με την Εφορία. Εφόσον η Εφορία δέχεται την πίστωση από τον συναλλασσόμενο με αντίστοιχη χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα: πληρώνονται κανονικά και οι φόροι.

9. Συναλλαγές με μεγάλη ταχύτητα και ουρές, όπως φούρνοι, ψιλικατζίδικα, περίπτερα κλπ. ενδεχομένως να ρυθμιστούν ώστε να μη δίνεται PIN από τη μαγνητική κάρτα μέχρι ένα ποσό, π.χ. 10 Ευρώ ανά συναλλαγή και έως ενός ορίου, π.χ. 50 Ευρώ συνολικά χωρίς ΡΙΝ. Δηλαδή ο υπάλληλος απλά θα περνά την κάρτα από το μηχανάκι, θα πατά το ΟΚ και θα γίνεται η χρέωση.

10. Μ’ αυτό τον τρόπο, καθώς τα λεφτά θα μένουν εντός Ελλάδας και οι συναλλαγές θα γίνονται στο σύνολό τους αλλά θα καταπολεμηθεί τελείως και η φοροδιαφυγή, οπότε μπορούν να μειωθούν γενικά και οι φορολογικοί συντελεστές.

11. Το κυριότερο όμως είναι ότι επειδή δεν φεύγει χρήμα έξω δεν θα χρειάζεται να δανειζόμαστε ευρώπουλα από την ΕΚΤ (για την ακρίβεια κάποια στιγμή θα μπλοκάρει αλλά δεν είναι του άμεσου παρόντος). Επομένως γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια και τις λεγόμενες αγορές.

12. Διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστών των αλυσίδων λιανικής και καυσίμων με το ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Εμπορίου ώστε να παρακολουθούνται οι τιμές και να επιβάλλεται πλαφόν σε περίπτωση κερδοσκοπίας.

Πολύ ειδυλλιακά τα περιγράφω, σωστά;

Σωστά! Υπάρχουν δυο τεράστια προβλήματα:

Α. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι οι λογαριασμοί που είναι συνδεμένοι με τις μαγνητικές κάρτες έχουν και χρήμα (φτώχεια καταραμένη). Ας κάνει λοιπόν το κράτος μια δωρεά 5000 Ευρώ κατ’ άτομο (εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο), ώστε να κινηθεί η αγορά. Εξάλλου θα τα πάρει και πάλι με τη φορολογία.

Β. Να αποκόψει η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών, οπότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε online συναλλαγές και να μεταφέρουμε πιστώσεις για το εξωτερικό εμπόριο. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνονται συναλλαγές με φυσικά χαρτονόμισμα ή με κλίρινγκ που όμως απαγορεύεται από τη Συνθήκη ΕΕ.

Ακόμη επιμένεις ότι μετά και από τον αλλη μια φορά γενόμενο εκβιασμό της ΕΚΤ. να αποκόψει την Ελλάδα από τις ηλεκτρονικές διεθνείς συναλλαγές και ν’ απαγορέψει τη φυσική ανταλλαγή προϊόντων με διακρατικές συμφωνίες, πρέπει να παραμείνουν στο Ευρώ και την ΕΕ;

01/07/2015 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε