Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Χορτοφαγία

Σ’ αυτή τη σελίδα θα παρατίθενται χορτοφαγικές συνταγές (δοκιμασμένες) και νέα από το vegan κίνημα

Για αρχή:

Χορτοφαγικός μουσακάς

Υλικά (για ταψί 33 cm, στρόγγυλο):
Για τη βάση
3/4 κιλού μελιτζάνες
3/4 κιλού κολοκυθάκια (σε περίπτωση που δεν θέλεις να βάλεις κολοκυθάκια, πάρε 1,5 κιλό μελιτζάνες)
3/4 κιλού πατάτες
1 κιλό μανιτάρια από 1/2 πλευρότους και σαμπινιόν
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πιπεριές κόκκινες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (εγώ έβαλα δίκταμο από τη γλάστρα μας),
δάφνη
100 γρ. λάδι
Τιπ!
* Μη σε φοβίζει το βάρος των λαχανικών, είναι νερό που θα εξατμιστεί με το ψήσιμο.
* Προαιρετικά μπορείς να πάρεις και πιπεριές Φλωρίνης και να τις επεξεργαστείς και απλώσεις εναλλάξ με τις μελιτζάνες (βλ. κατωτέρω).
Για τη μπεσαμέλ
1/2 μαργαρίνη καλούπι (οι σόφτ έχουν μέσα γάλα και βούτυρο, δεν μας κάνουν) χωρίς υδρογονωμένα λίπη
1,5 κούπα αλεύρι
0,5 λίτρο χυμό πορτοκάλι
0,5 λιτρο νερό
3 κ.σ. ινδοκάρυδο τριμμένο
100 γρ. ανάμικτα αμύγδαλα & καρύδια αλεσμένα χοντροκομμένα
αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, κύμινο, μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Να ακολουθήσεις τη σειρά που σου γράφω:
Καθαρίζεις τις μελιτζάνες, τις κόβεις φέτες και τις τις βάζεις για 30 λεπτά σε αρκετά αλατισμένο νερό να βγάλουν το ζουμί τους μέχρι να μαυρίσει.
Καθαρίζεις και ψιλοκόβεις τα μανιτάρια, τις κόκκινες πιπεριές και το κρεμμύδι. Σοτάρεις σε λίγο λάδι, 2-3 κουταλιές σούπας, το κρεμμύδι με την πιπεριά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις μαραθούν ρίχνεις τα μανιτάρια, ανακατεύεις καλά, χαμηλώνεις τη φωτιά και κλείνεις την κατσαρόλα. Ρίχνεις τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα μανιτάρια θα βγάλουν τα υγρά τους. Μέχρι να τα βγάλουν θέλουν ανακάτεμα να μη κολλήσουν. Μόλις σιγουρευτείς ότι έχουν αρχίσει να βγάζουν τα υγρά, τα αφήνεις να σιγοβράσουν για 30΄.
Καθαρίζεις και κόβεις σε μακρόστενες φέτες πρώτα τα κολοκυθάκια και μετά τις πατάτες (κι αυτές κομμένες στο διάμηκες για να βγουν μακρόστενες οι φέτες, δηλ. ελλειψοειδείς ροδέλες).
Ξεπλένεις καλά τις πατάτες, τις στεγνώνεις όσο μπορείς με περιστροφή ή χτύπημα του σουρωτηριού, τις βάζεις σε μια μικρή λεκάνη και τις λαδώνεις· ρίχνεις περίπου 3-4 κουταλιές σούπας. Τις κάνεις καλό μασάζ ώστε να πάει παντού το λάδι (την ίδια διαδικασία θ’ ακολουθήσεις με τις μελιτζάνες. τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές και αυτό για να μην έχουν τα λαχανικά πολλές θερμίδες από το τηγάνισμα).
Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνει τις λαδωμένες πατάτες. Τις τηγανίζεις τόσο ώστε ν’ αλλάξει το χρώμα τους. Γενικά τις βγάζεις ωμές και όχι ψημένες, θα ψηθούν στο φούρνο. Το ίδιο και τα λοιπά λαχανικά.
Πετάς το νερό από τις μελιτζάνες και τις στραγγίζεις όσο μπορείς. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία με τις πατάτες. Το ίδιο και με τα κολοκυθάκια.
Στο μεταξύ μη ξεχάσεις να σβήσεις τη φωτιά των μανιταριών.
Μόλις τηγανιστούν τα λαχανικά, απλώνεις πρώτα τις πατάτες ως βάση στο ταψί και μετά δίπλα – δίπλα κι εναλλάξ τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια (και τις πιπεριές αν έχεις επιλέξει). Μετά απλώνεις τα μανιτάρια και από πάνω πάλι τις μελιτζάνες με τα κολοκυθάκια εναλλάξ. Μόλις στρώσεις το κάθε επίπεδο λαχανικών, αλατίζεις (με μέτρο γιατί οι μελιτζάνες έχουν ήδη αλάτι από το ξεμαύρισμα) και ρίχνεις ρίγανη και πιπέρι.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Μετά απ’ το στρώσιμο των λαχανικών στο ταψί, αρχίζεις την παρασκευή της μπεσαμέλ.
Αλέθεις τους ξηρούς καρπούς.
Ανάβεις το φούρνο στους 180 για να προθερμανθεί.
Ζεσταίνεις τη μαργαρίνη και μόλις λιώσει (να μη καεί) ρίχνεις το αλεύρι και το ανακατεύεις συνεχώς με μια μεγάλη κουτάλα, ξύλινη κατά προτίμηση, μέχρι να γίνει μία μπάλα. Ρίχνεις τις 2 κ.σ. ινδοκάρυδο και τα 4/5 των αλεσμένων ξηρών καρπών. Συνεχίζεις την περιστροφή. Κατεβάζεις προσωρινά απ’ την φωτιά. Ρίχνεις λίγο – λίγο το χυμό πορτοκάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβωλιάσει η κρέμα. Μόλις απορροφηθεί ο χυμός ξαναβάζεις στη φωτιά. Μόλις τελειώσει ο χυμός ρίχνεις και το νερό. Ανακατεύεις συνεχώς. Όταν αρχίσει να παίρνει βράση ρίχνεις τα μπαχαρικά (ανάλογα με τα γούστα αλλά 1 κ.γ. από το καθένα είναι καλά). Συνεχίζεις το ανακάτεμα. Η κρέμα πρέπει να είναι πηχτή και να στέκεται στην κουτάλα. Αν σου βγεί αραιή, σε χλιαρό νερό ανακατεύεις 2 κουταλιές σούπας αλεύρι και αφού διαλυθεί το ρίχνεις στη μπεσαμέλ που βράζει. Μόλις τελειώσεις τη μπεσαμέλ τη ρίχνεις στο ταψί που έχεις στρώσει τις μελιτζάνες κλπ. Ρίχνεις από πάνω τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το ινδοκάρυδο. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Ελέγχεις να ροδίσει η μπεσαμέλ αλλά να μη καεί.
Τιπ!
Αν θες να φαίνεται πιο κιτρινωπή η μπεσαμέλ, σαν έχει την αίσθηση του αβγού (όχι του χρυσού αβγού), χρησιμοποίησε μίγμα σκληρού αλευριού με ψιλό σιμιγδάλι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ (όχι πιο χρονοβόρο από τον κοινό μουσακά) αλλά θα το φχαριστηθείς,

===============================================

Ογκρατέν Λαχανικών

Υλικά (για ταψί 33 cm, στρόγγυλο):
1 πακέτο μακαρόνια παστίτσιου
6 καρότα
1 κολοκυθάκι
4 κρεμμυδάκια (φρέσκα)
2 κρεμμύδια μεγάλα ή 4 μικρά
2 πράσα
1/2 ρίζα σέλινο με το από πάνω φύλλωμα
1 πατάτα
1 μπρόκολο
150 γρ. αρακάς
2 ντομάτες σφιχτές
3 σκελίδες σκόρδο
1 αχλάδι
1 ακτινίδιο
50 γρ. λάδι
1/2 καλουπάκι μαργαρίνη (χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά)
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
καρυκεύματα: αλάτι, πιπέρι,, μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, κουρκουμάς
50 γρ. ψιλοκομμένη καρυδόψυχα

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το ζωμό λαχανικών:
Σε ένα λίτρο νερό βράζουμε για 45 λεπτά 1 πράσο, 1 πατάτα καθαρισμένη και κομμένη στα τέσσερα, 3 καρότα, το 1/2 στέλεχος από το μπρόκολο,  2 κρεμμυδάκια, 1 κρεμμύδι, 1/2 αχλάδι, το 1/2 σέλινο, το 1/2 κολοκυθάκι, 2 σκελίδες σκόρδου και τα καρυκεύματα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε μέσα  καθαρισμένα το πράσινο μέρος από τα 2 κρεμμυδάκια, 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, την υπόλοιπη ρίζα σέλινο, 3 καρότα, το υπόλοιπο στέλεχος του μπρόκολου, 1 σκελίδα σκόρδου και αλάτι.
Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (καρότα, ντομάτες, κολοκυθάκι, σέλινο, το άσπρο μέρος από τα 2 κρεμμυδάκια, αχλάδι, ακτινίδιο). Κόβουμε το  μπρόκολο σε μικρά άνθη στη βάση των στελεχών με μαχαίρι (προσοχή, δεν τεμαχίζουμε με μαχαίρι τα άνθη για να παραμείνουν στρογγυλά).
Όταν τα μακαρόνια φτάσουν σε σημείο «al dente» – σκληρούτσικα, τα κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά χωρίς να πετάξουμε το νερό (αν έχουμε σουρωτήρι μέσα στη λεκάνη του, ακόμη καλύτερα)
Στεγνώνουμε καλά τα μακαρόνια (δεν τα καίμε με λάδι) κουνώντας τα καλά (μαζεύουν νερό στο εσωτερικό λόγω του σωληνοειδούς σχήματος) και τ’ ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά καθώς και τα λαχανικά που έβρασαν με τα μακαρόνια (εκτός από τις κορυφές του κρεμμυδιού που τις πετάμε). Προσθέτουμε το λάδι και τα καρυκεύματα κι ανακατεύουμε

Για τη μπεσαμέλ
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια (είπαμε, έχουμε κρατήσει του ζουμί σε άλλο σκεύος) ρίχνουμε τη μαργαρίνη και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα με γρήγορες κινήσεις. Η μαργαρίνη πρέπει να λιώσει αλλά να μη κάψει. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά ώστε να γίνει μια ομοιογενής μάζα, συνήθως μαζεύεται γύρω από την κουτάλα. Μπορεί να χρειαστεί και να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού. Κατεβάζουμε από φωτιά και ρίχνουμε μια κουτάλα σούπας ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας δυνατά. Προκειμένου ν’ απορροφηθεί ο ζωμός ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά συνεχίζοντας ν’ ανακατεύουμε κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός λαχανικών. Βάζουμε και μια κουτάλα από το ζουμί που βράσαμε τα μακαρόνια και συνεχίζουμε μέχρι η μπεσαμέλ να είναι τόσο πηχτή όσο περίπου το κέικ πριν μπει στο φούρνο, ίσως και λίγο πιο πηχτό. Λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τα καρυκεύματα. Προσοχή στο αλάτι, οι ζωμοί είναι ήδη αλατισμένοι.
Έτσι ζεστή όπως είναι η μπεσαμέλ τη ρίχνουμε στο ταψί με τα μακαρόνια και λαχανικά, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα, ανάλογα και με το φούρνο, ώστε να ροδίζει.

Προσοχή!
*Το σέλινο έχει πολύ έντονη γεύση και μπορούν να το αποφύγουν όσοι δεν τους αρέσει.

Παραλλαγή
Η βάση των ζυμαρικών μπορεί να αντικατασταθεί με (4-5) πατάτες. Στηνπερίπτωση αυτή κόβουμε τις πατάτες σε φέτες στρόγγυλες πάχουν 0,5 cm περίπου και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, τη μία στη ράχη της άλλης. Ρεντίζουμε μια πατάτα και καλύπτουμε τα κενά και περιχύνουμε με μια σάλτσα λαδολέμονου (8 μέρη λάδι, 2 μέρη λεμόνι, 2 μέρη μουστάρδα, 1 μέρος σάλτσα τσίλι), ψήνουμε για 30΄ περίπου και κατόπιν περιχύνουμε τα λαχανικά και από πάνω τη μπεσαμέλ.

===============================================

Μελομακάρονα

Για τη ζύμη:
8 κούπες μαλακό αλεύρι
2 κούπες σκληρό αλεύρι
2 κούπες σιμιγδάλι
1 κούπα ζάχαρη
2,3 κούπες παρθένο ελαιόλαδο
1,5 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
3 μπέικιν πάουντερ
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο σπασμένο
1 κουταλάκι κανέλλα σπασμένη
ξύσμα από 5 πορτοκάλια
1,5 κούπα καρυδόψιχα (για το πασπάλισμα)

Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 ξύλο κανέλα
5 γαρύφαλα
1 λεμόνι ζουμερό από το οποίο 3 ροδέλες και το υπόλοιπο σε χυμό
2 βανίλιες
5 κόκκοι πιπέρι μαύρο
5 κουταλιές σούπας μέλι

Παρασκευή
*Βγάζουμε το ξύσμα απ’ τα πορτοκάλια πριν τα κάνουμε χυμό
*Στύβουμε τα πορτοκάλια σε χυμό
*Χτυπάμε με το σύρμα ή μίξερ χειρός σε μια λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη
*Ρίχνουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα
*Ρίχνουμε κανέλα & γαρύφαλλο σπασμένα και συνεχίζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (αν τη ζάχαρη την κάνουμε άχνη στο μούλτι θα λιώσει πιο γρήγορα).
*Ρίχνουμε στη λεκάνη το μίγμα αλεύρων, το ξύσμα και το μπέικιν και ζυμώνουμε ελαφρά
*Ρίχνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και όλο αυτό στη ζύμη. Προσοχή! το ρίξιμο της σόδας να γίνει πάνω από τη λεκάνη γιατί φουσκώνει ο χυμός.
*Ζυμώνουμε καλά, ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια
*Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα μακρόστενο (σουτζουκάκι).  Βγαίνουν περίπου 75-80 μελομακάρονα
*Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30-35 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε τη μαύρη λαμαρίνα του ηλεκτρικού φούρνου, βάζουμε διπλή λαδόκολλα, αλλιώς σε κλασικό ταψί μόνο ένα φύλλο.
*Μόλις ψήνονται τα ταψιά, τα βγάζουμε έξω (μπαλκόνι, αυλή κλπ.) να κρυώσουν.

*Μόλις τελειώσουμε και το τελευταίο ταψί ετοιμάζουμε το σιρόπι
*Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα και αρχίζουμε το βρασμό
*Μόλις λιώσει ζάχαρη ρίχνουμε το μέλι. Μόλις πάρει ξανά βράση, ξαφρίζουμε
*Όταν τελειώσει το ξάφρισμα, ρίχνουμε και τα υπολοιπα υλικά, βράζουμε περίπου 10 λεπτά, μπορεί και λιγότερο, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσοχή! Να μη γίνει πολύ πηχτό γιατί όταν κρυώσει θα καραμελώσει.

Σιρόπιασμα
*Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε πάνω στο μάτι. Ενδέχεται κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος να χρειαστεί να το ξανανάψουμε.
*Αρχίζουμε το σιρόπιασμα με το πρώτο ταψί, το πιο κρύο. Αν δεν έχουν κρυώσει τα μελομακάρονα, περιμένουμε να κρυώσουν.
*Βάζουμε τα μελομακάρονα μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι για περίπου 30″-45″, ανάλογα με το πόσο πηχτό έχει γίνει. Σκοπός είναι να ρουφήξουν τα μελομακάρονα αλλά προσοχή να μη λασπώσουν.  Τα βγάζουμε και βάζουμε την επόμενη δόση (περίπου 10-12) και ούτω καθεξής.
*Τοποθετούμε ξανά τα μελομακάρονα στο ταψί τους με τη λαδόκολλα.
*Αφού τελειώσει η εμβάπτιση, το σιρόπι που περισσεύει το ρίχνουμε στα ήδη σιροπιασμένα μελομακάρονα. Αν δεν έχει περισσέψει σιρόπι υπάρχει πρόβλημα· σημαίνει ότι έχουμε αφήσει πιο πολλή ώρα τα μελομακάρονα στην κατσαρόλα και έχουν ρουφήξει πιο πολύ απ’ ό,τι θά ‘πρεπε.
*Αν μετά το σιρόπιασμα υπάρχει στο ταψί σιρόπι, το γέρνουμε πλάγια και μ’ ένα κουτάλι ξανασιροπιάζουμε μέχρι να το πιούν όλο.
*Μόλις τελειώσει το σιρόπιασμα, πασπαλίζουμε από πάνω και ψηλά την ψιλοκομμένη καρυδόψιχα.
Tip: Κατά το σερβίρισμα μπορούμε να ρίξουμε από πάνω λίγο μέλι.

Με σοκολάτα
*Πριν το πασπάλισμα με το καρύδι μπορούμε να βουτήξουμε τα μελομακάρονα σε σοκολάτα επειδή γουστάρουμε θερμίδες.
*Παίρνουμε 1/2 κιλό σοκολάτα κουβερτούρα χύμα και τη λιώνουμε σε μπέν-μαρί· την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα – ένα τα μελομακάρονα και τα αποσύρουμε με οδοντογλειφίδα.
*Τα βάζουμε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα που να χωρά στο ψυγείο.
*Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη καρυδόψιχα ή βάζουμε 1/2 καρυδιού επάνω στο καθένα. *
*Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 45΄ περίπου, για να πήξει καλά η σοκολάτα.
Tip: Μη μας τρομάζει το «μπεν-μαρί» ούτε απαιτείται η αγορά ειδικού σκεύους. Προσαρμόζουμε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό, ώστε να μαγκώνει στα χείλη της και μόλις αρχίσει ο βρασμός ανακατεύουμε με κουτάλι τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει. Προσοχή! Η θερμοκρασία της σοκολάτας δεν πρέπει ν’ ανεβεί γιατί θα χαλάσει, να είναι ανεκτή η θερμοκρασία της στο δάχτυλο του χεριού. Όταν λιώσει η σοκολάτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το βούτηγμα θέλει ταχύτητα για να μη ξαναπήξει η σοκολάτα. Αν προλάβει και πήξει, απλά φάτε την, μη την ξαναλιώσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε