Για το σοσιαλισμό και στον 21ο αιώνα!

For the socialism in the 21st Century too!

Ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν;

Θα έλεγα επιπλέον ότι: Ένα μέρος αυτού που στην πραγματικότητα είναι ενέργεια οι αισθήσεις μας το αντιλαμβάνονται ως ύλη, ένα μέρος το αντιλαμβάνονται ως ενέργεια και το μεγαλύτερο μέρος της δεν το αντιλαμβάνονται καν. Στην πραγματικότητα η ύλη δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο «ρεύματα ενέργειας» με ορισμένο βαθμό «συμπύκνωσης» και η συμπύκνωση αυτή μας δίνει την έννοια της ύλης. Επειδή ακριβώς τα πάντα είναι ενέργεια αυτό που μάθαμε να λέμε Πλάση ή Δημιουργία δεν υπάρχει, είναι η υποκειμενική αντίληψη των αισθήσεών μας, συνεπώς δεν υπάρχει ο «Πλάστης» ή ο «Δημιουργός» κατά την έννοια που έχουμε συνηθίσει να το λέμε.
Άρα, το ερώτημα που πρέπει ν’ απαντηθεί είναι αν υπάρχει μια συγκροτημένη ως νόηση & συνείδηση ποσότητα ενέργειας (ο  Θεός) που παρήγαγε συνειδητά μια άλλη συγκροτημένη ποσότητα ενέργειας (το Σύμπαν) -επιστημονικό ερώτημα- και για ποιο λόγο να το κάνει – φιλοσοφικό ερώτημα- και ταυτόχρονα να ξεπεράσει το άτοπο: γιατί να προϋπάρχει ο Θεός – Ενέργεια και να μην είναι δυνατό να προϋπάρχει το Σύμπαν – Ενέργεια;

Επιστημονικά: Τα υποατομικά σωματίδια (ρεύματα ενέργειας για την ακρίβεια) είναι δυνατό να προκύψουν από το πουθενά, και αυτή είναι η ουσία της κβαντικής φυσικής, επομένως δεν χρειάζονται Θεό.
Φιλοσοφικά: Δεν υπάρχει κανείς λόγος μια συγκροτημένη μορφή ενέργειας (Θεός) να παραγάγει μια άλλη μορφή ενέργειας (Σύμπαν).
Πρακτικά: Ο Θεός δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το σύνολο της ενέργειας του Σύμπαντος, δηλαδή, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει Θεός, εμείς είμαστε τμήματά του.

31/01/2013 - Posted by | Πολιτική, βεβαίως!

9 Σχόλια »

 1. Πολύ με μπέρδεψες. Άθεος, Αγνωστικιστής, ή Πανθεϊστής Deus sive Naturae (Σπινόζα); «Ο Θεός δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το σύνολο της ενέργειας του Σύμπαντος,»

  Σχόλιο από DANY | 03/02/2013 | Απάντηση

  • Άθεος, δυστυχώς μαχητικός και ελπίζω να γίνω άθεος αδιάφορος. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει θεός, αν, λέω, αν, τότε δεν μπορεί να είναι παρά το σύνολο της ενέργειας του Σύμπαντος. Αυτό το ΑΝ, είναι μια φιλοσοφική θεώρηση και όχι επιστημονική. Επιστημονικά θεωρώ ότι έχει αποδειχτεί πως δεν υπάρχει, φιλοσοφικά επίσης (καθώς όλες οι θρησκείες θεωρούν τον θεό ως ένα ον παντοδύναμο και παντογνώστη).

   Σχόλιο από antrikos | 03/02/2013 | Απάντηση

 2. «Άθεος, δυστυχώς μαχητικός…» Άθεος ή αθεϊστής; Και γιατί δυστυχώς;
  Mε σκεπτικό ότι βοηθώ τους αναγνώστες σου στέλνω το παρακάτω κείμενο.
  O όρος «ά-θεος» είναι αντιφατικός, αφού δεν είναι δυνατόν κάποιος να αρνείται κάτι, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει. Θα μπορούσε να προταθεί ο όρος «ελεύθερος θεού».
  Η αθεΐα είναι μια υψηλή διανοητική κατάκτηση, που προϋποθέτει και υψηλές αντοχές.
  O αθεϊσμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προοδευτικής εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, κατά την οποία η δεισιδαιμονία αντικαθίσταται από την ορθολογική ερμηνεία,
  Ο Πάουλ Χάινριχ Ντίτριχ γνωστός και σαν βαρόνος Χόλμπαχ (1723-1789) υποστήριξε: Ό,τι υπάρχει βρίσκεται μέσα στην φύση, έλεγε, οτιδήποτε αναφέρεται έξω από αυτήν είναι δημιούργημα της φαντασίας.
  Επικρατεί η αντίληψη, ακόμη και στους αθεϊστικούς κύκλους, ότι η αθεΐα είναι άρνηση της ύπαρξης του θεού. Αυτό ενδεχομένως να ισχύει για μια μικρή μερίδα ανθρώπων που αυτοχαρακτηρίζονται άθεοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των σύγχρονων άθεων όμως δεν αρνούνται την ύπαρξη του θεού: αρνούνται απλώς να την δεχτούν χωρίς αποδείξεις. Υπό αυτήν την έννοια, αθεΐα είναι η άρνηση της πίστης.
  Aθεΐα δεν είναι η βεβαιότητα ανυπαρξίας θεού, αθεΐα είναι η απουσία πίστης.Η αθεΐα προϋποθέτει σκεπτικισμό και αμφισβήτηση.
  Nα μιλάμε για αθεΐα και όχι για αθεϊσμό, όχι μόνο επειδή ο αθεϊσμός ορίζεται, ως άρνηση του θεού – γεγονός που υπονοεί ότι ο θεός υπάρχει και εμείς τον αρνούμαστε – αλλά και επειδή η κατάληξη της λέξης «αθεϊσμός» υποδηλώνει ιδεολογία, ενώ η αθεΐα δεν είναι ιδεολογία

  Σχόλιο από DANY | 03/02/2013 | Απάντηση

  • Άθεος δυστυχώς μαχητικός, διότι μ’ απασχολεί το γεγονός ότι οι θρησκείες σέρνουν από τη μύτη την πλειοψηφία των ανθρώπων κι ότι με τη μεταφυσική τους αντίληψη τους κάνουν να υποστηρίζουν αλλότρια συμφέροντα κατά βάση τα συμφέροντα της άρχουσας εκμεταλλευτικής τάξης. Κι επειδή δεν ανέχομαι αυτή την εκμετάλλευση προσπαθώ να πείσω τους συνανθρώπους μου να απεξαρτηθούν από την ανάγκη της θρησκείας, καταδεικνύοντας το βασικό ψεύδος τους, ότι δεν υπάρχει ούτε θα μπορούσε να υπάρξει θεός, σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ο φιλοσοφικός θεός, όπως τον έχουν πλάσει οι διάφοροι πολιτισμοί.
   Θα ήθελα όμως να ήμουν απλώς άθεος, δηλαδή το θέμα της ύπαρξης του θείου να μη μ’ απασχολεί καθόλου, να μη περνάει από το μυαλό μου, όπως δε μ’ απασχολεί η ερωτική ζωή των καγκουρό, να μην έχω την ανάγκη να καταπολεμήσω τις θρησκευτικές προκαταλήψεις. Αυτός είναι ο γνήσιος άθεος.
   Γιατί ο όρος άθεος; Μα γιατί έτσι έχει επικρατήσει, καθώς η κοινωνία θεωρεί την ύπαρξη θεού δεδομένη.

   Σχόλιο από antrikos | 04/02/2013 | Απάντηση

 3. Στέρεψες ή βαρέθηκες;

  Σχόλιο από DANY | 23/02/2013 | Απάντηση

 4. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ; Κρίμα.

  Σχόλιο από DANY | 11/03/2013 | Απάντηση

 5. Κάποια στιγμή θα γράψω.

  Σχόλιο από antrikos | 12/03/2013 | Απάντηση

  • Θα χαίρομαι να σε «διαβάζω» αν και σε αρκετά σημεία δεν συμφωνώ μαζί σου. Εξ άλλου εκεί που συμφωνούν ολοι δεν υπάρχει Δημοκρατία.

   Σχόλιο από DANY | 12/03/2013 | Απάντηση

   • Τρέμω όταν όλοι συμφωνούν σε όλα!!!

    Σχόλιο από antrikos | 12/03/2013 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: